MEB 2026/2 Kariyer Basamakları Kılavuzu Yayımlandı: Uzman ve Başöğretmenlik Süreci Başlıyor!
Değerli Eğitim Web üyeleri ve meslektaşlarımız;
Öğretmenlik mesleğinde kariyer basamaklarında ilerlemek isteyenlerin uzun süredir beklediği duyuru Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldi. "2026/2 Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Kılavuz" resmen yayımlandı.
Yarın (7 Mayıs 2026) itibarıyla başlayacak olan başvuru sürecinin takvimini, eğitim platformu detaylarını ve unvanı kazanan öğretmenlere sağlanacak mali ve özlük haklarını sizler için özetledik.
Kariyer basamaklarında (Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik) ilerlemek isteyen adaylar, başvurularını tamamen elektronik ortamda MEBBİS (mebbis.meb.gov.tr) üzerinden gerçekleştirecekler. Kılavuza göre belirlenen başvuru takvimi şu şekilde:
Başvurusu kabul edilen adayların unvanı alabilmesi için zorunlu eğitim programını tamamması gerekiyor.
Süreci başarıyla tamamlayıp sertifikasını alan öğretmenlerimizi iki önemli kazanım bekliyor:
Meslektaşlarımıza Sorularımız
Başvurularını yapacak tüm meslektaşlarımıza şimdiden hayırlı olmasını ve eğitim süreçlerinde başarılar dileriz. Kılavuza dair sorularınızı ve deneyimlerinizi konu altından paylaşabilirsiniz!
Değerli Eğitim Web üyeleri ve meslektaşlarımız;
Öğretmenlik mesleğinde kariyer basamaklarında ilerlemek isteyenlerin uzun süredir beklediği duyuru Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldi. "2026/2 Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Kılavuz" resmen yayımlandı.
Yarın (7 Mayıs 2026) itibarıyla başlayacak olan başvuru sürecinin takvimini, eğitim platformu detaylarını ve unvanı kazanan öğretmenlere sağlanacak mali ve özlük haklarını sizler için özetledik.
1. Başvuru Tarihleri ve Başvuru Ekranı (MEBBİS)
Kariyer basamaklarında (Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik) ilerlemek isteyen adaylar, başvurularını tamamen elektronik ortamda MEBBİS (mebbis.meb.gov.tr) üzerinden gerçekleştirecekler. Kılavuza göre belirlenen başvuru takvimi şu şekilde:
- İlk Başvuru Dönemi: 7 - 15 Mayıs 2026
- Ek Başvuru Dönemi: 15 - 19 Haziran 2026
2. Eğitim Süreci Nasıl Olacak? (ÖBA)
Başvurusu kabul edilen adayların unvanı alabilmesi için zorunlu eğitim programını tamamması gerekiyor.
- Eğitim Platformu: Tüm eğitimler Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA - www.oba.gov.tr) üzerinden dijital olarak yürütülecek.
- Eğitim Tarihleri: Eğitim videoları ve içerikleri 8 Mayıs ile 14 Ağustos 2026 tarihleri arasında sisteme yüklü olacak. Adayların bu tarihler arasında eğitimleri eksiksiz izlemesi şart koşuluyor. 14 Ağustos'ta eğitim maratonunun sona ermesinin ardından sertifikalandırma süreci başlayacak.
3. Uzman ve Başöğretmenlere Verilecek Mali ve Özlük Hakları
Süreci başarıyla tamamlayıp sertifikasını alan öğretmenlerimizi iki önemli kazanım bekliyor:
- Eğitim Öğretim Tazminatı (Maaş Artışı): Hak kazanılan tazminatlar, sertifikaların düzenlendiği tarihi takip eden ay başından itibaren maaşlara yansıtılacak.
- Derece Artışı: Kariyer basamaklarında ilerleyen her öğretmene, elde ettiği her unvan (Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik) için ayrı ayrı olmak üzere birer derece (derece artışı) verilecek.
Meslektaşlarımıza Sorularımız
- Eğitimlerin ÖBA üzerinden dijital platformda verilmesi uygulamasını verimli buluyor musunuz?
- Kariyer basamaklarında verilen "derece artışı" ve "eğitim öğretim tazminatı" teşvikleri sizce öğretmenlerin motivasyonunu nasıl etkiliyor?
- Daha önceki yıllarda başvuru veya eğitim sürecinde (ÖBA sistemi vb.) teknik sıkıntılarla karşılaşmış mıydınız? Yeni başvuranlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Başvurularını yapacak tüm meslektaşlarımıza şimdiden hayırlı olmasını ve eğitim süreçlerinde başarılar dileriz. Kılavuza dair sorularınızı ve deneyimlerinizi konu altından paylaşabilirsiniz!