2026 Msü Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetmeliği: Hazırlık Sınıfı, Muafiyet Ve Devamsızlık Şartları

can

Yönetici
Yönetici
2026 MSÜ Yabancı Diller Yüksekokulu (Hazırlık) Yönetmeliği Yayımlandı (Kapsamlı Rehber)

Değerli EğitimWeb üyeleri ve Millî Savunma Üniversitesi (MSÜ) adayları,

Millî Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan "Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetmeliği", 7 Ocak 2026 tarihli ve 33130 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Harp Okullarına (Kara, Deniz, Hava) kayıt hakkı kazanan öğrencilerin İngilizce ve diğer dillerdeki hazırlık sınıfı eğitimlerini, hazırlık atlama (muafiyet) şartlarını ve devamsızlık kurallarını belirleyen bu hayati yönetmeliğin öne çıkan maddelerini sizler için özetledik:

1. Hazırlık Eğitiminin Süresi ve Başarısızlık Durumu (Madde 26)
  • Süre: MSÜ'de hazırlık sınıfı eğitim süresi 1 yıldır ve öğretim parasız yatılı olarak yapılır.
  • Başarısızlık Durumu (Çok Önemli): Hazırlık sınıfını bir yılda başarıyla tamamlayamayan askerî öğrencilerin Harp Okulu ile ilişiği kesilir. Bu öğrenciler, üniversite sınavına girdikleri yıl aldıkları YKS puanlarına uygun olarak ÖSYM tarafından sivil bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilirler.

2. Katı Devamsızlık Kuralları (Madde 28)
Sivil üniversitelerden farklı olarak MSÜ'de devamsızlık kuralları çok daha sıkıdır:
  • Öğrenciler akademik dersler, askerî eğitimler ve beden eğitimi derslerinden; her biri ayrı ayrı değerlendirilmek üzere, üçte birine (1/3) ve daha fazlasına katılmazlarsa doğrudan başarısız sayılırlar.
  • Milli takımları temsilen müsabakalara katılanların bu süreleri devamsızlıktan sayılmaz.

3. Hazırlık Atlama (Muafiyet) Şartları ve MSÜYS (Madde 30)
Hazırlık okumadan doğrudan 1. sınıfa geçmek isteyen öğrenciler için baraj puanları şu şekilde belirlenmiştir:
  • MSÜYS (Kurum İçi Sınav): 100 üzerinden en az 60 almak.
  • YDS / e-YDS: En az D seviyesinde puan almak.
  • Uluslararası Sınavlar: ÖSYM eşdeğerliği olan sınavlardan (TOEFL vb.) en az B1 seviyesinde puan almak.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: Hazırlık sınıfını geçemezsem ne olur, eğitim hayatım biter mi?
Cevap:
Askeri öğrencilik hayatınız biter ancak eğitim hayatınız bitmez. Yönetmeliğin 26. maddesine göre, başarısız olanların okulla ilişiği kesilir ve sınava girdikleri yılın YKS puanına göre ÖSYM tarafından sivil bir üniversiteye yerleştirilirler.

Soru 2: Kontenjan doluysa hazırlık atlama sınavından (MSÜYS) 60 alsam bile hazırlık okur muyum?
Cevap:
Evet, okuyabilirsiniz. Yönetmeliğe göre 60 ve üzeri alanlar "kontenjan dâhilinde" 1. sınıfa geçer. Eğer 60'ı geçen öğrenci sayısı kontenjandan fazlaysa, not üstünlüğüne göre sıralama yapılır. Puanlar eşitse "Aday Değerlendirme Puanı" yüksek olana öncelik verilir. Kontenjan dışında kalanlar hazırlık okur.

Soru 3: İngilizce dışında başka bir dil seçebilir miyim? Sonradan değiştirebilir miyim?
Cevap:
Evet. Öğrencilere dil tercih formu sunulur. Eğer tercih ettiğiniz yabancı dil dışında bir dilde öğrenim görmek isterseniz, eğitim yılının ilk haftası sonuna kadar dilekçe ile başvurabilirsiniz. Müdürlük uygun görürse diliniz değiştirilir.

Soru 4: Hazırlık sınıfında devamsızlıktan kalmamak için sağlık raporu kullanabilir miyim?
Cevap:
Sağlık sorunları nedeniyle yapılan devamsızlıklar da devamsızlık limitine (1/3 kuralı) dâhil edilir. Eğer sağlık veya başka sebeplerle bu süreyi aşarsanız başarısız sayılırsınız. (Sadece zorunlu periyodik muayeneler devamsızlıktan sayılmaz).

Soru 5: Hazırlık sınıfında mesleki/askeri eğitim var mı?
Cevap:
Evet. Sadece yabancı dil akademik eğitimi değil, aynı zamanda temel askerlik eğitimleri, beden eğitimi ve tatbikî eğitimler de verilir. Bu eğitimlere de devam zorunluluğu vardır.
----------------------------------------------------

📌 MSÜ hedefleri olan adaylarımız ve halihazırda MSÜ'de eğitim gören askeri öğrencilerimiz; hazırlık sınıfındaki 1/3 devamsızlık kuralı ve 1 yılda bitirme zorunluluğu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sorularınızı ve tecrübelerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar