2026 Ylsy Mülakat Rehberi: Çıkmış Sorular, Akademik Etik Ve Yerleştirme Süreci

can

Yönetici
Yönetici
2026 YLSY Mülakat Rehberi: Akademik Vizyon, Teknik Sorular ve Başarı Stratejileri

Değerli akademisyen adayları ve Eğitim Web üyeleri;

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin gelecekteki bilim insanlarını yetiştirmeyi amaçlayan **YLSY burs programı**, yazılı puanların (ALES %40 + Mezuniyet Notu %20) ardından en kritik aşama olan **Sözlü Mülakat (%40)** safhasına girdi. YLSY mülakatı, sıradan bir iş görüşmesi değil; bir "temsil ve liyakat" sınavıdır. Devlet sizi yurt dışına bir "bilim elçisi" olarak göndermeye değer olup olmadığınızı bu mülakatta ölçer.

🎓 Bölüm 1: YLSY Mülakat Puanlama Kriterleri (100 Puan Üzerinden)​

YLSY mülakat komisyonu, MEB yönetmeliği uyarınca adayları şu 5 temel yetkinlik üzerinden değerlendirir:

1. Alan Bilgisi Konularına İlişkin Bilgi Düzeyi (20 Puan): Lisans eğitiminizdeki temel kavramlara hakimiyetiniz.
  2. Bir Konuyu Kavrayıp Özetleme ve Muhakeme Gücü (20 Puan): Analitik düşünme yeteneğiniz.
  3. İletişim Becerileri ve Özgüven (20 Puan): Hitabetiniz ve akademik temsil gücünüz.
  4. Bilimsel ve Teknolojik Gelişmelere Açıklık (20 Puan): Dünyadaki akademik trendleri takip etme düzeyiniz.
  5. Akademik Çalışmalara Yatkınlık (20 Puan): Araştırma yapma isteği ve tez vizyonunuz.

📖 Bölüm 2: En Çok Karşılaşılan YLSY Mülakat Soruları ve Cevap Stratejileri​

YLSY mülakatlarında sorular genellikle üç ana koldan gelir: Akademik Vizyon, Genel Kültür ve Alan Bilgisi.

A. Akademik Vizyon ve Niyet Soruları

Soru 1: Neden bu alanda yurt dışında eğitim almak istiyorsun? Türkiye'de bu eğitim yok mu?
Stratejik Cevap:
"Türkiye'deki üniversitelerimiz çok kıymetli ancak benim hedefim, [X] alanında dünyada ekol kabul edilen [X Ülkesi/Üniversitesi]'ndeki yeni metodolojileri ve teknolojik altyapıyı yerinde deneyimlemek. Orada edineceğim vizyon ve 'know-how'ı ülkeme dönünce [X Kurumu]'nda uygulayarak, alanımızdaki milli literatürü ve projeleri küresel düzeye taşımak istiyorum."

Soru 2: Lisans tezinizi kısaca özetleyin ve bu tezin akademik literatüre katkısı nedir?
Stratejik Cevap:
Tezinizi bir dakika içinde, teknik terim boğuntusuna girmeden ama akademik ağırlığını koruyarak anlatın. "Problem neydi, ben ne yaptım, sonuç ne oldu?" formülünü kullanın.

B. Genel Kültür ve Psikolojik Sorular

Soru 3: Gideceğiniz ülkede Türkiye'yi nasıl temsil edeceksiniz? Bir kültürel çatışma yaşarsanız tavrınız ne olur?
Stratejik Cevap:
"Kendi değerlerime bağlı kalarak, evrensel akademik etik ilkeleri çerçevesinde bir temsil yürüteceğim. Kültürel farklılıkları birer zenginlik olarak görür, bilimin birleştirici gücüyle akademik çevreme uyum sağlarım. Ülkemin bilimsel potansiyelini her platformda doğru ve vakur bir şekilde yansıtırım."

Soru 4: En son okuduğunuz akademik kitap veya makale nedir? İçeriğinden bahseder misiniz?
Dikkat:
Mutlaka alanınızla ilgili güncel bir eseri (veya klasikleri) önceden belirleyin ve özetine hakim olun.

🧠 Bölüm 3: "Sıkıştıran" Sorular ve Soğukkanlılık Testi​

Komisyon bazen sizin baskı altındaki tepkinizi ölçmek için absürt veya zorlayıcı sorular sorabilir.

Soru 5: "Seni yurt dışına gönderdik ama orada kalmak istedin, dönmedin. Bu durumda devlete karşı sorumluluğun nedir?"
Cevap:
"YLSY bursunun sadece bir finansman değil, aynı zamanda bir 'vatan borcu' ve 'mecburi hizmet' yükümlülüğü olduğunun bilincindeyim. Ben bu yola bireysel bir kariyer için değil, devletimin bana verdiği imkanla ülkeme hizmet etmek için çıkıyorum. Dönmemek gibi bir ihtimal benim etik anlayışımla bağdaşmaz."

👞 Bölüm 4: Mülakat Protokolü ve Temsil İlkeleri​

YLSY jürisi genellikle profesörlerden oluşur. Bu yüzden "akademik saygı" ve "nezaket" her şeyden önce gelir.

• Kıyafet: Klasik ve resmi giyim şarttır. Sakal tıraşı, toplu saç ve abartısız aksesuarlar akademik ciddiyeti yansıtır.
  • İfade Tarzı: "Iıı", "Şey", "Yani" gibi dolgu kelimelerden kaçının. Cümlelerinizi kurarken "Gideceğim" yerine "Gitme niyetindeyim", "Yaptım" yerine "Gerçekleştirdim" gibi daha elegant bir dil seçin.
  • Beden Dili: Dik oturun, ellerinizi masaya koymayın. Heyet üyeleriyle (genellikle 3 veya 5 kişidir) cevap verirken göz teması kurun; sadece soruyu sorana değil, tüm heyete hitap edin.

📅 Bölüm 5: 2026 YLSY Takvimi ve Sonuç Bekleme Süreci​

• Sonuçların İlanı: Mülakatlar bittikten sonra sonuçlar genellikle 3-4 hafta içinde **REBUS (Resmi Burslu Öğrenci Sistemi)** üzerinden ilan edilir.
  • Tercih Aşaması: Mülakatta başarılı olan (genelde 70 puan barajı vardır) adaylar, aldıkları YLSY Yerleştirme Puanı ile kurum tercihi yaparlar.
  • Sağlık Raporu: "Yurdun her yerinde çalışabilir ve yurt dışında öğrenim görebilir" ibareli tam teşekküllü heyet raporu istenecektir.

Deneyim Paylaşımı ve Yardımlaşma

YLSY süreci oldukça uzun ve sabır isteyen bir yoldur. Kefalet senedinden dil kursu tercihlerine kadar pek çok detay sizi bekliyor.

Mülakata giren arkadaşlar;
  • Size hangi alan sorusu geldi?
  • Jürideki hocaların tavrı nasıldı?
  • Soru kartından hangi genel kültür sorusunu çektiniz?

Aşağıda yorum yaparak tecrübelerinizi paylaşın, bu akademik yolda birbirimize destek olalım! Herkese yurt dışı yolunda başarılar!

Eğitim Web Akademi Masası' Alıntı:
YLSY mülakatı bir son değil, küresel bir bilim insanı olma yolundaki ilk büyük kapıdır. O kapıdan kendinden emin ve liyakat sahibi bir aday olarak girin.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar