2025 Güncel Mevzuat: 4/B Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar (Öğretmen ve İdari Kadro Rehberi)
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Eğitim camiamızda görev yapan binlerce 4/B Sözleşmeli Öğretmenimizi ve idari personelimizi doğrudan ilgilendiren, 11 Ocak 2025 tarihinde güncellenmiş haliyle yürürlükte olan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" mevzuatının tüm kritik detaylarını sizler için derledik.
Forum kurallarımız gereği bilgi kirliliğini önlemek adına, sözleşmeli personelin izin, tayin, tazminat ve sözleşme feshi gibi konulardaki tüm yasal dayanakları aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir.
1. Genel Kapsam ve Mali Haklar
2. İzin Hakları Nelerdir?
3. Tayin ve Yer Değişikliği Şartları (Kurum İçi / Eş Durumu)
Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz. Ancak aşağıdaki şartlarla kurum içi yer değişikliği mümkündür:
4. İş Sonu Tazminatı Almanın Şartları
Kurumunda fiilen (askerlik ve doğum hariç) kesintisiz en az 2 hizmet yılını tamamlayanlara ayrılışta tazminat ödenir. Not: MEB'de kadro yetersizliğinden çalıştırılan öğretmenlerde 40 saat çalışma şartı aranmaz.
5. 2025 Yılı Kritik Güncellemeleri (Milli Eğitim Bakanlığı ve Akademisi)
11.01.2025 tarihli resmi gazete kararıyla mevzuata eklenen önemli eğitim güncellemeleri şunlardır:
6. Sözleşmenin İptal Olma (Fesih) Durumları
Kurumlar aşağıdaki durumlarda personelin sözleşmesini tek taraflı fesheder:
(Personel kendi isteğiyle 1 ay önceden haber vermek şartıyla sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir, ancak kural dışı fesihlerde 1 yıl geçmeden kamu kurumlarında tekrar sözleşmeli istihdam edilemez).
----------------------------------------------------
Sizlerin kurumlarınızda yaşadığı mevzuat sorunları veya idari izinlerle ilgili sorularınız varsa bu konu altından yanıtlayabilir, emsal teşkil eden durumları birlikte değerlendirebiliriz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Eğitim camiamızda görev yapan binlerce 4/B Sözleşmeli Öğretmenimizi ve idari personelimizi doğrudan ilgilendiren, 11 Ocak 2025 tarihinde güncellenmiş haliyle yürürlükte olan "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" mevzuatının tüm kritik detaylarını sizler için derledik.
Forum kurallarımız gereği bilgi kirliliğini önlemek adına, sözleşmeli personelin izin, tayin, tazminat ve sözleşme feshi gibi konulardaki tüm yasal dayanakları aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir.
1. Genel Kapsam ve Mali Haklar
- Sözleşmeli personel istihdamı, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca mali yılla sınırlı olarak yapılır.
- Personele sözleşme ücreti dışında (istisnai durumlar hariç) herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz.
- Milli Eğitim Bakanlığında çalışan sözleşmeli öğretmenlere ek ders ücreti ve her öğretim yılı başında öğretim yılına hazırlık ödeneği verilir.
- Sözleşmeli personel, dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamaz.
2. İzin Hakları Nelerdir?
- Yıllık İzin: Hizmet süresi 1 yıldan 10 yıla kadar olanlara 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara 30 gün ücretli yıllık izin verilir. Kullanılmayan izinler sadece bir sonraki sözleşme dönemine devredilebilir; önceki dönemlere ait haklar düşer.
- Öğretmenlerin İzinleri: Milli Eğitim Bakanlığında çalışan sözleşmeli öğretmenler, yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar ve hastalık/mazeret dışında ayrıca yıllık izin verilmez.
- Doğum İzni: Kadın personele doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli izin verilir. Çoğul gebelikte doğum öncesine 2 hafta eklenir.
- Süt İzni: Doğum izni bitiminden itibaren ilk altı ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1,5 saat süt izni verilir ve bu saati anne belirler.
- Mazeret İzinleri: Eşinin doğum yapması halinde 10 gün; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, anne/baba/eş/kardeş veya çocuğunun vefatı halinde 7 gün ücretli izin verilir.
- Hastalık İzni: Resmi raporla kanıtlanması şartıyla yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilir.
- Engelli Çocuk İzni: En az yüzde 70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğu hastalanan personele, raporla belgelendirmesi şartıyla yılda toptan veya parça parça 10 güne kadar izin verilir.
3. Tayin ve Yer Değişikliği Şartları (Kurum İçi / Eş Durumu)
Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz. Ancak aşağıdaki şartlarla kurum içi yer değişikliği mümkündür:
- Eş Durumu: Vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmak, geçilecek birimde boş pozisyon bulunması ve eşin kamu personeli olup yer değiştirmesi mümkün olmayan bir görevde bulunması şartıyla yapılır.
- Sağlık Durumu: Kendisi, eşi, çocukları veya bakmakla yükümlü olduğu anne/babasının bulunduğu ilde tedavisinin mümkün olmadığını sağlık kurulu raporuyla belgelendirenler yer değiştirebilir.
- Karşılıklı Yer Değiştirme (Becayiş): Aynı unvan ve niteliğe sahip personelin, bulundukları birimde en az 1 yıl çalışmış olmaları şartıyla karşılıklı yer değiştirmesi kurumca yapılabilir.
- Can Güvenliği: Personelin veya ailesinin can güvenliğinin tehlikeye düştüğünün adli/mülki makamlarca belgelenmesi veya eşin vefatı durumunda yer değişikliği yapılabilir.
4. İş Sonu Tazminatı Almanın Şartları
Kurumunda fiilen (askerlik ve doğum hariç) kesintisiz en az 2 hizmet yılını tamamlayanlara ayrılışta tazminat ödenir. Not: MEB'de kadro yetersizliğinden çalıştırılan öğretmenlerde 40 saat çalışma şartı aranmaz.
- Tazminat hakkı doğuran durumlar: Emeklilik, malullük aylığı bağlanması, kurumun hizmete gerek duymaması, personelin ölümü veya personelin işe alınma şartlarını kaybetmesi.
- Personelin kendi isteğiyle veya sözleşme şartlarına uymaması nedeniyle fesih yapılması halinde tazminat ödenmez.
5. 2025 Yılı Kritik Güncellemeleri (Milli Eğitim Bakanlığı ve Akademisi)
11.01.2025 tarihli resmi gazete kararıyla mevzuata eklenen önemli eğitim güncellemeleri şunlardır:
- Milli Sporcuların Atanması: MEB'e tahsis edilen sözleşmeli beden eğitimi öğretmeni pozisyonlarının en fazla %10'u milli sporculara (Olimpiyat, Paralimpik, Universiad vb. oyunlarda ilk 3'e girenler) ayrılabilir. Bu kişiler, 7528 sayılı Kanun kapsamında Milli Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınırlar.
- Millî Eğitim Akademisi İstihdamı: Akademide çalıştırılacak eğitim personeli, MEB tarafından belirlenecek esaslara göre; ya 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi öğretim üyeleri arasından ya da yazılı/sözlü sınav sonucuna göre istihdam edilebilir. Eğitim personeli olmak için doktora veya daha üst akademik unvana sahip olmak, uzman/başöğretmen olmak veya MEB'de en az 3 yılı şube müdürü ve üstü kadrolarda olmak üzere 10 yıl hizmet etmiş olmak gerekir.
6. Sözleşmenin İptal Olma (Fesih) Durumları
Kurumlar aşağıdaki durumlarda personelin sözleşmesini tek taraflı fesheder:
- İşe alınma şartlarını taşımadığının anlaşılması veya sonradan kaybedilmesi.
- Sözleşme dönemi içinde mazeretsiz ve kesintisiz 3 gün veya toplam 10 gün göreve gelinmemesi.
- Proje bazlı işlerde projenin tamamlanması veya pozisyona ihtiyaç kalmaması.
- Terör örgütleriyle bağlantılı olmak veya desteklemek.
(Personel kendi isteğiyle 1 ay önceden haber vermek şartıyla sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir, ancak kural dışı fesihlerde 1 yıl geçmeden kamu kurumlarında tekrar sözleşmeli istihdam edilemez).
----------------------------------------------------
EğitimWeb Yönetimi