Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) için kritik bir yol haritası olan 2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Türkiye eğitim sisteminde köklü ve teknoloji odaklı bir paradigma değişimini müjdeliyor. Bu program, eğitimde bütüncül değerlendirme anlayışını merkeze alarak, ölçme ve değerlendirme süreçlerini dijitalleştirmeyi ve yöneticilik mesleğini profesyonelleştirmeyi hedefliyor.
Geleneksel sınav sisteminin en büyük zorluklarından biri olan açık uçlu soruların nesnel puanlanması, artık teknolojiyle çözüme kavuşuyor. Programın en dikkat çekici maddesi, merkezi sınavların değerlendirilmesinde yapay zekanın (YZ) aktif olarak kullanılacak olmasıdır.
Yeni ölçme ve değerlendirme sistemi temel olarak iki ana hedef etrafında şekilleniyor:
Öğrencilerin bilgi ve becerilerini günlük yaşamda kullanabilme yeterliliğini ölçen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması da bu dijital dönüşümden payını alıyor. İki yıllık döngülerle 4., 8. ve 10. sınıf düzeylerini hedefleyen ABİDE, artık e-ABİDE formatında elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
Program, eğitim yöneticiliği mesleğinin statüsünü yükseltmeye odaklanıyor. Okul yöneticiliği, artık sadece öğretmenlik tecrübesiyle değil, özel bir eğitimle yetkinlik kazanılan bir alan olarak yeniden düzenlenecek.
Öğretim programları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde milli, manevi ve evrensel değerleri baz alarak küresel gelişmelere uyumlu hale getirilecek.
Toplumda fikri mülkiyet bilincini artırmak amacıyla, ilköğretim ve ortaöğretim müfredatına özel olarak telif hakları içerikleri eklenecek. Bu, genç beyinlerin yaratıcılığa ve emeğe saygı duyan bireyler olarak yetişmesini sağlayacaktır.
2026 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, eğitimin geleceğini teknolojik verimlilik ile ahlaki ve kültürel değerler sentezinde konumlandırıyor. Yapay zekanın değerlendirmeye girmesi ve yöneticilik kariyerinin profesyonelleşmesi, uzun vadeli öğrenme sürecini destekleyen ve yeterlilik temelli bir eğitim ekosistemi inşa etme arzusunu yansıtmaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme: Yapay Zeka ile Açık Uçlu Soruların Devrimi
Geleneksel sınav sisteminin en büyük zorluklarından biri olan açık uçlu soruların nesnel puanlanması, artık teknolojiyle çözüme kavuşuyor. Programın en dikkat çekici maddesi, merkezi sınavların değerlendirilmesinde yapay zekanın (YZ) aktif olarak kullanılacak olmasıdır.
Teknolojik Yöntemler ve Bütüncül Çıktı Değerlendirmesi
Yeni ölçme ve değerlendirme sistemi temel olarak iki ana hedef etrafında şekilleniyor:
- Dijitalleşme: Ölçme süreçlerinin büyük ölçüde bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak dijital ortama taşınması.
- YZ Destekli Puanlama: Özellikle açık uçlu sorulara verilen cevapların, yüksek tutarlılıkla yapay zeka algoritmaları aracılığıyla puanlanması.
ABİDE Araştırması e-Dönüşüyor
Öğrencilerin bilgi ve becerilerini günlük yaşamda kullanabilme yeterliliğini ölçen Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması da bu dijital dönüşümden payını alıyor. İki yıllık döngülerle 4., 8. ve 10. sınıf düzeylerini hedefleyen ABİDE, artık e-ABİDE formatında elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
Eğitim Yöneticiliği Profesyonel Bir Kariyer Alanı Oluyor
Program, eğitim yöneticiliği mesleğinin statüsünü yükseltmeye odaklanıyor. Okul yöneticiliği, artık sadece öğretmenlik tecrübesiyle değil, özel bir eğitimle yetkinlik kazanılan bir alan olarak yeniden düzenlenecek.
- Profesyonel Meslek Düzenlemesi: Eğitim yöneticiliği, ayrı bir profesyonel meslek olarak tanımlanacak.
- Yönetici Sertifika Programları: Okul yöneticiliği yapacak öğretmenlerin yetiştirilmesi amacıyla kurumsal bir yapı oluşturulacak ve yönetici sertifika programları uygulamaya konulacak.
Müfredat Güncellemeleri ve Yaşam Boyu Öğrenme Vurgusu
Öğretim programları, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde milli, manevi ve evrensel değerleri baz alarak küresel gelişmelere uyumlu hale getirilecek.
Telif Hakları Bilinci Erken Yaşta Kazandırılıyor
Toplumda fikri mülkiyet bilincini artırmak amacıyla, ilköğretim ve ortaöğretim müfredatına özel olarak telif hakları içerikleri eklenecek. Bu, genç beyinlerin yaratıcılığa ve emeğe saygı duyan bireyler olarak yetişmesini sağlayacaktır.
Öğretmen ve Öğrenci Materyallerinde Çeşitlilik
- İlkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerine yönelik mesleki yeterliklerini geliştirecek özel eğitimler planlanacak.
- Öğretmenlerin sınıf içi ölçme ve değerlendirme süreçlerinde kullanabilmeleri için süreç odaklı ve oyun temelli etkinlik materyalleri hazırlanacak.
- BİLSEM'ler için e-içerikler ve destekleyici atölye programları geliştirilecek.
Verimlilik ve Değerler Dengesi
2026 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, eğitimin geleceğini teknolojik verimlilik ile ahlaki ve kültürel değerler sentezinde konumlandırıyor. Yapay zekanın değerlendirmeye girmesi ve yöneticilik kariyerinin profesyonelleşmesi, uzun vadeli öğrenme sürecini destekleyen ve yeterlilik temelli bir eğitim ekosistemi inşa etme arzusunu yansıtmaktadır.