can

Yönetici
Yönetici
2026 İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitim Yönetmeliği Yayımlandı: İşveren ve Çalışanları Neler Bekliyor?

Değerli Eğitim Web üyeleri, İnsan Kaynakları profesyonelleri ve İSG Uzmanları;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2013 yılından bu yana uygulanan eski yönetmeliği tamamen yürürlükten kaldıran "Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik", 2 Nisan 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İş kazalarını önlemek, eğitimleri daha verimli hale getirmek ve uzaktan eğitim (e-learning) süreçlerini standartlaştırmak amacıyla getirilen bu yeni kuralları, işyerlerinde herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmamanız için madde madde özetledik.

👷 1. "İşe Başlama Eğitimi" Artık Çok Daha Net (Madde 7)​

Yeni bir personel işe alındığında (çırak ve stajyerler dahil) fiilen çalışmaya başlamadan önce mutlaka "İşe Başlama Eğitimi" verilmelidir.
  • Süre: Her çalışan için en az 2 saat olarak düzenlenir. (Bu süre Temel Eğitim süresinden sayılmaz).
  • Yöntem: Kesinlikle yüz yüze ve uygulamalı olmak zorundadır. Uzaktan eğitimle işe başlama eğitimi verilemez.

⏱️ 2. Temel Eğitim Süreleri ve Tekrarlanma Periyotları (Madde 13-14)​

Temel eğitimler, çalışanın işe başlamasından itibaren en geç 3 ay içinde tamamlanmak zorundadır. İşyerinizin tehlike sınıfına göre verilmesi gereken asgari ders saatleri ve geçerlilik süreleri şu şekildedir:

• Az Tehlikeli Sınıf: En az 8 saat (3 yılda bir tekrarlanır)
  • Tehlikeli Sınıf: En az 12 saat (2 yılda bir tekrarlanır)
  • Çok Tehlikeli Sınıf: En az 16 saat (Yılda 1 kez tekrarlanır)

💻 3. Uzaktan İSG Eğitimi Kuralları Sıkılaştırıldı (Madde 12)​

Evet, İSG eğitimleri uzaktan (online) verilebilir ancak Bakanlık "videoyu açıp arkada oynatma" devrini bitiriyor:
  • İzlenebilirlik: Sistem, personelin giriş-çıkışlarını ve eğitim tamamlama oranlarını saniye saniye kayıt altına almak zorundadır.
  • İleri Sarma Yasağı: Kullanılan sistemde videoyu ileri sarma, sekmeyi veya pencereyi kapatıp eğitimi arka planda yürütme gibi "hileyi" önleyecek altyapı bulunması zorunludur.
  • Aktif Katılım: Belirli periyotlarda ekranda açılır pencereler (pop-up) veya kısa sorular belirerek çalışanın ekran başında olduğu doğrulanmalıdır.
  • Kritik İstisna: "Tehlikeli" ve "Çok Tehlikeli" sınıftaki işyerlerinde, işyerine özgü riskleri barındıran konular sadece yüz yüze verilebilir, uzaktan verilemez!

📝 4. Sınav ve Geçme Notu Şartı (Madde 16)​

Eğitim bittikten sonra formalite icabı belge verme dönemi sona erdi.
  • Geçme Notu: Yapılacak ölçme ve değerlendirme sınavında 100 üzerinden en az 60 puan almak zorunludur.
  • Sınav Hakkı: İlk sınavda başarısız olanlara en fazla 2 hak daha verilir. Eğer çalışan 3 sınavda da 60 puan alamazsa, İSG Temel Eğitimini baştan almak zorundadır.

💸 5. İşveren İçin Kesin Kurallar: Maliyet ve Mesai (Madde 5)​

• Eğitim Ücretsizdir: İşveren, İSG eğitimlerinin maliyetini (uzman ücreti, platform ücreti vb.) hiçbir şekilde çalışandan kesemez.
  • Mesai Sayılır: Eğitimde geçen süreler doğrudan çalışma süresinden (mesai) sayılır. Eğitim, haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini aşıyorsa çalışana fazla mesai ücreti ödenmek zorundadır.

İSG Uzmanları ve İşverenlere Sorularımız

Yeni yönetmelik özellikle uzaktan eğitim platformlarına ciddi bir denetim getiriyor ve sınav sistemini katılaştırıyor.

• Çalıştığınız kurumda mevcut uzaktan eğitim sistemleri (LMS) yeni yönetmeliğin "ileri sarma yasağı" ve "pop-up soru" şartlarını karşılıyor mu?
  • 60 puanlık geçme notu ve maksimum 3 sınav hakkı uygulaması, sahada işçi ile işveren arasında sorun yaratır mı?
  • Sizce 2 saatlik yüz yüze "işe başlama eğitimi" zorunluluğu, sirkülasyonun (işe giriş çıkışın) yüksek olduğu sektörlerde (inşaat, tekstil vb.) pratik olarak uygulanabilir mi?

Yeni İSG Eğitim Yönetmeliği hakkındaki düşüncelerinizi, sahada karşılaşabileceğiniz zorlukları veya mevcut (eski) belgelerinizin durumu hakkındaki sorularınızı yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz. Kazasız ve güvenli çalışmalar dileriz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar