can

Yönetici
Yönetici
2025 Güncel: Özel Okul ve Kurs Öğretmenlerinin Çalışma Saatleri ve Özlük Hakları

Değerli EğitimWeb meslektaşlarım,

Özel öğretim kurumlarında (Özel Okullar, Özel Öğretim Kursları, Rehabilitasyon Merkezleri vb.) görev yapan eğitim personelinin hakları, 3 Ocak 2025 tarihli son güncellemelerle birlikte "Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği" kapsamında düzenlenmiştir.

Sektörde çalışan veya çalışmayı düşünen öğretmenlerimizin en çok merak ettiği sözleşme şartları, derse girme saatleri ve mali hakları sizler için mevzuat maddeleriyle özetledik.

1. İş Sözleşmeleri Kaç Yıllık Yapılır?
Özel öğretim kurumlarında kurucu ile eğitim personeli arasındaki iş sözleşmeleri, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre en az 1 (bir) yıl süreli olmak üzere üç nüsha düzenlenir.

Sözleşmenin 1 Yıldan Az Yapılabileceği İstisnai Durumlar:
  • Mazereti nedeniyle dönem içinde ayrılan öğretmenin yerine gelenler,
  • Devredilen kurumlarda devirden önce çalışan öğretmenler,
  • Sadece ders saati ücretli olarak görevlendirilecek eğitim personeli.

2. Haftalık Çalışma ve Derse Girme Saatleri Ne Kadardır?
Öğretmenlerimizin kurumlardaki ders yükü, kurumun türüne göre net bir şekilde sınırlandırılmıştır:
  • Okullarda Görevli Öğretmenler: Haftada en fazla aylık karşılığı 20 saat, ders saati ücretli 20 saat olmak üzere toplam 40 saate kadar ders okutabilir.
  • Kurs ve Diğer Kurumlardaki Öğretmenler: Okullar dışındaki kurumlarda (Özel Öğretim Kursu vb.) eğitim personeli haftada en fazla 40 saate kadar ders okutabilir.
  • Kurum Yöneticileri (Müdür/Müdür Yrd.): Okullarda görevli yöneticiler haftada 6 saat aylık karşılığı + 6 saat ücretli olmak üzere toplam 12 saat; diğer kurumlarda görevli yöneticiler ise 12 saat aylık + 8 saat ücretli olmak üzere toplam 20 saat ders okutabilir.

3. Ek Ders ve Sosyal Yardım (Eğitime Hazırlık) Ödemeleri
  • Ek Ders Ücreti Alt Sınırı: Özel kurumlardaki ek ders ücreti, MEB'e bağlı resmi okullar için tespit edilen miktardan az olamaz.
  • Eğitime Hazırlık Ödeneği: Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler (her eğitim-öğretim yılı başında verilen eğitime hazırlık ödeneği vb.), bütçe kanunlarıyla resmi okul öğretmenlerine sağlanan haklara denk olarak özel okul öğretmenlerine de ödenmek zorundadır. Önemli Not: Bu sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.

4. İşten Ayrılma (İstifa) ve Sözleşme Feshi Süreci
Özel sektör öğretmenlerinin istifa süreçleri 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
  • Sözleşme süresi sona ermeden ayrılmak isteyen öğretmen, İş Kanununda belirlenen ihbar süreleri içinde bu isteğini diğer tarafa (kuruma) yazılı olarak bildirmek zorundadır. Valilikçe görevden ayrılış onayı düzenlenir.
  • Kurumdan ayrılmak isteyenlerin müracaatları en geç 5 iş günü içerisinde kurum yetkilisi tarafından il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirilir ve 7 iş günü içinde ayrılış onayı alınır.
  • Dönem içinde ayrılan öğretmenin yerine kurum yönetimi tarafından 10 gün içinde (Rehber öğretmenler için 20 gün içinde) yeni bir eğitim personeli teklifi yapılmak zorundadır.

----------------------------------------------------
📌 Sözleşme yenileme dönemlerinde yaşadığınız sorunları, nöbet ücretleri veya çalışma saatleri ile ilgili uygulamadaki tecrübelerinizi bu konu altından paylaşabilir, sorularınızı sorabilirsiniz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar