can

Yönetici
Yönetici
2026 MEB Evde Eğitim Hizmetleri Kılavuzu: Veliler ve Öğretmenler İçin Tam Rehber

Değerli Eğitim Web üyeleri, sevgili meslektaşlarım ve veliler;

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan en güncel Evde Eğitim Hizmetleri Kılavuzu ile birlikte, sağlık problemleri nedeniyle okula gidemeyen öğrencilerimizin eğitim süreçleri net bir standarda kavuştu.

Çocuğu için evde eğitim talep edecek velilerimizin başvuru aşamalarında neler yapması gerektiğinden, bu sistemde görev alacak öğretmenlerimizin ek ders ücretlerine ve e-Okul işlemlerine kadar tüm detayları bu dev rehberde madde madde derledik.

🏠 1. Evde Eğitim Hizmeti Nedir ve Kimler Yararlanabilir?​

Evde eğitim hizmeti; zorunlu öğrenim çağında olup özel eğitim ihtiyacı bulunan öğrencilerden, sağlık problemleri nedeniyle en az 12 hafta süreyle örgün eğitim kurumlarından yararlanamayacağı veya okula gitmesinin sağlığı açısından risk oluşturacağı belgelendirilen öğrencilere sunulan bir hizmettir.
  • İlköğretim kademesindeki tüm öğrenciler yararlanabilir.
  • Ortaöğretim (Lise) kademesinde; mesleki ve teknik eğitim kurumlarına kayıtlı olan öğrenciler hariç diğer tüm lise öğrencileri yararlanabilir.
  • Meslek lisesinde okuyan bir öğrencinin evde eğitim alması gerekirse, bir defaya mahsus olmak üzere Anadolu Lisesi veya Açık Öğretim Lisesine nakli yapılır ve evde eğitim süreci öyle başlatılır. (Ancak Özel Eğitim Meslek Okulu 9. sınıf öğrencileri kendi okullarında kalarak meslek dersleri dışındaki dersleri evde alabilirler.)

📝 2. Başvuru Süreci ve İstenen Belgeler​

Veliler, öğrencisinin kayıtlı olduğu Okul Müdürlüğüne veya doğrudan RAM'a (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) başvurmalıdır. Okula yapılan başvurular ivedilikle RAM'a bildirilir.

Gerekli Belgeler:
  1. Velinin veya vasinin yazılı başvuru dilekçesi.
  2. En az 12 hafta okula gidemeyeceğini veya gitmesinin riskli olduğunu belirten Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu (Kılavuzda belirtilen Hematolojik, Nörolojik, Onkolojik vb. hastalık kodlarını içermelidir).
  3. Okula kayıtlı öğrenciler için Eğitsel Değerlendirme İstek Formu.
  4. Koruyucu aile yanında kalanlar için koruyucu aile belgesi.

Başvurusu kabul edilen öğrenci için RAM tarafından bir "Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu" düzenlenir ve veli ile "Veli Sözleşmesi" imzalanır.

⏱️ 3. Evde Eğitim Haftada Kaç Saat ve Nerede Verilir?​

Eğitim öncelikli olarak öğrencinin bulunduğu ortamda (evinde) yüz yüze verilir. Ancak velinin talebi ve öğrencinin sağlık riskleri göz önüne alınarak, kurul kararıyla uzaktan canlı ders şeklinde de verilebilmektedir.

Haftalık Ders Saati Planlaması:
  • İlköğretim (İlkokul/Ortaokul) veya Özel Eğitim Programı Uygulanan Liselerde: Haftada 10 ders saatinden az olamaz. (Kayıtlı olduğu okulun haftalık ders saatini de geçemez).
  • Diğer Ortaöğretim (Lise) Kurumlarında: Haftada 16 ders saatinden az olamaz.
Dersler hafta içi verilebileceği gibi, öğretmen ve veli istişaresi ile hafta sonları da verilebilir.

👩‍🏫 4. Öğretmen Görevlendirmesi ve Ek Ders Ücretleri​

Evde eğitim hizmetlerinde; özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan (branş) öğretmenleri görevlendirilir.

Görevlendirme Öncelik Sırası:
1. Öğrencinin kendi sınıf öğretmeni (istekli ise).
2. Kendi okulunda veya ilçede maaş/zorunlu ek ders karşılığını dolduramayan öğretmenler.
3. Ek ders saatlerini dolduramayan öğretmenler (alanı dışında da görevlendirilebilir).
4. İhtiyaç karşılanamazsa ücretli öğretmenler görevlendirilir.

Önemli Hatırlatma: Görevlendirmelerde "Özel Eğitim Uygulamaları Kursu" belgesine sahip olanlara öncelik verilir. Evde eğitim kapsamında görev alan öğretmenlere ödenecek ek ders ücretleri %25 artırımlı (zamlı) olarak ödenir.

💻 5. e-Okul İşlemleri, Devamsızlık ve Sınavlar​

Devamsızlık: Evde eğitim alan öğrencilerin okula devam zorunluluğu yoktur. E-Okul sisteminde "Evde Eğitim Alıyor" seçeneği işaretlendiği için devam/devamsızlık veri girişi yapılmaz.
Sınavlar ve Notlar: Değerlendirme, öğrencinin sağlık durumu dikkate alınarak (BEP - Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı hedeflerine göre) evde görevli öğretmen tarafından yapılır. Öğretmen notları okul idaresine teslim eder, okul idaresi e-Okul sistemine işler.
Muafiyet: Öğrencinin evde okumadığı (öğretmen atanmayan veya planlanmayan) dersler için e-Okul'a not girilmez, sistem öğrenciyi bu derslerden otomatik olarak muaf sayar.

Sorularınız Neler?

• Çocuğunuzun hastalığının evde eğitim kapsamına girip girmediğini merak ediyor musunuz?
  • Evde eğitimde görev almak isteyen ancak prosedürleri bilmeyen bir meslektaşımız mısınız?
  • BEP hazırlama süreçlerinde desteğe mi ihtiyacınız var?

Sürece dair tüm sorularınızı ve deneyimlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Konunun uzmanı eğitimcilerimiz en kısa sürede yanıtlayacaktır.

Eğitim Web Özel Eğitim Servisi' Alıntı:
Eğitim, her çocuğun en temel hakkıdır. MEB Evde Eğitim Hizmeti ile sınıfın sıcaklığı, şifaya ihtiyacı olan evlatlarımızın odalarına taşınıyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar