222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu: Veliler ve Öğretmenler İçin Temel Rehber
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Türkiye'de temel eğitimin işleyişini, kayıt süreçlerini ve öğrenci devamlılığını düzenleyen en köklü yasalardan biri olan 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, günümüzde yapılan değişikliklerle (4+4+4 sistemi ve yeni kayıt yaşı düzenlemeleri) halen geçerliliğini korumaktadır.
Özellikle okul yöneticilerini, öğretmenleri ve velileri doğrudan ilgilendiren kritik maddeleri sizler için özetledik:
1. Mecburi İlköğretim Çağı ve Kayıt Yaşı (Madde 3)
2. Devamsızlık ve Para Cezaları (Madde 55 - 56)
Kanun, çocuğunu okula göndermeyen velilere yönelik ağır yaptırımlar öngörmektedir:
3. Öğretmenlerin Görev Sınırları (Madde 44)
Öğretmenler için önemli bir güvence: "Öğretmenler kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı herhangi bir görevle yükümlü tutulamazlar." Bu madde, öğretmenlerin asli görevleri dışındaki işlerde rızaları dışında çalıştırılmasını engeller.
4. Okul Binaları ve 100 Metre Kuralı (Madde 61)
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Çocuğum ilkokulu bitiremezse ne kadar daha devam edebilir?
Cevap: Madde 46 uyarınca, mecburi öğrenim çağını bitirdiği halde okulu tamamlayamayan çocuklara en çok 2 öğretim yılı daha ek süre verilir. Yine bitiremezse tasdikname ile kaydı silinir.
Soru 2: Bir sınıfta en fazla kaç öğrenci olabilir?
Cevap: Kanunun 50. maddesine göre, birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40'tan fazla olamaz.
Soru 3: Ailevi sebeplerle (düğün, tarla işleri vb.) izin alınabilir mi?
Cevap: Evet. Madde 54'e göre; okul idaresi velinin talebi üzerine bir yıl içinde 15 günü geçmemek üzere izin verebilir.
Soru 4: İlköğrenim çağındaki çocukların çalıştırılması yasak mıdır?
Cevap: Evet. Madde 59 gereği, ilköğretime devam etmeyen çocuklar hiçbir iş yerinde (ücretli veya ücretsiz) çalıştırılamaz. Devam edenler ise sadece ders saatleri dışında, çocuk işçiliği kanunlarına uygun işlerde çalışabilir.
Soru 5: Köylerdeki öğretmen lojmanları ücretli midir?
Cevap: Kanunun 87. maddesine göre, köylerde öğretmenler için yapılmış konutlar öğretmenlere parasız (ücretsiz) olarak tahsis edilir. Şehir ve kasabalardaki lojmanların kirasını ise il daimi komisyonları belirler.
Değerli meslektaşlarım ve veliler; 72 ay kuralı ve sınıflardaki 40 öğrenci sınırı hakkında ne düşünüyorsunuz? Uygulamada karşılaştığınız devamsızlık sorunlarını ve lojman haklarıyla ilgili merak ettiklerinizi bu başlık altında tartışabiliriz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Türkiye'de temel eğitimin işleyişini, kayıt süreçlerini ve öğrenci devamlılığını düzenleyen en köklü yasalardan biri olan 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, günümüzde yapılan değişikliklerle (4+4+4 sistemi ve yeni kayıt yaşı düzenlemeleri) halen geçerliliğini korumaktadır.
Özellikle okul yöneticilerini, öğretmenleri ve velileri doğrudan ilgilendiren kritik maddeleri sizler için özetledik:
1. Mecburi İlköğretim Çağı ve Kayıt Yaşı (Madde 3)
- Çağ Aralığı: Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubunu kapsar.
- 72 Ay Kuralı: İlkokul birinci sınıfa, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
- Esneklik: Gelişim durumuna göre okula erken başlama veya kayıt erteleme işlemleri yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.
2. Devamsızlık ve Para Cezaları (Madde 55 - 56)
Kanun, çocuğunu okula göndermeyen velilere yönelik ağır yaptırımlar öngörmektedir:
- Günlük Ceza: Tebligata rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, devam edilmeyen her gün için 15 Türk Lirası idari para cezası verilir.
- Ek Ceza: Bu cezaya rağmen göndermemeye devam eden veya haklı sebep bildirmeyenlere 500 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
- Not: Bu miktarlar "Yeniden Değerlendirme Oranı" ile her yıl güncellenmektedir.
3. Öğretmenlerin Görev Sınırları (Madde 44)
Öğretmenler için önemli bir güvence: "Öğretmenler kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı herhangi bir görevle yükümlü tutulamazlar." Bu madde, öğretmenlerin asli görevleri dışındaki işlerde rızaları dışında çalıştırılmasını engeller.
4. Okul Binaları ve 100 Metre Kuralı (Madde 61)
- Meyhane, kahvehane, bar, elektronik oyun merkezleri ve alkollü içki satılan yerler, okul binalarından kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta olmak zorundadır. Turistik bölgelerde tatil dönemlerinde bu şart aranmaz.
Soru 1: Çocuğum ilkokulu bitiremezse ne kadar daha devam edebilir?
Cevap: Madde 46 uyarınca, mecburi öğrenim çağını bitirdiği halde okulu tamamlayamayan çocuklara en çok 2 öğretim yılı daha ek süre verilir. Yine bitiremezse tasdikname ile kaydı silinir.
Soru 2: Bir sınıfta en fazla kaç öğrenci olabilir?
Cevap: Kanunun 50. maddesine göre, birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40'tan fazla olamaz.
Soru 3: Ailevi sebeplerle (düğün, tarla işleri vb.) izin alınabilir mi?
Cevap: Evet. Madde 54'e göre; okul idaresi velinin talebi üzerine bir yıl içinde 15 günü geçmemek üzere izin verebilir.
Soru 4: İlköğrenim çağındaki çocukların çalıştırılması yasak mıdır?
Cevap: Evet. Madde 59 gereği, ilköğretime devam etmeyen çocuklar hiçbir iş yerinde (ücretli veya ücretsiz) çalıştırılamaz. Devam edenler ise sadece ders saatleri dışında, çocuk işçiliği kanunlarına uygun işlerde çalışabilir.
Soru 5: Köylerdeki öğretmen lojmanları ücretli midir?
Cevap: Kanunun 87. maddesine göre, köylerde öğretmenler için yapılmış konutlar öğretmenlere parasız (ücretsiz) olarak tahsis edilir. Şehir ve kasabalardaki lojmanların kirasını ise il daimi komisyonları belirler.
EğitimWeb Yönetimi