Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adaylarının merakla beklediği açıklamayı yaptı. 2024 yılında son kez KPSS ve mülakatla atama yapılacak, 2025'ten itibaren ise tamamen yeni bir sistem devreye girecek. İşte tüm detaylar...
Mülakat Sistemi Tarih Oluyor: 2024 Son Kez Uygulanacak
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakat sisteminin kaldırılacağını açıkladı. 2024 yılında KPSS sonuçlarına göre son bir kez mülakatlı atama yapılacak. Bu süreçte, KPSS puanının %50'si ve mülakat performansının %50'si dikkate alınacak. Bakan Tekin, "Bu yıl son kez mülakatla atama yapacağız. Şeffaf ve adil bir süreç yürüttük, ancak yeni sistemle daha objektif bir mekanizma sunacağız" dedi.2025’te Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 14 Aylık Eğitim Süreci
2025’ten itibaren KPSS yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) uygulanacak. İlk sınav, 13 Temmuz 2025’te ÖSYM tarafından düzenlenecek. Adaylar, bu sınavda sözel/sayısal yetenek, eğitim mevzuatı ve Türkiye coğrafyası gibi konulardan sorumlu olacak. Başarılı olanlar, Milli Eğitim Akademisi’nde 14 aylık bir eğitim sürecine tabi tutulacak. Bu süreçte:- Staj Deneyimi: Adaylar, farklı sosyoekonomik bölgelerdeki okullarda staj yapacak ve deneyimli öğretmenlerin gözetiminde uygulamalı eğitim alacak.
- Çoklu Değerlendirme: Staj yapılan okullardaki öğretmenler, adayların performansını puanlayacak. Bu puanlar, atama sürecinde belirleyici olacak.
Yeni Sistemin Avantajları: Adalet ve Hazırlık
Bakan Tekin, yeni sistemin avantajlarını şöyle sıraladı:- Objektif Değerlendirme: Mülakatlarda yaşanan şaibe iddiaları son bulacak. Performans, staj ve sınav puanlarına dayalı olacak.
- Deneyim Kazanımı: Adaylar, farklı okul türlerinde staj yaparak mesleğe daha hazır başlayacak.
- Velilere Güvence: Öğrencilerin emanet edileceği öğretmenler, sahada deneyim kazanmış olarak göreve başlayacak.
Branş Bazlı Kontenjan ve Ücret Düzenlemeleri
- Kontenjan Dağılımı: 2025’te 40.000 öğretmen ataması planlanıyor. Branşlara göre dağılım, sınıf öğretmenliği, okul öncesi ve PDR gibi alanlarda yoğunlaşıyor.
- Aday Maaşları: 14 aylık eğitim sürecinde adaylara asgari ücrete göre belirlenen yaklaşık 23.000 TL ücret ödenecek.
Engelli Öğretmen Atamaları ve Özel Okul Denetimleri
- Engelli Kontenjanı: Engelli öğretmen atamaları için kontenjan sayısı Cumhurbaşkanı tarafından yakında açıklanacak.
- Özel Okul Ücretleri: Fahiş ücret artışı yapan okullara yönelik sıkı denetimler başlatılacak. Enflasyon + %5 sınırını aşan zamlar cezalandırılacak.