2026 Kenevir Yetiştiriciliği Yönetmeliği Yayımlandı: Tıbbi, Endüstriyel Ve Bilimsel Üretim Şartları

can

Yönetici
Yönetici
2026 Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Yönetmeliği: Üretim ve İzin Şartları Neler?

Değerli EğitimWeb üyeleri,

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye'de kenevir üretimini (endüstriyel, tıbbi, kozmetik ve bilimsel araştırma boyutlarıyla) tek bir çatıda toplayan "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolüne Dair Yönetmelik", 31 Ocak 2026 tarihli ve 33154 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Eski yönetmelikleri yürürlükten kaldıran bu yeni düzenleme; tarım meslek liselerimizi, üniversitelerimizin araştırma enstitülerini ve tarımsal girişimcileri çok yakından ilgilendiriyor. Yönetmeliği herkesin anlayabileceği başlıklar halinde sizler için özetledik:

1. Lif, Tohum ve Sap (Endüstriyel) Üretimi Hangi İllerde Serbest?
Sadece sanayi amaçlı (lif, tohum, sap) kenevir yetiştirmek isteyenler için 21 ilde izin verilmiştir. Başvurular doğrudan İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine yapılacaktır.
  • İzin Verilen İller: Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak.
  • Önemli Şart: Adli sicil kaydının temiz olması ve uyuşturucu etkisi olmayan (sertifikalı) tohumluk kullanılması zorunludur.

2. Tıbbi, Sağlık ve Kozmetik Amaçlı Üretim (Çiçek ve Yaprak) Şartları
İşin içine ilaç, sağlık ürünü veya kozmetik girdiğinde süreç Tarım Müdürlüklerinden çıkıp TMO'ya (Toprak Mahsulleri Ofisi) geçmektedir.
  • Tıbbi Üretim Şartları: Sadece TMO Afyon Alkaloidleri Fabrikası sahasında, organize tarım bölgelerinde veya Sağlık Bakanlığı onaylı tesislerin olduğu illerde yapılabilir. Tesisin kapalı, iklimlendirmeli, kameralı ve özel güvenlikli olması şarttır.
  • Kozmetik ve Destek Ürünleri: Tetrahidrokannabinol (THC) oranının %0,3'ü geçmemesi şartıyla (uyuşturucu etkisi olmayan), TMO'dan alınacak "Kota" dahilinde açık veya kapalı alanlarda yapılabilir.

3. Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri İçin Bilimsel Araştırma İzinleri
Eğitim kurumlarını ve akademisyenleri en çok ilgilendiren bölüm burasıdır (Madde 14):
  • Üniversiteler ve araştırma izni olan kuruluşlar; bilimsel kenevir araştırmaları için detaylı proje dokümanları ve araştırma ekibinin sicil beyanlarıyla birlikte TAGEM'e (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) başvuracaktır.
  • Projeler en fazla 5 yıl süreli olabilir.
  • Elde edilen ürünler kesinlikle ticarete konu edilemez ve araştırmanın yapıldığı arazinin bizzat üniversiteye/kuruma ait olması gerekir.

⚠️ DİKKAT: Başvuru Tarihleri ve 2026 Yılı İstisnası
Yönetmeliğe göre normal başvuru tarihleri her yıl 1 Ocak - 1 Nisan arasındadır. Ancak Geçici Madde-1'e göre, bu yıl yönetmelik yeni çıktığı için 2026 yılı başvuru tarihleri TMO tarafından ayrıca belirlenip duyurulacaktır. Süreci kaçırmamak için TMO duyurularını takip etmek şarttır.

----------------------------------------------------
📌 Kenevirin hem endüstriyel hem de tıbbi alanda ekonomiye kazandırılması için atılan bu adımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Üniversitelerimiz bu alanda yeterli bilimsel araştırmayı yapabilecek altyapıya sahip mi? Ziraat ve eğitim camiasından üyelerimizin yorumlarını bekliyoruz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar