Gıda Ambalajlarında Tüketiciyi Yanıltan İfadelere Son: Yeni Etiket Kuralları Neler Getiriyor?
Değerli Eğitim Web üyeleri ve bilinçli tüketiciler;
Market raflarında sıkça karşılaştığımız "Yüzde 100 Doğal", "Köy Tipi", "Ev Yapımı" veya üzerinde devasa meyve resimleri olup içinde sadece aroma barındıran ürünlerin dönemi resmen kapanıyor!
Tüketiciyi korumak ve gıda alışverişlerindeki bilgi kirliliğini önlemek amacıyla gıda etiketlerinde radikal değişikliklere gidildi. Yanıltıcı ifade ve görsellerin yasaklandığı bu yeni düzenlemenin hayatımıza etkilerini sizler için madde madde ve en anlaşılır haliyle özetledik.
Artık her ürüne kolayca doğal yazılamayacak. Tüketici algısını manipüle eden abartılı ifadelere net bir sınır çizildi:
Marketlerde aylarca raf ömrü olan ürünlerin üzerinde yer alan "taze" ibareleri tarihe karışıyor:
İçinde çilek olmayan ama ambalajında taze çilek fotoğrafları bulunan ürün devri bitiyor:
Büyük endüstriyel tesislerde, tonlarca üretilen hazır gıdaların üzerinde tüketiciye sıcak ve samimi görünmek için yazılan "Ev Yapımı" veya "Anne Eli Değmiş" gibi ifadelerin endüstriyel ürünlerde kullanılması tamamen yasaklandı.
Tüketicilerimize Sorularımız
Bu yeni düzenleme, market alışverişlerimizde ne yediğimizi bilmemiz açısından devasa bir adım. Artık "çilek aromalı süt" alırken, içinde gerçekten çilek olmadığını net bir şekilde görebileceğiz.
Gıda etiketlerindeki bu yeni devrim hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz!
Değerli Eğitim Web üyeleri ve bilinçli tüketiciler;
Market raflarında sıkça karşılaştığımız "Yüzde 100 Doğal", "Köy Tipi", "Ev Yapımı" veya üzerinde devasa meyve resimleri olup içinde sadece aroma barındıran ürünlerin dönemi resmen kapanıyor!
Tüketiciyi korumak ve gıda alışverişlerindeki bilgi kirliliğini önlemek amacıyla gıda etiketlerinde radikal değişikliklere gidildi. Yanıltıcı ifade ve görsellerin yasaklandığı bu yeni düzenlemenin hayatımıza etkilerini sizler için madde madde ve en anlaşılır haliyle özetledik.
1. "Doğal" ve "Hakiki" Kelimelerine Sıkı Denetim
Artık her ürüne kolayca doğal yazılamayacak. Tüketici algısını manipüle eden abartılı ifadelere net bir sınır çizildi:
- Yasaklanan İfadeler: "%100 doğal", "en doğal", "hakiki" ve "gerçek" gibi iddialı ve kanıtlanması zor ifadelerin ambalajlarda kullanımı tamamen yasaklandı.
- "Doğal" Yazabilme Şartı: Bir ürünün ambalajına "Doğal" yazılabilmesi için, o ürünün hiçbir katkı maddesi veya dışarıdan ilave bileşen içermemesi zorunlu hale getirildi. (Örneğin; koruyucu içeren bir paketli gıdaya doğal denilemeyecek).
2. "Günlük" ve "Taze" İfadelerine Süre Kriteri
Marketlerde aylarca raf ömrü olan ürünlerin üzerinde yer alan "taze" ibareleri tarihe karışıyor:
- Günlük İfadesi: Sadece raf ömrü maksimum 24 saat olan ürünlerin üzerinde "Günlük" kelimesi kullanılabilecek.
- Taze Sıkılmış / Fırından Taze: Paketlenmiş ve ambalajlı olarak satılan uzun ömürlü dayanıklı tüketim ürünlerinde bu gibi taze algısı yaratan ifadelerin kullanımı yasaklandı.
3. Aroma Oyunlarına ve Yanıltıcı Görsellere Son
İçinde çilek olmayan ama ambalajında taze çilek fotoğrafları bulunan ürün devri bitiyor:
- Görsel Yasağı: Ürünün içinde o meyvenin veya besinin kendisi yoksa, sadece "aroması" kullanılıyorsa, ambalajda o meyvenin gerçek görselinin kullanılması kesinlikle yasaklandı.
- Aromalı Belirtme Zorunluluğu: Sadece aroma içeren ürünlerin ön yüzünde, tüketicinin rahatça görebileceği şekilde "aromalı" ifadesinin yer alması zorunlu hale getirildi.
- İçerik İddiası (-li, -lı Ekleri): "Peynirli", "Çilekli", "Fındıklı" gibi ifadeler, sadece o bileşen üründe gerçekten kullanılmışsa ambalaja yazılabilecek.
4. Fabrikasyon Ürünlerde "Ev Yapımı" Yasağı
Büyük endüstriyel tesislerde, tonlarca üretilen hazır gıdaların üzerinde tüketiciye sıcak ve samimi görünmek için yazılan "Ev Yapımı" veya "Anne Eli Değmiş" gibi ifadelerin endüstriyel ürünlerde kullanılması tamamen yasaklandı.
Tüketicilerimize Sorularımız
Bu yeni düzenleme, market alışverişlerimizde ne yediğimizi bilmemiz açısından devasa bir adım. Artık "çilek aromalı süt" alırken, içinde gerçekten çilek olmadığını net bir şekilde görebileceğiz.
- Market alışverişlerinizde ambalajların üzerindeki içerik (içindekiler) kısmını detaylıca okur musunuz?
- Bugüne kadar "Doğal" veya "Ev yapımı" yazısına kanıp hayal kırıklığına uğradığınız bir ürün oldu mu?
- Sizce bu yasaklar gıda firmalarının üretim kalitesini artırmasını sağlar mı, yoksa sadece ambalaj tasarımlarında kelime oyunları mı değişir?
Gıda etiketlerindeki bu yeni devrim hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz!
Eğitim Web Tüketici Masası' Alıntı:Doğru bilgi, sağlıklı nesillerin temelidir. Tüketicinin ne yediğini şeffafça bilmesi, en temel vatandaşlık hakkıdır.