2026 Ulusal İş Sağlığı Ve Güvenliği (İsg) Konseyi Yönetmeliği Yayımlandı

can

Yönetici
Yönetici
2026 Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Konseyi Yönetmeliği Yayımlandı (Kapsamlı Rehber)

Değerli EğitimWeb üyeleri,

Çalışma hayatını ve eğitim kurumlarımızın fiziki güvenliğini yakından ilgilendiren "Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik", 21 Ocak 2026 tarihli ve 33144 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme ile birlikte 2013 yılından beri uygulanan eski yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Özellikle eğitim kurumlarında İSG kültürünün yukarıdan aşağıya doğru, sistemli ve tavizsiz bir şekilde yerleşmesi açısından bu Konseyin belirleyeceği ulusal politikalar büyük önem taşıyor. Okul ve kurum yöneticilerimiz ile mesleki eğitim veren hocalarımız için yönetmeliğin getirdiği yenilikleri ve Konseyin yapısını rehber formatında özetledik:

1. Konseyin Temel Amacı ve Eğitim Sektörüne Etkisi (Madde 5)
Konseyin birincil amacı, Türkiye genelinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek için Ulusal İSG Politika Belgesi hazırlamak ve stratejiler geliştirmektir.
  • Özel Politika Gerektiren Gruplar: Çalışmalarda özellikle genç çalışanlar (meslek lisesi stajyerleri dahil), engelliler, gebe veya emziren çalışanlar ile kadın çalışanların ihtiyaçları ön planda tutulacaktır.
  • İSG Kültürü: Ülke genelinde güvenlik kültürünün yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bu stratejilerin ilk uygulama alanlarının başında okullarımız gelmektedir.

2. Konseyde Kimler Var? Millî Eğitim Nasıl Temsil Ediliyor? (Madde 6)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı (veya yardımcısı) başkanlığında toplanacak olan konsey, çok güçlü bir idari yapıdan oluşmaktadır:
  • Bakanlıklar: Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) dahil olmak üzere toplam 10 kritik bakanlığın "Bakan Yardımcıları" düzeyinde katılımı zorunludur.
  • Sendikalar ve Birlikler: En fazla üyeye sahip ilk üç işçi, işveren ve memur sendikası konfederasyonu ile TOBB, TESK ve TZOB başkanları konseyin asli üyeleridir.

3. Akademisyenler ve Eğitimciler İçin Yeni Çalışma Grupları (Madde 12)
Sadece bürokratlardan oluşmayan, bilime dayalı bir yapı kurgulanmıştır.
  • Danışma Grupları: Bilimsel araştırma, inceleme ve raporlama yapmak üzere, özellikle öğretim üyeleri ve alanında uzman kişilerden danışma grupları kurulacaktır. Üniversitelerimizde İSG alanında çalışan akademisyenlerimiz için ulusal politikalara yön verme fırsatı doğmuştur.
  • Çalışma Grupları: Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve meslek birlikleri, spesifik konularda oluşturulacak çalışma gruplarına dahil edilebilecektir.

4. Toplantı ve Karar Alma Mekanizması (Madde 10-11)
  • Konsey yılda en az bir defa olağan olarak toplanacaktır.
  • Kararlar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınacak olup, oyların eşitliği durumunda Başkanın oyu belirleyici olacaktır. Çekimser oy kullanılamaz.

----------------------------------------------------
📌 Eğitim kurumlarında yönetim kademesinde bulunan değerli üyelerimiz; mevcut İSG kurallarının okullardaki uygulanabilirliği ve Ulusal Konseyden eğitim sektörü adına beklentileriniz nelerdir? İdari süreçlerde karşılaştığınız zorlukları bu başlık altında tartışabiliriz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar