2841 Sayılı Kanun: Yetişkinlerin Okuma-Yazma Eğitimi ve Yasal Zorunluluklar
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Eğitim sistemimizde "zorunlu ilköğrenim çağı" olan 14 yaşını geçmiş ancak okuma-yazma imkânı bulamamış vatandaşlarımızın eğitim haklarını güvence altına alan 2841 Sayılı Kanun, halk eğitim faaliyetlerinin temel taşlarından biridir. Bu kanun, sadece vatandaşlara eğitim sunmakla kalmaz, aynı zamanda işverenlere ve kamu kurumlarına da çeşitli sorumluluklar yükler.
Yetişkin eğitimi ve okuma-yazma seferberliği kapsamında bilmeniz gereken kritik maddeleri özetledik:
1. Kimler Kapsam Dahilinde? (Madde 3)
2. İşverenlerin Sorumluluğu (Madde 6)
İş yerinde okuma-yazma bilmeyen işçisi olan işverenler için kanun net kurallar koymuştur:
3. Teşvikler ve İmkanlar (Madde 8)
Okuma-yazma kursuna devam edenleri desteklemek için sunulan kolaylıklar:
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Okuma-yazma kursuna katılmamanın bir cezası var mıdır?
Cevap: Evet. Kanunun 11. maddesine göre, mülki idare amirlerince kendilerine tebliğ edilen kurslara mazeretsiz katılmayan vatandaşlara idari para cezası uygulanır.
Soru 2: Kursa giden işçinin maaşından kesinti yapılabilir mi?
Cevap: Hayır. Kanunun 8/f maddesi uyarınca çalışanlara tanınan 60 veya 100 saatlik izinler "ücretli izin" statüsündedir. Bu süreler için maaş kesintisi yapılamaz.
Soru 3: 45 yaşından büyük bir tanıdığım okuma-yazma öğrenmek istiyor, devlet yardımcı olur mu?
Cevap: Evet. 45 yaş üstü için katılım "zorunlu" değildir ancak "isteğe bağlı" olarak tüm Halk Eğitimi Merkezlerine başvurup ücretsiz eğitim alabilirler.
Soru 4: Kursu bitirenler diploma alıyor mu?
Cevap: Evet. Okuma-yazma kursunu bitirenlere "Okur-Yazar Belgesi", ilkokul düzeyi kursları (yetişkinler II. kademe) bitirenlere ise ilkokul düzeyinde diploma/belge verilir.
Soru 5: İşveren işçisinin durumunu gizlerse ne olur?
Cevap: Kanunun 10. maddesine göre görevlerini yerine getirmeyen (işçisini bildirmeyen veya kursa göndermeyen) özel kurum yöneticilerine idari para cezası verilir.
Değerli eğitimciler ve üyelerimiz; yetişkin eğitiminde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir? Okuma-yazma seferberliklerinin toplumsal kalkınmaya etkisi hakkındaki düşüncelerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Eğitim sistemimizde "zorunlu ilköğrenim çağı" olan 14 yaşını geçmiş ancak okuma-yazma imkânı bulamamış vatandaşlarımızın eğitim haklarını güvence altına alan 2841 Sayılı Kanun, halk eğitim faaliyetlerinin temel taşlarından biridir. Bu kanun, sadece vatandaşlara eğitim sunmakla kalmaz, aynı zamanda işverenlere ve kamu kurumlarına da çeşitli sorumluluklar yükler.
Yetişkin eğitimi ve okuma-yazma seferberliği kapsamında bilmeniz gereken kritik maddeleri özetledik:
1. Kimler Kapsam Dahilinde? (Madde 3)
- 14 yaşını bitirmiş (zorunlu ilköğrenim çağı dışı) okuma-yazma bilmeyen veya çok az bilen tüm vatandaşlar bu kanun kapsamındadır.
- Kritik Sınır: 45 yaşını dolduran vatandaşlar için okuma-yazma kurslarına katılım isteğe bağlıdır. 14-45 yaş arası için ise tespit edilen kurslara katılım zorunludur (Madde 7).
2. İşverenlerin Sorumluluğu (Madde 6)
İş yerinde okuma-yazma bilmeyen işçisi olan işverenler için kanun net kurallar koymuştur:
- Okuma-yazma bilmeyen işçilerin MEB kurslarına iştiraki sağlanmak zorundadır.
- İş yerinde bu durumda olan işçi sayısı 25 ve üzerindeyse, iş yerinde kurs açılabilir ve MEB öğretmen sağlar.
- Kurslara devam zorunludur; haklı bir sebep olmaksızın kursa gitmeyen işçi, o gün işe gelmemiş sayılır.
3. Teşvikler ve İmkanlar (Madde 8)
Okuma-yazma kursuna devam edenleri desteklemek için sunulan kolaylıklar:
- Ücretli İzin: Çalışanlara okuma-yazma kursu için 60 saat, ilkokul düzeyi kurslar için 100 saat bir defaya mahsus ücretli izin verilir.
- Öncelik Hakları: Başarılı olanların çocuklarına kredi verilmesinde ve kreşlere kabulde öncelik tanınır.
- Ekonomik Destek: Tarımsal kurslarda başarılı olanlara tohumluk ve gübre tahsisinde öncelik sağlanır.
Soru 1: Okuma-yazma kursuna katılmamanın bir cezası var mıdır?
Cevap: Evet. Kanunun 11. maddesine göre, mülki idare amirlerince kendilerine tebliğ edilen kurslara mazeretsiz katılmayan vatandaşlara idari para cezası uygulanır.
Soru 2: Kursa giden işçinin maaşından kesinti yapılabilir mi?
Cevap: Hayır. Kanunun 8/f maddesi uyarınca çalışanlara tanınan 60 veya 100 saatlik izinler "ücretli izin" statüsündedir. Bu süreler için maaş kesintisi yapılamaz.
Soru 3: 45 yaşından büyük bir tanıdığım okuma-yazma öğrenmek istiyor, devlet yardımcı olur mu?
Cevap: Evet. 45 yaş üstü için katılım "zorunlu" değildir ancak "isteğe bağlı" olarak tüm Halk Eğitimi Merkezlerine başvurup ücretsiz eğitim alabilirler.
Soru 4: Kursu bitirenler diploma alıyor mu?
Cevap: Evet. Okuma-yazma kursunu bitirenlere "Okur-Yazar Belgesi", ilkokul düzeyi kursları (yetişkinler II. kademe) bitirenlere ise ilkokul düzeyinde diploma/belge verilir.
Soru 5: İşveren işçisinin durumunu gizlerse ne olur?
Cevap: Kanunun 10. maddesine göre görevlerini yerine getirmeyen (işçisini bildirmeyen veya kursa göndermeyen) özel kurum yöneticilerine idari para cezası verilir.
EğitimWeb Yönetimi