2026 Meb Öğretmenlik Mesleğine Hazırlık Eğitimi Yönetmeliği Yayımlandı: Akademi Süreci, Sınavlar Ve Maaşlar

can

Yönetici
Yönetici
2026 Millî Eğitim Akademisi Hazırlık Eğitimi Yönetmeliği Yayımlandı: Öğretmen Adaylarını Neler Bekliyor?

Değerli öğretmen adayları ve Eğitim Web üyeleri;

Yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) ile hayatımıza giren Millî Eğitim Akademisi ve bu akademi bünyesinde verilecek olan Öğretmenlik Mesleğine Hazırlık Eğitiminin tüm detaylarını belirleyen yönetmelik, 17 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlandı.

Öğretmen adaylarının akademiye nasıl yerleşeceğinden alacakları maaşlara, devamsızlık haklarından sınav değerlendirmelerine kadar her şey bu yönetmelikle netleşti. Kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için mevzuatı sizin için madde madde özetledik.

🏫 1. Akademiye (Eğitim Merkezlerine) Yerleştirme Nasıl Olacak?​

Öğretmen adayları, sözleşmeli öğretmenlik başvurusu sırasında eğitim almak istedikleri merkezleri tercih edecekler. Birden fazla adayın aynı merkezi istemesi durumunda yerleştirme önceliği şu şekilde olacak:
  1. EKPSS (Engelli) puanı ile başvuranlar,
  2. Sosyal Hizmetler (Yetiştirme Yurdu) kapsamında başvuranlar,
  3. Terörle Mücadele Kanunu (Gazi/Şehit yakını) kapsamında başvuranlar,
  4. Milli Sporcular,
  5. Ve nihayet MEB-AGS puanı yüksek olanlar. (Puan eşitliğinde kura çekilecek).

Önemli Not (Evli Adaylar İçin): Farklı illerdeki akademilere yerleşen eşler, kapasite uygunsa tek bir ilde birleştirilmek için Akademiye başvuruda bulunabilecekler.

⏳ 2. Hazırlık Eğitimi Ne Kadar Sürecek?​

Yönetmeliğe göre hazırlık eğitimi kural olarak 4 Dönem (her dönem 10 ila 14 hafta arası) sürecek. Ancak Akademik Kurulun kararıyla bazı yükseköğretim programları (branşlar) için bu süre 3 döneme indirilebilecek.

📝 3. Sınavlar ve Başarı Kriterleri (Sınıfta Kalma Var Mı?)​

Akademide hem teorik hem de uygulamalı eğitim (staj) verilecek. Başarılı olmak için her ikisinden de geçmek şart:

A) Teorik Dersler:
  • Her dersten en az 2 yazılı sınav yapılacak.
  • Geçme notu 60'tır. (Sınavların aritmetik ortalaması).
  • Kalanlara 1 Ek Sınav hakkı verilecek. Ek sınavda da 60'ı geçemeyen adayın Akademiyle ilişiği kesilecek (Öğretmen olamayacak)!

B) Uygulamalı Dersler (Staj):
  • Okullarda yapılacak stajlarda adaylar; eğitim personeli, okul müdürü ve staj (uygulama) öğretmeni tarafından 3 kez değerlendirilecek.
  • 1. Değerlendirmenin %20'si, 2.'nin %30'u, 3.'nün %50'si alınacak.
  • Uygulama derslerinden geçme notu 70'tir.
  • Dikkat: Uygulamadan kalanlara ek sınav veya telafi hakkı verilmeyecek, doğrudan ilişikleri kesilecektir.

Atamaya Esas Puan Nasıl Hesaplanacak?
Teorik derslerin %40'ı + Uygulamalı derslerin %60'ı = Atamaya Esas Başarı Puanı

⛔ 4. Devamsızlık ve İzin Hakları​

Akademi sürecinde devamsızlık kuralları oldukça sıkı:
  • Geç Kalma: Dersin 1/3'ünden sonra giren geç kalmış sayılır. 4 kez geç kalmak = Yarım gün devamsızlık.
  • Mazeret İzni: Yöneticilerin uygun görmesiyle eğitim süresince toplam 10 gün.
  • Sağlık İzni (Raporlu): Toplam 19 gün.
  • Kayıt Dondurma: Sağlık sorunu nedeniyle 20 gün ve üzeri devamsızlık yapanın kaydı dondurulur, bir sonraki eğitime alınır.
Bu süreleri aşan veya izinsiz devamsızlık yapanların disiplin kuralları gereği ilişikleri kesilebilir.

💵 5. Maaş ve Sosyal Haklar (Ne Kadar Ücret Ödenecek?)​

Hazırlık eğitimi boyunca öğretmen adaylarına her ay (23.310) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ödeme yapılacaktır.
*(Örnek Hesaplama: 2026 Ocak memur maaş katsayısını kabaca 1,15 olarak varsayarsak yaklaşık 26.800 TL civarında bir ödemeye tekabül edecektir. Net rakamlar katsayı açıklandığında belli olur).*
  • Bu ödemeden sadece damga vergisi kesilir, başka vergi kesilmez.
  • Adayların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri MEB tarafından yatırılacaktır.
  • Adayların askerlikleri eğitim süresince ertelenecektir.
  • İsteyen adaylar, ücretini kendileri ödemek şartıyla akademinin konaklama (yurt) imkanlarından yararlanabilecektir.

Öğretmen Adaylarımıza Sorularımız

Öğretmenliğe geçişte devrim niteliğinde olan "Akademi" süreci resmen yasalaştı ve kuralları belirlendi.

• Atama puanında "Uygulamanın (Stajın)" %60, "Teoriğin" %40 etkili olmasını adil buluyor musunuz?
  • Mazeret izninin 10 gün, rapor hakkının 19 gün ile sınırlandırılması sizce yeterli mi?
  • Akademi sürecinde ödenecek olan maaşı (yaklaşık 26-27 Bin TL) geçim ve konaklama masrafları açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni yönetmelik hakkındaki düşüncelerinizi, eleştirilerinizi ve aklınıza takılan soruları yorumlarda paylaşabilirsiniz. Yeni sürecin tüm öğretmen adaylarımıza hayırlı olmasını dileriz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar