Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Akit TV canlı yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğünü belirterek seyyanen zammın düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğünü ifade eden Yalçın, “Enflasyon rakamlarını dikkate aldığımızda, dolar kurundaki dalgalanmaları dikkate aldığımızda görüyoruz ki kamu görevlilerinin alım gücü düşmüştür. Hükümete düşen çeşitli sektörlere yapılan paket uygulaması gibi, kamu görevlilerine yönelik seyyanen zam uygulaması bir an önce düşünülmeli” diye konuştu.
4688 sayılı yasada tadilat gerektiğini ifade eden Yalçın, “Onun için Çalışma Bakanlığı’na çağrıda bulunuyorum. Bizim bu toplu sözleşme düzenine itirazımız var. 6’ncı dönem Toplu Sözleşmesi’nden önce mutlaka ama mutlaka toplu sözleşme sistematiğinde gerekli tadilatların yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yalçın, kamuda bir diğer soruna da dikkat çekerek kamuda sözleşmeli personel istihdamının ciddi bir problem ürettiğini belirtti. Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sözleşmeli türü 41 çeşide ulaştı. Onun için 41 kere maşallah diyemiyoruz 41 kere vah diyoruz. Kamuda sözleşmeli sayısı 400 bini aştı. Kamudaki sözleşmeliler arasındaki özlük hakları farklılığı da 20’yi buldu. Bu konunun da gündeme alınması gerekiyor. Kılık-kıyafet konusunun gündeme alınması gerekiyor. Yardımcı hizmetler sınıfının, genel idare hizmetler sınıfına aktarılma konusu var. Bunları gündeme getirmeye devam edeceğiz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da mutlaka bu konulara kulak kabartmalı.
Memurun Alım Gücü Düştü
Konuşmasında gerçek enflasyon ve hedeflenen enflasyon arasındaki makasa dikkat çeken Yalçın sözlerine şu şekilde devam etti: “Açıklanan 14.6’lık bir enflasyon sözkonusu. Ancak sahada gerçek enflasyonun bu olmadığını biliyoruz. Gıda enflasyonu yüzde 19’u gördü. Vergilere bakıyoruz 9.21 arttı. Asgari ücret 21.56 oranında artırıldı. Bu rakamlar ışığında görüyoruz ki gerçek enflasyonun hesaplanması zor değil. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kamu İşveren Heyeti masada bu gereksiz ısrardan vaz geçmeli. Aynı şeyleri tekrar tekrar masaya getirmekten vazgeçmeli. Geçen toplu sözleşmede bu yüzden mutabakat sağlayamadık. Bu konuda tepki vererek, iş bırakma eylemi yaparak düşüncelerimizi ifade etmiştik. Görüyoruz ki doğru bir tepki vermişiz.”