2026 Arı Zehri Yönetmeliği Yayımlandı: Sözleşmesiz Ve Sertifikasız Üretim Yasaklandı!

can

Yönetici
Yönetici
Arı Zehri Üretiminde "Sözleşmeli Üretim" Dönemi Başladı: 2026 Yönetmeliği Yayımlandı!

Değerli arıcı dostlar, apiterapi uzmanları ve üretici birliği üyelerimiz;

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıcılık sektörünü çok yakından ilgilendiren "Arı Zehrinin Toplanmasına İlişkin Yönetmelik", 3 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kayıt dışı üretimi bitirmeyi ve hem arı hem de insan sağlığını korumayı hedefleyen bu yeni yönetmelik, arı zehri üretim sürecini baştan aşağı değiştiriyor. Artık "cihazı alan zehir toplar" devri kapanıyor. İşte uymamız gereken yeni kurallar:

📜 1. Sertifika ve "Sözleşmeli Üretim" Zorunluluğu​

Yönetmeliğin en can alıcı noktası: Artık bireysel ve bağımsız zehir toplamak yasak.
  • Sözleşme Şartı: Arı zehri toplamak isteyen bir üreticinin, Bakanlıktan izinli bir "arı zehri işletmesi" ile mutlaka sözleşme yapması gerekiyor.
  • Sertifika Şartı: Sözleşme yapsanız bile, Bakanlık onaylı eğitimlere katılıp "Arı Zehri Toplama Sertifikası" almadan sağım yapamazsınız.

🐝 2. Arı Kolonilerini Korumaya Yönelik Kesin Kurallar​

Arıları yoran ve koloniyi strese sokan uygulamaların önüne geçmek için çok net limitler belirlendi:
  • Cihaz Standartları: Kullanılacak aparatlar sadece 12-30 volt arası gerilim ve 50-1000 Hz sinyal frekansı ile çalışacak.
  • Süre ve Aralıklar: Cihaz kovanda 15-20 dakikadan fazla kalamaz! Ayrıca aynı kovandan 7 günden daha kısa aralıklarla zehir toplanamaz.
  • Duman Yasağı: Zehre koku/kalıntı geçmemesi için toplama esnasında körük veya uzaklaştırıcı duman kullanılması kesinlikle yasaklandı.
  • Besleme: Zehir toplama döneminde kovanlara şeker şurubu verilemez, sadece polen ikame beslemesi yapılabilir.

🛡️ 3. Hijyen, Saklama ve İnsan Sağlığı​

Saf ve kaliteli (apiterapiye uygun) zehir elde etmek için getirilen şartlar:
  • Kişisel Korunma: Sağım yapan arıcının maske, tıbbi gözlük, cerrahi eldiven ve önlük kullanması artık yasal bir mecburiyet.
  • Soğuk Zincir: Toplanan zehirler; amber renkli, hava geçirmeyen şişelerde -18 °C'de (soğuk zincirde) saklanmak zorunda.
  • İlaç Kalıntısı: Sistemik etkili varroa/hastalık ilaçları kullanıldıysa, zehir toplamadan en az 15 gün önce ilaçlama kesilmeli. Zirai ilaçlama yapılan tarlalara en az 200 metre uzakta olunmalı.

⚠️ 4. Önemli Bir Detay: Gıda Sanayisinde Kullanılamaz!​

Yönetmeliğin 9. maddesi gereği; toplanan bu ham arı zehri gıda sanayisinde kullanılamaz. Üretim tamamen medikal, kozmetik ve apiterapi (hayvansal yan ürün) prosedürlerine tabi olacak.

Sektördeki Arıcılarımıza Sorularımız

Arı zehri üretimini ciddi bir "medikal hammadde" üretim standardına çeken bu yönetmelik hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

• Sözleşmeli üretim ve sertifika zorunluluğu, merdiven altı üretimi bitirip fiyatları dengeler mi?
  • Aynı kovandan "7 günde bir" ve "maksimum 20 dakika" sağım kuralı, mevcut zehir veriminizi nasıl etkiler?
  • Sertifikasyon ve eğitim süreçleri için Merkez Birlikleri sizce ne kadar hazır?

Arılığında zehir üreten veya bu alana yatırım yapmayı düşünen tüm meslektaşlarımızın yorumlarını, cihaz/ekipman tavsiyelerini konu altında bekliyoruz. Bereketli sezonlar dileriz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar