2026 MEB Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği Rehberi (24 Şubat Güncel Değişiklikleriyle)
Değerli EğitimWeb yöneticileri ve yönetici adayı öğretmenlerimiz,
MEB Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği, 30 Ocak 2026 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş; ardından 24 Şubat 2026 tarihinde özellikle "Sınıf Öğretmenlerinin Anaokulu Müdürlüğü" ve görev sonlandırma maddelerinde kritik bir güncelleme almıştır.
Yeni yönetmelikle birlikte "Millî Eğitim Akademisi" süreci resmen başlamış ve sınav konuları büyük oranda değişmiştir. Tüm detayları sizler için madde madde özetledik:
1. Yönetici Olmak İçin Genel Şartlar Nelerdir?
Müdür veya müdür yardımcısı olmak isteyen tüm adayların şu temel şartları sağlaması gerekmektedir:
2. Yazılı Sınav Konuları ve Ağırlıkları (DİKKAT: Konular Değişti!)
İlk defa görevlendirilecekler için ÖSYM veya MEB tarafından yapılacak yazılı sınavda 60 ve üzeri puan almak şarttır. Sınav geçerlilik süresi 3 yıldır. Sınavın yeni ağırlıkları şu şekildedir:
3. Müdür Olma Şartları ve 24 ŞUBAT GÜNCELLEMESİ
Müdür olarak görevlendirileceklerin; daha önce müdürlük yapmış olması veya en az 1 yıl müdür yardımcılığı/başyardımcılığı/kurucu müdürlük/müdür yetkili öğretmenlik yapmış olması gerekmektedir.
24 Şubat 2026 Resmî Gazete Güncellemesi (Anaokulu Müdürlüğü):
30 Ocak'taki ilk metinde Anaokulları için "Okul Öncesi veya Sınıf Öğretmenliği" şartı varken, 24 Şubat değişikliği ile "veya sınıf" ibaresi maddeden çıkarılmıştır. ANCAK; ilgili maddeye şu istisna eklenmiştir:
"Belirtilen niteliklerde aday bulunmaması hâlinde... sınıf öğretmenleri, alanında norm kadro bulunma şartı aranmaksızın anaokullarına müdür olarak görevlendirilebilir."
Yani Sınıf Öğretmenleri, okul öncesi branşından aday çıkmaması durumunda anaokullarına müdür olabilecektir.
4. Müdür Yardımcısı Olma Şartları
Müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirileceklerde adaylık dâhil en az 2 yıl öğretmen olarak görev yapmış olma şartı aranmaktadır. Kendi alanlarındaki okul türlerine başvuranlara +5 Puan eklenmektedir. (Örn: Beden eğitimi öğretmeninin spor lisesine başvurması, Özel eğitim öğretmeninin özel eğitim kurumuna başvurması vb.)
5. Görev Süreleri ve Kadın Yönetici Kontenjanı
----------------------------------------------------
Yeni sınav ağırlıkları (Özellikle Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin %30 olması) ve Millî Eğitim Akademisi (Yönetici Yetiştirme Programı) süreci hakkında ne düşünüyorsunuz? Sınava hazırlanmayı düşünen hocalarımız bu başlık altından bilgi alışverişinde bulunabilirler.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb yöneticileri ve yönetici adayı öğretmenlerimiz,
MEB Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği, 30 Ocak 2026 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş; ardından 24 Şubat 2026 tarihinde özellikle "Sınıf Öğretmenlerinin Anaokulu Müdürlüğü" ve görev sonlandırma maddelerinde kritik bir güncelleme almıştır.
Yeni yönetmelikle birlikte "Millî Eğitim Akademisi" süreci resmen başlamış ve sınav konuları büyük oranda değişmiştir. Tüm detayları sizler için madde madde özetledik:
1. Yönetici Olmak İçin Genel Şartlar Nelerdir?
Müdür veya müdür yardımcısı olmak isteyen tüm adayların şu temel şartları sağlaması gerekmektedir:
- Yükseköğretim mezunu olmak ve MEB kadrolarında öğretmen olarak görev yapıyor olmak.
- Millî Eğitim Akademisi tarafından verilecek olan Yönetici Yetiştirme Programını tamamlamış olmak.
- Son 4 yıl içinde adli/idari soruşturma sonucu yöneticilikten alınmamış olmak.
- Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış, erteletmiş veya muaf tutulmuş olmak.
2. Yazılı Sınav Konuları ve Ağırlıkları (DİKKAT: Konular Değişti!)
İlk defa görevlendirilecekler için ÖSYM veya MEB tarafından yapılacak yazılı sınavda 60 ve üzeri puan almak şarttır. Sınav geçerlilik süresi 3 yıldır. Sınavın yeni ağırlıkları şu şekildedir:
- %30 - Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (En yüksek ağırlık buraya verilmiştir.)
- %20 - Genel Kültür
- %20 - Mevzuat (Anayasa, 657, 1739, 4688 vb. kanunlar)
- %15 - Eğitim Bilimleri
- %15 - T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
3. Müdür Olma Şartları ve 24 ŞUBAT GÜNCELLEMESİ
Müdür olarak görevlendirileceklerin; daha önce müdürlük yapmış olması veya en az 1 yıl müdür yardımcılığı/başyardımcılığı/kurucu müdürlük/müdür yetkili öğretmenlik yapmış olması gerekmektedir.
30 Ocak'taki ilk metinde Anaokulları için "Okul Öncesi veya Sınıf Öğretmenliği" şartı varken, 24 Şubat değişikliği ile "veya sınıf" ibaresi maddeden çıkarılmıştır. ANCAK; ilgili maddeye şu istisna eklenmiştir:
"Belirtilen niteliklerde aday bulunmaması hâlinde... sınıf öğretmenleri, alanında norm kadro bulunma şartı aranmaksızın anaokullarına müdür olarak görevlendirilebilir."
Yani Sınıf Öğretmenleri, okul öncesi branşından aday çıkmaması durumunda anaokullarına müdür olabilecektir.
4. Müdür Yardımcısı Olma Şartları
Müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirileceklerde adaylık dâhil en az 2 yıl öğretmen olarak görev yapmış olma şartı aranmaktadır. Kendi alanlarındaki okul türlerine başvuranlara +5 Puan eklenmektedir. (Örn: Beden eğitimi öğretmeninin spor lisesine başvurması, Özel eğitim öğretmeninin özel eğitim kurumuna başvurması vb.)
5. Görev Süreleri ve Kadın Yönetici Kontenjanı
- 4+4 Kuralı: Yöneticiler 4 ders yılı için görevlendirilir. Aynı eğitim kurumunda aynı görevde en fazla 8 ders yılı (4+4) kalınabilir. 8 yılını dolduranlar farklı eğitim kurumlarına başvurmak zorundadır.
- Kadın Yönetici Şartı: Öğrencilerinin tamamı kız olan okullarda müdür ve müdür yardımcılarından en az biri kadın adaylardan seçilir. Karma eğitim yapan ve 3 veya daha fazla müdür yardımcısı olan okullarda müdür yardımcılarından en az birinin kadın olması zorunludur.
----------------------------------------------------
EğitimWeb Yönetimi