Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik mesleğine girişte yeni bir dönemi başlatıyor. 2025 yılında ilk kez uygulanacak Akademi Giriş Sınavı (AGS), 13 Temmuz 2025’te gerçekleştirilecek. Bu sınav, öğretmen adaylarını değerlendirmek için yeni bir modelin ilk adımı olarak dikkat çekiyor.
Sınavın Yapısı ve Puanlama Sistemi
AGS sınavı, adayların genel yetenek ve alan bilgisi yeterliliklerini ölçmek için iki oturumdan oluşacak:
Bu sınav, üniversiteden mezun olan öğretmen adayları için kamuya atanma sürecinde kritik bir rol oynayacak. MEB ve ÖSYM'nin iş birliği ile hazırlanan sınav detaylarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
Adayların sınava hazırlık için yayımlanan bu dağılıma göre çalışmalarını planlamaları büyük önem taşıyor. AGS, öğretmenlik mesleğine girişte yeni bir değerlendirme standardı getirecek gibi görünüyor.
Sınavın Yapısı ve Puanlama Sistemi
AGS sınavı, adayların genel yetenek ve alan bilgisi yeterliliklerini ölçmek için iki oturumdan oluşacak:
- AGS oturumu: 80 soru
- ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi): 50 soru
- AGS puanının %50’si
- ÖABT puanının %50’si
- Sözel Yetenek (%18,75)
- Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Anlatımın Oluşması
- Paragrafta Anlam, Sözel Mantık
- Sayısal Yetenek (%18,75)
- Temel Matematik, Grafik ve Tablo Yorumlama
- Mantıksal Muhakeme Problemleri
- Tarih (%12,5)
- Osmanlı Öncesi Türk Devletleri Tarihi
- Osmanlı Tarihi (XIII. - XX. yüzyıl başları)
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi
- Türkiye Coğrafyası (%10)
- Türkiye Fiziki Coğrafyası
- Türkiye Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası
- Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi (%30)
- Eğitim Biliminin Kavram ve Kuramları
- Eğitimin Felsefi, Psikolojik, Sosyolojik Temelleri
- Türk Milli Eğitim Sistemi’nin Genel Yapısı
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
- Mevzuat (%10)
- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
- 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
- 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
- 7528 Sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu
Bu sınav, üniversiteden mezun olan öğretmen adayları için kamuya atanma sürecinde kritik bir rol oynayacak. MEB ve ÖSYM'nin iş birliği ile hazırlanan sınav detaylarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
Adayların sınava hazırlık için yayımlanan bu dağılıma göre çalışmalarını planlamaları büyük önem taşıyor. AGS, öğretmenlik mesleğine girişte yeni bir değerlendirme standardı getirecek gibi görünüyor.