MEB Araştırma İzinleri Rehberi 2026: Okullarda Anket ve Uygulama İzni Nasıl Alınır?
Değerli akademisyenler, yüksek lisans/doktora öğrencileri ve eğitim araştırmacıları;
Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okul ve kurumlarda yapacağınız anket, görüşme, gözlem veya veri toplama çalışmaları için almanız gereken "Araştırma Uygulama İzni" süreçleri, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlanan güncel kılavuzla netleşti.
Artık elden dilekçe dönemi bitti; tüm işlemler "Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Sistemi" (https://arastirmaizinleri.meb.gov.tr/) üzerinden yürütülüyor. İşte tez veya makale hazırlığındaki araştırmacıların hata yapmamaları için bilmeleri gereken tüm güncel detaylar ve kritik uyarılar.
Sisteme e-Devlet şifrenizle giriş yapıyorsunuz. Başvuru türünüz, yükleyeceğiniz belgeleri doğrudan etkiler:
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için süreç oldukça hassastır. Sisteme yüklenecek en temel belgeler şunlardır:
Çalışacağınız il sayısı, dosyanızın kim tarafından inceleneceğini belirler:
Kılavuzda yer alan ve başvuruların en çok reddedildiği "Sıkça Yapılan Hatalar" şunlardır:
1. Tutarsızlık: Tez önerinizdeki çalışma grubu (Örn: Lise öğrencileri) ile sistemde seçtiğiniz teşkilat (Örn: İlkokullar) birbiriyle uyuşmazsa başvuru anında reddedilir.2. Reklam İçeriği: Anket formlarında veya tez başlığında spesifik bir marka adı (Örn: "WhatsApp kullanımı") geçemez. Yerine "Mesajlaşma uygulamaları" gibi genel ifadeler kullanmalısınız.3. İsim İsteme Hatası: Anketlerde veya ölçeklerde öğrencilerin/öğretmenlerin kimliklerini açığa çıkaracak "Adı-Soyadı" gibi kişisel bilgiler kesinlikle istenmemelidir.4. Mükerrer Başvuru: Değerlendirmesi devam eden bir başvurunuz varken, aynı başlıkla yeni bir başvuru açamazsınız.5. Süre Kısıtlaması: Araştırma izni, verildiği "eğitim-öğretim yılı" için geçerlidir. Süre bitiminden 3 ay önce başvurursanız, sadece 1 defaya mahsus 6 ay uzatılabilir.
Üniversitelerde (yükseköğretim kurumlarında) yapılan araştırmalar, bitkiler üzerinde yapılan deneyler, okul binalarının mimari tasarımları veya Diyanet/Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlara bağlı okullarda yapılacak araştırmalar için MEB sistemi üzerinden başvuru yapılmaz.
Araştırmacıların Dikkatine!
Sisteme yüklediğiniz belgelerden farklı bir ölçek uyguladığınız veya Yönerge'ye aykırı davrandığınız tespit edilirse, izniniz iptal edilir ve 2 yıl boyunca MEB'e yeni bir başvuru yapmanız yasaklanır!
Siz tez araştırmanız veya projeniz için MEB onay sistemini kullandınız mı?
Araştırma uygulama izni süreciyle ilgili sorularınızı ve tecrübelerinizi yorumlarda paylaşarak diğer akademisyen ve öğrenci arkadaşlarımıza rehber olabilirsiniz.
Değerli akademisyenler, yüksek lisans/doktora öğrencileri ve eğitim araştırmacıları;
Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okul ve kurumlarda yapacağınız anket, görüşme, gözlem veya veri toplama çalışmaları için almanız gereken "Araştırma Uygulama İzni" süreçleri, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlanan güncel kılavuzla netleşti.
Artık elden dilekçe dönemi bitti; tüm işlemler "Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Sistemi" (https://arastirmaizinleri.meb.gov.tr/) üzerinden yürütülüyor. İşte tez veya makale hazırlığındaki araştırmacıların hata yapmamaları için bilmeleri gereken tüm güncel detaylar ve kritik uyarılar.
1. Sisteme Giriş ve Başvuru Türleri
Sisteme e-Devlet şifrenizle giriş yapıyorsunuz. Başvuru türünüz, yükleyeceğiniz belgeleri doğrudan etkiler:
- []Akademisyenler ve Üniversite Öğrencileri: Kendi adlarına başvuru yaparlar. (Öğrencilerin başvurularını bizzat kendileri yapması şarttır, danışmanları onlar adına yapamaz.)[]Zorunlu Eğitime Devam Eden Öğrenciler (Örn: Lise Öğrencileri): Başvuruyu öğrenci adına "Danışman Öğretmeni" yapar. (TÜBİTAK projeleri bu kapsama girer).[]Bağımsız Araştırmacılar: Bir üniversiteye veya kuruma bağlı olmadan kendi adına araştırma yapanlardır.[]Kurum/Kuruluş Temsilcileri: Kamu kurumları veya STK'lar adına yetkilendirilmiş kişilerdir.
2. Başvuruda Sisteme Yüklenecek Zorunlu Belgeler
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için süreç oldukça hassastır. Sisteme yüklenecek en temel belgeler şunlardır:
- []Tez Önerisi: Enstitü tarafından onaylanmış, imzalı orijinal hali. (Tez önerisinde veri toplama araçları ve çalışma grubu detayları mutlaka yer almalıdır).[]Enstitü Yönetim Kurulu (EYK) Kararı: Tez önerisinin kabul edildiğine dair resmî karar belgesi.[]Etik Kurul Onay Belgesi: Üniversitenizin Etik Kurulundan alınmış güncel onay.[]MEB Taahhütnamesi: Yönerge ekinde yer alan, imzalı taahhütname.[]Veri Toplama Araçları: Kullanacağınız anket, ölçek veya görüşme formlarının birebir kopyası.[]Bilgilendirme ve Gönüllü Katılım Formu / Veli Onam Formu: Reşit olmayan öğrencilerle çalışılacaksa Veli Onam Formu zorunludur. (DİKKAT: Bu formlarda isim istenebilir ancak anketlerin kendisinde isim istenmemelidir!)
- Ölçek Kullanım İzni: Daha önce başkası tarafından geliştirilmiş bir ölçek kullanıyorsanız, sahibinden aldığınız "kullanım izin belgesi" (E-posta görüntüsü vb.) eklenmelidir.
3. İl Seçimi ve Değerlendirme Süreci
Çalışacağınız il sayısı, dosyanızın kim tarafından inceleneceğini belirler:
- []1 - 6 İl Arası Araştırmalar: İlgili İl Milli Eğitim Müdürlükleri (AR-GE birimleri) tarafından değerlendirilir.[]7 - 12 İl Arası Araştırmalar: İlgili Bakanlık Merkez Birimleri (Örn: Ortaöğretim Gn. Md.) tarafından değerlendirilir.
- 13 ve Üzeri İl Kapsayan Araştırmalar: Doğrudan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından incelenir. Gerekçenizin çok güçlü olması şarttır.
4. Başvurunuzun Reddedilmemesi İçin "Kritik" Uyarılar
Kılavuzda yer alan ve başvuruların en çok reddedildiği "Sıkça Yapılan Hatalar" şunlardır:
1. Tutarsızlık: Tez önerinizdeki çalışma grubu (Örn: Lise öğrencileri) ile sistemde seçtiğiniz teşkilat (Örn: İlkokullar) birbiriyle uyuşmazsa başvuru anında reddedilir.2. Reklam İçeriği: Anket formlarında veya tez başlığında spesifik bir marka adı (Örn: "WhatsApp kullanımı") geçemez. Yerine "Mesajlaşma uygulamaları" gibi genel ifadeler kullanmalısınız.3. İsim İsteme Hatası: Anketlerde veya ölçeklerde öğrencilerin/öğretmenlerin kimliklerini açığa çıkaracak "Adı-Soyadı" gibi kişisel bilgiler kesinlikle istenmemelidir.4. Mükerrer Başvuru: Değerlendirmesi devam eden bir başvurunuz varken, aynı başlıkla yeni bir başvuru açamazsınız.5. Süre Kısıtlaması: Araştırma izni, verildiği "eğitim-öğretim yılı" için geçerlidir. Süre bitiminden 3 ay önce başvurursanız, sadece 1 defaya mahsus 6 ay uzatılabilir.
5. Hangi Durumlar MEB İzni Kapsamına Girmez?
Üniversitelerde (yükseköğretim kurumlarında) yapılan araştırmalar, bitkiler üzerinde yapılan deneyler, okul binalarının mimari tasarımları veya Diyanet/Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlara bağlı okullarda yapılacak araştırmalar için MEB sistemi üzerinden başvuru yapılmaz.
Araştırmacıların Dikkatine!
Sisteme yüklediğiniz belgelerden farklı bir ölçek uyguladığınız veya Yönerge'ye aykırı davrandığınız tespit edilirse, izniniz iptal edilir ve 2 yıl boyunca MEB'e yeni bir başvuru yapmanız yasaklanır!
Siz tez araştırmanız veya projeniz için MEB onay sistemini kullandınız mı?
- []Etik kurul süreci mi yoksa MEB onay süreci mi sizi daha çok zorladı?[]Ölçek izinlerini alırken sorun yaşıyor musunuz?
- Sistem üzerinden aldığınız ret gerekçeleri genellikle neler oluyor?
Araştırma uygulama izni süreciyle ilgili sorularınızı ve tecrübelerinizi yorumlarda paylaşarak diğer akademisyen ve öğrenci arkadaşlarımıza rehber olabilirsiniz.
Eğitim Web Akademik Destek Masası' Alıntı:Bilimsel araştırmalar eğitimin ufkunu açar; ancak bu ufuk, çocukların üstün yararı ve kişisel verilerin korunması ilkesiyle çizilmek zorundadır.