2026 Millî Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği Yayımlandı (Kapsamlı Rehber)
Değerli EğitimWeb üyeleri, okul yöneticilerimiz ve velilerimiz,
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Fen, Sosyal Bilimler ve Proje okullarının işleyişini sil baştan değiştiren "Millî Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği" Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Özellikle "Özel Program Uygulayan Okullar" için getirilen üniversite benzeri bitirme tezi zorunluluğu, %1'lik başarı dilimi şartı ve sert geçme kuralları eğitim camiasında büyük yankı uyandıracak. İşte okul yöneticilerinden öğrencilere kadar herkesi ilgilendiren o kritik maddeler:
1. Kimler "Özel Program Uygulayan Okul" Olabilir? (Madde 5)
Her okul proje okulu olamayacak. Bir okulun bu kapsama alınması için:
2. Öğrenci Seçimi ve Başarı Kriterleri (Madde 8 - 9)
3. Bitirme Tezi ve Makale Zorunluluğu (Madde 9)
Proje okulu öğrencileri tıpkı üniversite öğrencileri gibi mezun olmadan önce şunları tamamlamak zorundadır:
4. Öğretmenler İçin 60 Saat Hizmet İçi Eğitim Şartı (Madde 11)
Proje okullarında görev yapan öğretmenler her yıl en az 60 saat hizmet içi eğitim almak zorundadır. Özel yeteneklilerin eğitiminde görev alacaklarsa 120 saatlik ek eğitim şartı aranacaktır.
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Proje okullarında sınıflar kaç kişilik olacak?
Cevap: Yönetmeliğin 7. maddesine göre şubelere alınacak öğrenci sayısı 24'ü geçemeyecektir. Ayrıca her sınıf seviyesinde en fazla 4 şube açılabilecektir.
Soru 2: "Alan Yeterlilik Sınavı (AYS)" nedir?
Cevap: 11. sınıfın sonunda yapılan ve öğrencinin 4 yıl boyunca aldığı özel alan derslerindeki yetkinliğini ölçen sınavdır. Bu sınavdan 70 puan alamayan öğrenci, 12. sınıfa bu okulda devam edemez; başka bir okula nakli yapılır.
Soru 3: Her proje okulunda pansiyon olması zorunlu mu?
Cevap: Evet. Yeni yönetmeliğe göre özel program uygulayan okulların tüm öğrencilerini barındırabilecek pansiyon kapasitesine sahip olması ve öğrenciler için yatılılığın esas olması şartı getirilmiştir.
Soru 4: Mevcut proje okulları bu durumdan nasıl etkilenecek?
Cevap: Geçici Madde-1 uyarınca, mevcut proje okulları izleme ve değerlendirmeye alınacaktır. Kriterleri karşılamayan okullar 1 Eylül 2025 tarihine kadar proje okulu kapsamından çıkarılacaktır.
Soru 5: Bu okullarda yabancı dil eğitimini kimler verecek?
Cevap: Yabancı dil derslerinin en az %30'unun, o dilin resmi dil olduğu ülkelerde lisans veya lisansüstü eğitimini tamamlamış öğretmenlerce verilmesi esastır (Madde 7/ç).
Değerli eğitimciler ve veliler; proje okullarına getirilen bu "üniversite modeli" (bitirme tezi, 70 puan sınırı, %1 dilim şartı) hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sizce bu okulların niteliğini artırır mı yoksa öğrencileri aşırı mı zorlar? Yorumlarınızı bekliyoruz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri, okul yöneticilerimiz ve velilerimiz,
Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Fen, Sosyal Bilimler ve Proje okullarının işleyişini sil baştan değiştiren "Millî Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği" Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Özellikle "Özel Program Uygulayan Okullar" için getirilen üniversite benzeri bitirme tezi zorunluluğu, %1'lik başarı dilimi şartı ve sert geçme kuralları eğitim camiasında büyük yankı uyandıracak. İşte okul yöneticilerinden öğrencilere kadar herkesi ilgilendiren o kritik maddeler:
1. Kimler "Özel Program Uygulayan Okul" Olabilir? (Madde 5)
Her okul proje okulu olamayacak. Bir okulun bu kapsama alınması için:
- En az 20 derslik, spor salonu, konferans salonu ve tüm öğrencileri barındırabilecek kapasitede pansiyonu bulunmalıdır.
- İlde okulun programıyla iş birliği yapacak bir Üniversite bulunması şarttır.
- Okulun mutlaka bir "Hami" kuruluşu (vakıf, OSB, teknopark vb.) olmalıdır.
2. Öğrenci Seçimi ve Başarı Kriterleri (Madde 8 - 9)
- %1 Dilim Şartı: Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı proje okullarına girişte merkezi sınavda (LGS) Türkiye genelinde %1'lik dilimde yer almak ve okulun yapacağı "Özel Sınav"da başarılı olmak şarttır.
- Zor Sınıf Geçme: Özel alan derslerinden en az 70, diğer derslerden 50 almak kaydıyla genel ortalamanın en az 70 olması gerekir.
- Sorumlu Geçme Yok: Bu okullarda "Sorumlu olarak sınıf geçme" kaldırılmıştır. Doğrudan geçemeyen öğrenci sınıf tekrarı yapar. Sınıf tekrarı hakkı ise sadece 1 defadır.
3. Bitirme Tezi ve Makale Zorunluluğu (Madde 9)
Proje okulu öğrencileri tıpkı üniversite öğrencileri gibi mezun olmadan önce şunları tamamlamak zorundadır:
- Bitirme Tezi: Danışman öğretmen rehberliğinde hazırlanan ve sunulan bilimsel araştırma.
- Sosyal Sorumluluk: En az 60 saat faaliyet.
- Sertifika: En az 120 saatlik eğitim sertifikası.
- Zorunlu Nakil: 12. sınıfın birinci dönemi sonuna kadar bu görevleri (tez, makale vb.) bitirmeyen öğrencinin okulla ilişiği kesilir ve başka bir okula zorunlu nakli yapılır.
4. Öğretmenler İçin 60 Saat Hizmet İçi Eğitim Şartı (Madde 11)
Proje okullarında görev yapan öğretmenler her yıl en az 60 saat hizmet içi eğitim almak zorundadır. Özel yeteneklilerin eğitiminde görev alacaklarsa 120 saatlik ek eğitim şartı aranacaktır.
Soru 1: Proje okullarında sınıflar kaç kişilik olacak?
Cevap: Yönetmeliğin 7. maddesine göre şubelere alınacak öğrenci sayısı 24'ü geçemeyecektir. Ayrıca her sınıf seviyesinde en fazla 4 şube açılabilecektir.
Soru 2: "Alan Yeterlilik Sınavı (AYS)" nedir?
Cevap: 11. sınıfın sonunda yapılan ve öğrencinin 4 yıl boyunca aldığı özel alan derslerindeki yetkinliğini ölçen sınavdır. Bu sınavdan 70 puan alamayan öğrenci, 12. sınıfa bu okulda devam edemez; başka bir okula nakli yapılır.
Soru 3: Her proje okulunda pansiyon olması zorunlu mu?
Cevap: Evet. Yeni yönetmeliğe göre özel program uygulayan okulların tüm öğrencilerini barındırabilecek pansiyon kapasitesine sahip olması ve öğrenciler için yatılılığın esas olması şartı getirilmiştir.
Soru 4: Mevcut proje okulları bu durumdan nasıl etkilenecek?
Cevap: Geçici Madde-1 uyarınca, mevcut proje okulları izleme ve değerlendirmeye alınacaktır. Kriterleri karşılamayan okullar 1 Eylül 2025 tarihine kadar proje okulu kapsamından çıkarılacaktır.
Soru 5: Bu okullarda yabancı dil eğitimini kimler verecek?
Cevap: Yabancı dil derslerinin en az %30'unun, o dilin resmi dil olduğu ülkelerde lisans veya lisansüstü eğitimini tamamlamış öğretmenlerce verilmesi esastır (Madde 7/ç).
EğitimWeb Yönetimi