2026 Msb Büro Personeli Mülakat Soruları Ve Garantili Cevapları (Çıkmış Sorular)

can

Yönetici
Yönetici
2026 MSB Büro Personeli Mülakat Soruları ve Garantili Cevapları

Değerli memur adayları;

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) büro personeli mülakatları için süreç hızlandı. Arama motorlarında sürekli "Mülakatta ne sorulur?" diye arattığınızı biliyoruz. Sizi soru yığınları içinde boğmak yerine, komisyonun en çok sorduğu banko soruları ve vermeniz gereken en profesyonel cevapları bu başlık altında topladık.

Bu cevaplar, komisyona "devlet ciddiyetini" ve "kurum kültürünü" anladığınızı gösterecek şekilde hazırlanmıştır.

🏛️ 1. Kurum Bilgisi Soruları (Kesin Çıkar)​

Soru: Milli Savunma Bakanlığı'nın temel görevleri nelerdir?
Örnek Cevap:
"MSB'nin temel görevi, devletin savunma politikasını uygulamak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin personel, silah, araç ve lojistik ihtiyaçlarını karşılamak ve askeri okulların eğitim süreçlerini yönetmektir. Kısacası, ordumuzun idari ve lojistik beynidir."

Soru: Neden MSB'de büro personeli olmak istiyorsunuz?
Örnek Cevap:
"MSB, disiplinin, ciddiyetin ve hiyerarşinin en yüksek olduğu kurumdur. Kendi karakterimi bu disiplinli çalışma ortamına çok uygun buluyorum. Ayrıca ülkemizin savunma mekanizmasının idari çarklarında görev alarak devlete hizmet etmek benim için büyük bir gurur kaynağı olacaktır."

📑 2. Mesleki ve Mevzuat Soruları​

Soru: Bir büro personelinin temel görevleri nelerdir? Masa başında ne iş yaparsınız?
Örnek Cevap:
"Büro personeli kurumun idari hafızasıdır. Kurum içi ve kurum dışı resmi yazışmaları kurallara (Resmi Yazışma Kuralları Yönetmeliği) uygun olarak hazırlar, EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) üzerinden evrak akışını sağlar ve gizlilik dereceli belgeleri prosedüre uygun şekilde arşivler."

Soru: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurun temel ödev ve sorumlulukları nelerdir?
Örnek Cevap:
"En temel ödevlerimiz; devlete sadakat, tarafsızlık ve devlete bağlılık, amirin verdiği hukuka uygun emirleri yerine getirmek ve devlet malını korumaktır. Özellikle MSB gibi bir kurumda 'gizlilik' ve 'sadakat' en önemli unsurdur."

Soru: Amirin sana kanunsuz bir emir verirse ne yaparsın?
Örnek Cevap:
"Emrin kanunsuz olduğunu amirime bildiririm. Eğer amirim bu emrinde ısrar eder ve bunu bana yazılı olarak verirse, emri uygularım ancak sorumluluk emri veren amire ait olur. Fakat verilen emir 'konusu suç teşkil eden' bir emir ise (örneğin evrakta sahtecilik), hiçbir surette yerine getirmem ve yetkili mercilere bildiririm."

🧠 3. Kriz Yönetimi ve Psikolojik Sorular​

Soru: Yoğun stres altında ve kısıtlı sürede yetiştirilmesi gereken çok fazla evrak var. Nasıl bir yol izlersin?
Örnek Cevap:
"Öncelikle paniğe kapılmadan evrakları 'Aciliyet' ve 'Önem' derecesine göre sınıflandırırım. MSB'de gizlilik ve süre çok kritiktir. Süreli evrakları (ivedi, günlü) en öne alır, zaman yönetimimi sağlayarak işleri hiyerarşik sıraya göre tam zamanında teslim ederim."

💡 Mülakat Komisyonunu Etkilemek İçin Ekstra Taktikler
  1. Kılık Kıyafet: MSB askeri disiplinle çalışır. Koyu renk (lacivert/siyah) tam takım elbise giyin. Saç ve sakal tıraşınız kusursuz olsun. Kadın adaylar için abartıdan uzak, sade ve resmi bir görünüm şarttır.
  2. Hitabet: Sorulara "Bilmiyorum" demek yerine "Şu an tam olarak hatırlayamadım efendim, ancak araştırıp öğreneceğim" demek daha profesyoneldir.
  3. Göz Teması: Soruyu soran komisyon üyesine bakarak başlayın, ancak cevaplarken diğer üyelere de kısa göz temaslarında bulunun.

Eğitim Web Mülakat Servisi' Alıntı:
Geçmiş yıllarda MSB mülakatlarına giren arkadaşlar; size yöneltilen en şaşırtıcı soru neydi? Cevabınızla birlikte aşağıya yazarak yeni girecek adaylara rehber olabilirsiniz.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar