Bilsem
Yeni Üye
2026 BİLSEM Bireysel Değerlendirme (Mülakat) Rehberi: Tüm Yetenek Alanları ve Çıkmış Sorular
Değerli veliler ve eğitimciler;
2025-2026 BİLSEM tanılama sürecinde tablet üzerinden yapılan ön değerlendirme aşaması geride kaldı. 27 Şubat 2026 tarihinde ilan edilen sonuçlara göre bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler için maratonun en heyecanlı kısmı başlıyor. BİLSEM mülakatları; Genel Zihinsel, Görsel Sanatlar (Resim) ve Müzik olmak üzere üç ayrı dalda, uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilir.
Bu rehberde, çocuğunuzun yetenek alanına göre karşılaşacağı sınav formatını, çıkmış uygulama örneklerini ve 2026 mülakat takvimini detaylandırıyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan resmi takvime göre süreç şu şekilde işleyecektir:
Bu aşamada öğrencilere genellikle WNV (Wechsler Nonverbal), ASIS veya NVGT gibi uluslararası geçerliliği olan zeka ölçekleri uygulanır. Bu bir "soru-cevap" mülakatı değil, bir performans ölçümüdür.
Neler Soruluyor?
Tavsiye: Bu aşamada çocuğunuza "ders çalıştırmak" yerine, zeka oyunları ve strateji kutu oyunları ile odaklanma becerisini artırmasını sağlayın. Uzmanlar, çocuğun sınav anında kaygılı olmamasının en önemli başarı kriteri olduğunu belirtiyor.
Resim alanında aday gösterilen öğrenciler, gözetmenler eşliğinde çizim sınavına girerler. Genellikle iki farklı çalışma yapmaları istenir.
Sınav İçeriği ve Puanlama Kriterleri:
2026 Örnek Soru Kalıpları:
- "Ay, balık ve bisiklet kavramlarını kullanarak bir hikaye oluşturup resmediniz."
- "Gelecekteki bir ulaşım aracını ve içindeki yolcuları çiziniz."
Müzik mülakatı, bir öğrencinin "kulağının" ne kadar keskin olduğunu ve ritim duygusunu ölçer.
Sınavın 6 Temel Bölümü:
1. Kaygıyı Yönetin: Çocuğunuza bunun bir "kazanma-kaybetme" sınavı olduğunu değil, yeteneklerini sergileyeceği eğlenceli bir etkinlik olduğunu söyleyin. "BİLSEM'i kazanamazsan zeki değilsin" algısı en büyük hatadır.
2. Malzeme Hazırlığı: Resim sınavı için gerekli tüm materyaller (kağıt, kalem, silgi) uygulama merkezlerinde MEB tarafından verilir. Çocuğunuzun sadece giriş belgesi ve kimliği ile gitmesi yeterlidir.
3. Uyku ve Beslenme: Bireysel değerlendirme randevuları bazen uzun sürebilir. Sınav sabahı ağır olmayan ama doyurucu bir kahvaltı yapılması, odaklanma süresini doğrudan etkiler.
4. Soruları Sormayın: Sınavdan çıkan çocuğa "Ne sordular, ne yaptın, yapabildin mi?" gibi baskıcı sorular sormayın. Bunun yerine "Nasıl geçti, eğlendin mi?" gibi sürece odaklı sorular sorun.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
S: Bireysel değerlendirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
C: 2026 yılı için sonuçlar 3 Temmuz 2026 tarihinde ilan edilecek.
S: Mülakatta başarısız olursak itiraz edebilir miyiz?
C: Evet, sonuçlar açıklandıktan sonra 6-10 Temmuz 2026 tarihleri arasında itiraz başvuruları alınacaktır.
S: BİLSEM'e giren çocuk ne kazanır?
C: BİLSEM bir okul değil, destek eğitim merkezidir. Öğrenci kendi okuluna devam ederken, haftanın belirli günlerinde burada proje tabanlı, yaratıcılığı destekleyen özel eğitimler alır.
Sizin çocuğunuz hangi alandan mülakata girecek?
Yorumlarda diğer velilerle bilgi alışverişinde bulunabilir, sorularınızı sorabilirsiniz. Tüm çocuklarımıza başarılar dileriz!
Değerli veliler ve eğitimciler;
2025-2026 BİLSEM tanılama sürecinde tablet üzerinden yapılan ön değerlendirme aşaması geride kaldı. 27 Şubat 2026 tarihinde ilan edilen sonuçlara göre bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler için maratonun en heyecanlı kısmı başlıyor. BİLSEM mülakatları; Genel Zihinsel, Görsel Sanatlar (Resim) ve Müzik olmak üzere üç ayrı dalda, uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilir.
Bu rehberde, çocuğunuzun yetenek alanına göre karşılaşacağı sınav formatını, çıkmış uygulama örneklerini ve 2026 mülakat takvimini detaylandırıyoruz.
Bölüm 1: 2026 BİLSEM Mülakat Takvimi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan resmi takvime göre süreç şu şekilde işleyecektir:
- 30 Mart 2026: Bireysel değerlendirme giriş belgelerinin e-Okul üzerinden yayımlanması.
- 06 Nisan – 19 Haziran 2026: Bireysel değerlendirme (mülakat) uygulamalarının yapılması.
- 03 Temmuz 2026: BİLSEM kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilan edilmesi.
- 27 Temmuz – 28 Ağustos 2026: Kesin kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi.
Bölüm 2: Genel Zihinsel Yetenek Alanı (Zeka Testleri)
Bu aşamada öğrencilere genellikle WNV (Wechsler Nonverbal), ASIS veya NVGT gibi uluslararası geçerliliği olan zeka ölçekleri uygulanır. Bu bir "soru-cevap" mülakatı değil, bir performans ölçümüdür.
Neler Soruluyor?
- Görsel Benzetim: Şekiller arasındaki mantıksal ilişkiyi kurma.
- Parça-Bütün İlişkisi: Eksik olan parçayı tamamlama veya karmaşık bir yapıdan bir parçayı ayırt etme.
- Sıralama ve Matrisler: Bir örüntüyü devam ettiren doğru şekli bulma.
- Kısa Süreli Bellek: Gösterilen sembolleri veya sayı dizilerini hatırlama.
Tavsiye: Bu aşamada çocuğunuza "ders çalıştırmak" yerine, zeka oyunları ve strateji kutu oyunları ile odaklanma becerisini artırmasını sağlayın. Uzmanlar, çocuğun sınav anında kaygılı olmamasının en önemli başarı kriteri olduğunu belirtiyor.
Bölüm 3: Görsel Sanatlar (Resim) Mülakatı ve Uygulama
Resim alanında aday gösterilen öğrenciler, gözetmenler eşliğinde çizim sınavına girerler. Genellikle iki farklı çalışma yapmaları istenir.
Sınav İçeriği ve Puanlama Kriterleri:
- Hayali (İmgesel) Çizim: Öğrenciye bir konu verilir (Örn: "Mutfak eşyalarından oluşan bir şehir" veya "Deniz altında bir kütüphane").
- Kompozisyon: Nesnelerin kağıda yerleşimi, büyüklük-küçüklük ilişkisi.
- Yaratıcılık: Herkesin çizdiğinden farklı, özgün bir fikir ortaya koyma.
- Teknik Beceri: Çizgilerin netliği, oran-orantı (figürlerin kol-bacak boyu vb.) ve derinlik (perspektif) algısı.
2026 Örnek Soru Kalıpları:
- "Ay, balık ve bisiklet kavramlarını kullanarak bir hikaye oluşturup resmediniz."
- "Gelecekteki bir ulaşım aracını ve içindeki yolcuları çiziniz."
Bölüm 4: Müzik Yetenek Alanı Mülakatı
Müzik mülakatı, bir öğrencinin "kulağının" ne kadar keskin olduğunu ve ritim duygusunu ölçer.
Sınavın 6 Temel Bölümü:
- Tek Ses Duyma: Piyano veya bir cihazla verilen tek bir sesi "Na" veya "La" hecesiyle doğru frekansta tekrar etme.
- İki ve Üç Ses Duyma: Aynı anda basılan iki veya üç farklı sesi ayırt ederek ayrı ayrı verme.
- Ezgi Tekrarı: Uzman tarafından çalınan kısa bir melodiyi aynı şekilde seslendirme (En yüksek puanlı bölümdür).
- Ritim (Tartım) Tekrarı: Masaya vurularak veya alkışla verilen bir ritim kalıbını doğru şekilde taklit etme.
- Şarkı Söyleme: Öğrencinin bildiği bir şarkıyı (Örn: Yaşasın Okulumuz) farklı tonlarda (transpoze) doğru söyleyebilmesi.
Bölüm 5: Velilere Altın Tavsiyeler (Mülakat Günü Hazırlığı)
1. Kaygıyı Yönetin: Çocuğunuza bunun bir "kazanma-kaybetme" sınavı olduğunu değil, yeteneklerini sergileyeceği eğlenceli bir etkinlik olduğunu söyleyin. "BİLSEM'i kazanamazsan zeki değilsin" algısı en büyük hatadır.
2. Malzeme Hazırlığı: Resim sınavı için gerekli tüm materyaller (kağıt, kalem, silgi) uygulama merkezlerinde MEB tarafından verilir. Çocuğunuzun sadece giriş belgesi ve kimliği ile gitmesi yeterlidir.
3. Uyku ve Beslenme: Bireysel değerlendirme randevuları bazen uzun sürebilir. Sınav sabahı ağır olmayan ama doyurucu bir kahvaltı yapılması, odaklanma süresini doğrudan etkiler.
4. Soruları Sormayın: Sınavdan çıkan çocuğa "Ne sordular, ne yaptın, yapabildin mi?" gibi baskıcı sorular sormayın. Bunun yerine "Nasıl geçti, eğlendin mi?" gibi sürece odaklı sorular sorun.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
S: Bireysel değerlendirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
C: 2026 yılı için sonuçlar 3 Temmuz 2026 tarihinde ilan edilecek.
S: Mülakatta başarısız olursak itiraz edebilir miyiz?
C: Evet, sonuçlar açıklandıktan sonra 6-10 Temmuz 2026 tarihleri arasında itiraz başvuruları alınacaktır.
S: BİLSEM'e giren çocuk ne kazanır?
C: BİLSEM bir okul değil, destek eğitim merkezidir. Öğrenci kendi okuluna devam ederken, haftanın belirli günlerinde burada proje tabanlı, yaratıcılığı destekleyen özel eğitimler alır.
Sizin çocuğunuz hangi alandan mülakata girecek?
- Resim mülakatı için özel bir hazırlık yapıyor musunuz?
- Müzik kulağı testi için hangi şarkıları çalışıyorsunuz?
- Ön değerlendirme puanınız kaçtı?
Yorumlarda diğer velilerle bilgi alışverişinde bulunabilir, sorularınızı sorabilirsiniz. Tüm çocuklarımıza başarılar dileriz!
Eğitim Web Çocuk ve Yetenek Masası' Alıntı:BİLSEM bir etiket değil, bir fırsattır. Çocuğunuzun bu aşamaya gelmiş olması bile onun özel bir potansiyele sahip olduğunun kanıtıdır.