2026 Meb Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Yayımlandı: 12 Yıl Kuralı Ve Yeni Hizmet Puanları

can

Yönetici
Yönetici
2026 MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Yayımlandı (Kapsamlı Rehber)

Değerli EğitimWeb meslektaşlarım,

9 Ocak 2026 tarihli ve 33132 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kararla, 2015 yılından bu yana uygulanan eski yönetmelik tamamen yürürlükten kaldırılmış ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na (ÖMK) uyumlu yeni "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" yürürlüğe girmiştir.

Öğretmenler odasının en çok konuştuğu "Aynı okulda 12 yıl kuralı", "İlçe Grupları" ve "Hizmet puanı getiren yeni kriterler" gibi devrim niteliğindeki değişiklikleri sizler için madde madde özetledik:

1. Aynı Okulda Azami Çalışma Süresi: 12 YIL KURALI (Madde 28)
Öğretmenler aynı eğitim kurumunda en fazla 12 yıl görev yapabilecektir.
  • 12 yılını dolduran öğretmenler, valiliklerce belirlenen "ilçe grupları" içinde tercih yapacaktır.
  • Tercih yapmayan veya tercihlerine yerleşemeyenler, ilçe grubu içinde ihtiyaç bulunan okullara resen (zorunlu) atanacaktır.
  • İstisnalar: %40 ve üzeri engelli öğretmenler, bakmakla yükümlü olduğu ağır engelli yakını olanlar, şehit/gazi yakınları ve özel eğitim okullarında çalışanlar bu resen atamadan muaftır.

2. Hizmet Puanı Sisteminde Büyük Değişiklikler (Madde 21)
Artık sadece çalışılan bölgeye göre değil, yapılan akademik ve eğitsel çalışmalara göre de çok ciddi ek hizmet puanları alınabilecek:
  • İl Zümre Başkanlığı: Yapılan her yıl için 1 puan (Toplamda en fazla 4 puan).
  • EBA e-İçerik Üretimi: Yılda en fazla 10 içerik olmak üzere; senaryosu onaylanana 0,2 puan, içeriği üretene 0,3 puan.
  • TÜBİTAK/TÜBA ve TEKNOFEST: Bu yarışmalarda öğrencilerine danışmanlık yapıp dereceye girenlere bölgesine göre 10 ile 40 puan arasında devasa ek puanlar verilecek.
  • DYK ve İYEP: Görev yapılan her ay için 0,5 puan.
  • Belletici Nöbeti: YBO ve özel eğitim pansiyonlarında görev başına 0,2 puan, diğerlerinde 0,1 puan.

3. Sözleşmeliden Kadroya Geçiş ve Tayin Hakkı (Madde 5)
Sözleşmeli olarak 3 yılını dolduranlar talepleri halinde bulundukları okulda kadroya geçerler. Kadroya geçtikten sonra mazeret (eş, sağlık vb.) durumu hariç 1 yıl daha yer değiştiremezler. (Klasik 3+1 kuralı netleştirilmiştir).

4. Yeni Kavram: "İlçe Grupları" Sistemi (Madde 41)
Artık tayinlerde ve norm fazlası atamalarında doğrudan "İl geneli" yerine "İlçe Grupları" kullanılacak. Coğrafi ve ulaşım şartlarına göre birbirine yakın ilçeler gruplandırıldı. Norm fazlası olan veya 12 yılını dolduran öğretmen öncelikle bu ilçe grubu içine atanacak.

⚠️ Deprem Bölgesine Özel Hizmet Puanı Avantajı (Geçici Madde 2)
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri, 1 Eylül 2026 tarihine kadar "3. Hizmet Bölgesi" sayılacaktır. Bu da bölgede çalışan öğretmenlerin en yüksek kademeden hizmet puanı almasını sağlayacaktır.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: Okulumda 12. yılımı doldurdum, idarecilik yaptığım süreler bu 12 yıla dâhil mi?
Cevap:
Hayır. Yönetmeliğin 28. maddesinin 6. fıkrasına göre, aynı eğitim kurumunda "yönetici (müdür/müdür yrd.)" olarak geçirilen süreler 12 yıllık sürenin hesabına dâhil edilmez. Sadece öğretmenlik yapılan süreler sayılır.

Soru 2: BİLSEM'e öğretmen olarak atanmak istiyorum, şartlar nelerdir?
Cevap:
En az 3 yıllık öğretmenlik tecrübeniz olmalıdır. Başvurular form üzerinden değerlendirilir (Etkisi %60) ve kontenjanın 3 katı aday sözlü sınava çağrılır. Sözlü sınavın etkisi %40'tır. Toplamda 40 ve üzeri puan alanlar tercih yapabilir.

Soru 3: Eşimle aynı ilçedeyiz ancak farklı bir ilçeye mazeret tayini istemek istiyoruz. Mümkün mü?
Cevap:
Yönetmeliğin 29. maddesine göre; eğer mazeretinizin (eşinizin iş yeri vb.) bulunduğu ilçe ile sizin görev yaptığınız ilçe aynı ilçe grubunda (EK-2 listesi) yer alıyorsa, mazerete bağlı yer değişikliği başvurusunda bulunamazsınız.

Soru 4: Yeni hizmet puanı sistemi (EBA, TÜBİTAK vb.) hemen geçerli olacak mı?
Cevap:
Yönetmeliğin yürürlük maddesine göre (Madde 44), 21. maddede sayılan yeni hizmet puanı hesaplamaları 1 Şubat 2026 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek ve hesaplanmaya başlanacaktır.

Soru 5: Norm fazlası oldum, hemen başka bir ilçeye mi gönderileceğim?
Cevap:
Hayır. Norm fazlası öğretmenler önce kendi bulundukları ilçede, daha sonra kendilerine ait "ilçe grubu" içindeki okullara puan üstünlüğüne göre atanır. Eğer o grupta da yer yoksa resen atama il genelinde yapılır.
----------------------------------------------------

📌 Değerli hocalarım; özellikle "12 Yıl Kuralı"nın resen uygulanması ve TÜBİTAK/EBA gibi projelere verilen yüksek hizmet puanları hakkında ne düşünüyorsunuz? Okullardaki dengeleri nasıl değiştirir? Yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar