can

Yönetici
Yönetici
2026 Meyve Fidanı ve Üretim Materyali Sertifikasyonu Yönetmeliği Yayımlandı: Fidan Üreticileri İçin Kritik Kurallar!

Değerli Tarım Web üyeleri ve fidancılık sektörü profesyonelleri;

Tarım ve Orman Bakanlığı, meyvecilik sektöründe verimi ve kaliteyi doğrudan etkileyen fidan üretim standartlarını belirleyen "Meyve Fidanı ve Üretim Materyali Sertifikasyonu ile Pazarlaması Yönetmeliği"ni 28 Nisan 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu. (2009 tarihli eski yönetmelik yürürlükten kaldırıldı).

Piyasada ismine doğru, sağlıklı (virüsten ari) ve kaliteli fidanların dolaşımını garanti altına almayı hedefleyen bu yeni mevzuattaki damızlık kurulum şartlarını, etiketleme kurallarını ve fidanların asgari standartlarını sizler için özetledik.

🌳 1. Kimler Fidan Üretebilir ve Satabilir?​

Fidan üretimi "merdiven altı" olmaktan çıkıyor:
  • Üretim Şartı: Meyve fidanı üretecek kişilerin kesinlikle Bakanlık onaylı "Fidan Üretici Belgesine" (veya Doku Kültürü Üretici Belgesine) sahip olması şarttır.
  • Çeşit Şartı: Üretilecek veya satılacak fidanın çeşidinin (örneğin; Deveci Armudu, Ziraat 900 Kirazı) kesinlikle Bakanlığın "Meyve ve Asma Çeşit Listesi"ne kayıtlı olması zorunludur.
  • Pazarlama (Satış): Sertifikalı veya standart fidanlar SADECE yetkilendirilmiş fidan üreticileri veya tohumluk bayileri tarafından satılabilir. Etiketsiz veya belgesiz fidan satışına kesinlikle izin verilmeyecektir.

🏷️ 2. Fidanların Sınıfları ve Etiket Renkleri​

Fidan alırken veya satarken gövdesinde bulunan etiketlerin renkleri, o fidanın hangi damızlık kademesinden geldiğini gösterir. Yeni yönetmeliğe göre etiket renkleri ve sınıflar şu şekildedir:

• Beyaz Üzeri Mor Kuşaklı Etiket: Ön Temel Üretimler (Sadece Araştırma Kuruluşları - 1 Nolu Damızlıktan)
  • Beyaz Etiket: Temel Üretimler (Bakanlıkça Yetkilendirilen Kuruluşlar)
  • Mavi Etiket: Sertifikalı Üretimler (Mavi sertifikalı fidanlar, üreticiler tarafından en çok tercih edilen, kalitesi onaylı fidanlardır).
  • Sarı Etiket: Standart Üretimler (Menşei belgesi olmayan ancak ismine doğruluğu garanti edilen fidanlar).
Yenilik: Etiketlerin üzerinde sertifika bilgilerini içeren bir KAREKOD bulunması zorunlu hale getirilmiştir (Sistemin kurulması için 2 yıllık geçiş süresi tanınmıştır).

📏 3. Meyve Fidanlarının Asgari Fiziksel Standartları (Madde 10)​

Tarlaya dikilecek bir fidanın "Fidan" vasfı taşıması ve sertifika alabilmesi için şu fiziksel şartları taşıması gerekir:
  • Fidanda güneş yanıklığı, donma veya aşı yerinde tırnak kalıntısı/şişkinlik olmamalıdır.
  • Açık Köklü Fidanlar: Üzerinde sürmüş göz (yapraklanma) bulunmamalıdır.
  • Çap ve Boy Standardı: Aşılı fidanlarda (zeytin hariç) gövde çapı aşı yerinin 5 cm yukarısından ölçüldüğünde en az 1 cm, boyu ise (kök boğazından en üst dal ucuna kadar) en az 50 cm olmalıdır. (Zeytin, antep fıstığı ve aşısız fidanlarda çap en az 0,5 cm yeterlidir).
  • Tüplü Fidanlar: Yeterince köklenmiş olmalı ve aşı sürgününün boyu en az 20 cm olmalıdır. (Antep fıstığı hariç).

📑 4. Beyanname Verme ve Kontrol Süreçleri​

Fidan üreticilerinin, üretim parsellerini Bakanlığa bildirmesi şarttır.
  • Beyanname Tarihleri: Standart üretim materyalleri ve tüm fidan üretim parselleri için 1 Ocak - 31 Mayıs tarihleri arasında ilgili İl Müdürlüğüne (Başvuru Kuruluşuna) beyanname verilmelidir.
  • Parsel Kontrolü: Verilen beyannamelere istinaden Tohumluk Kontrolörleri parsellere giderek ismine doğruluk ve hastalık/karantina (bitki sağlığı) kontrolleri yapacak ve "Parsel Kontrol Raporu" düzenleyecektir.

⏱️ 5. Sertifikaların Geçerlilik Süresi Ne Kadar?​

Düzenlenen sertifika ve etiketler, beyanname yılını takip eden yılın sonuna kadar geçerlidir.
Elinizde satılmamış fidan kaldıysa; bu tarihten sonra fidanları satabilmek için 1 Ocak - 31 Mayıs tarihleri arasında tekrar başvurarak fidanların fiziksel ve sağlık standartlarını koruduğunu gösteren "Bitki Muayene Raporu" almanız gerekmektedir.

Fidancılık Sektörüne Sorularımız

Sertifikalı (özellikle mavi etiketli) fidan kullanımı, bahçe tesisinde yüksek verimin ve hastalık direncini sağlamanın temelidir. Yeni yönetmelik denetimleri ve izlenebilirliği (Karekod) artırmayı hedefliyor.

• Karekod uygulamasının sahte etiket ve merdiven altı (isimsiz) fidan satışlarının önüne geçebileceğini düşünüyor musunuz?
  • Aşılı fidanlarda en az 1 cm çap ve 50 cm boy şartını sektördeki gerçekler (büyüme hızları vb.) açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • Sertifikaların ve etiketlerin sadece ertesi yıl sonuna kadar geçerli olması ve elde kalan fidanlar için tekrar muayene raporu istenmesi üreticileri zorlar mı?

Özellikle fidan üreticilerimiz ve meyve bahçesi kuracak olan çiftçilerimiz, yeni sertifikasyon süreci veya mavi/sarı etiket farkları ile ilgili tecrübe ve sorularını yorumlarda paylaşabilirler!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar