4306 Sayılı Kanun Rehberi: 8 Yıllık Kesintisiz Eğitimden 4+4+4 Sistemine Tarihi Süreç

can

Yönetici
Yönetici
Eğitimde Bir Devrin Başlangıcı: 4306 Sayılı Kanun ve 8 Yıllık Eğitim

Değerli EğitimWeb üyeleri,

Türk eğitim sisteminde 1997 yılında yapılan en büyük yapısal değişikliklerden biri olan 4306 Sayılı Kanun, Türkiye'de "8 Yıllık Kesintisiz İlköğretim" modeline geçişi sağlayan temel yasadır. Bu kanunla birlikte sadece eğitim süresi değişmemiş, aynı zamanda eğitimin finansmanı için "Eğitime Katkı Payı" gibi önemli mali kaynaklar oluşturulmuştur.

Özellikle eğitim tarihi ve mevzuatı ile ilgilenen üyelerimiz için bu kanunun getirdiği köklü değişimleri özetledik:

1. İlkokul ve Ortaokul Ayrımının Kaldırılması (Madde 8)
Bu kanunla birlikte 222, 1739 ve 3308 sayılı temel eğitim kanunlarında geçen "ilkokul" ve "ortaokul" ibareleri tamamen kaldırılarak yerine "İlköğretim Okulu" ibaresi getirilmiştir. Bu adım, eğitimin 5+3 şeklinde bölünmesini engellemiş ve 8 yıllık bütünleşik bir yapıyı zorunlu kılmıştır.

2. Eğitimin Finansmanı: Katkı Payları (Geçici Madde 1)
Eğitimin kalitesini artırmak ve yeni derslikler inşa etmek amacıyla devasa bir bütçe havuzu oluşturulmuştur:
  • RTÜK reklam gelirlerinden alınan paylar kadar ek bir tutar "Eğitime Katkı Payı" olarak tahsil edilmiştir.
  • Şans oyunları vergileri, damga vergisi ve bazı harçların %25'i Milli Eğitim Bakanlığı payı olarak ayrılmıştır.
  • Toplanan bu paralar sadece ilköğretim ve ortaöğretim hizmetleri (yatırım ve cari giderler) için kullanılmıştır.

3. 4+4+4 Sistemiyle Yapılan Değişiklikler
2012 yılında çıkan 6287 sayılı kanunla birlikte, bu kanundaki "sekiz yıllık kesintisiz" ifadesi metinden çıkarılarak sistem kademeli (4+4+4) hale getirilmiştir. Ancak 4306 sayılı kanun, eğitimin finansmanı ve kurumsal terminoloji açısından halen önemini korumaktadır.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: 4306 sayılı kanun ile kapatılan kurumlar hangileridir?
Cevap:
Kanun doğrudan bir kurumu kapatmamış; ancak ortaokulları bağımsız birer kademe olmaktan çıkarıp "İlköğretim Okulu" çatısı altında 5 yıllık ilkokul ile birleştirmiştir.

Soru 2: Eğitime katkı payları halen toplanıyor mu?
Cevap:
Kanunda yapılan değişikliklerle bu payların bir kısmının süresi 31.12.2015 itibarıyla sona ermiştir. Ancak toplanan bu kaynaklar, Türkiye genelinde binlerce yeni okulun ve dersliğin inşa edilmesini sağlamıştır.

Soru 3: Kanun kapsamında yapılan harcamalar nasıl denetlenir?
Cevap:
Kanunun (F) fıkrasına göre; toplanan bağış ve yardımlar özel bir hesapta tutulur ve yapılan harcamalar her 6 ayda bir Maliye ile Milli Eğitim Bakanlığı denetim elemanlarınca birlikte denetlenir.

Soru 4: Bu kanunla mesleki eğitimde ne değişti?
Cevap:
Çıraklık ve mesleki eğitimde "ilkokul mezunu olma" şartı, 8 yıllık eğitimin zorunlu hale gelmesiyle birlikte "ilköğretim mezunu olma" şeklinde güncellenmiştir.

Soru 5: 4306 sayılı kanun tamamen yürürlükten kalktı mı?
Cevap:
Hayır. Bu kanun, 222 sayılı İlköğretim Kanunu ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu gibi ana yasaları değiştiren ve ek hükümler getiren bir kanun olarak halen hukuk sistemimizdedir.
----------------------------------------------------

📌 Değerli eğitimciler; 1997'deki 8 yıllık kesintisiz eğitim modelinden günümüzdeki 4+4+4 modeline geçişin sahaya ve öğrenci başarısına etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Geçmişteki "Eğitime Katkı Payı" uygulamasının okulların fiziksel imkanlarına etkisi hakkında neler hatırlıyorsunuz?

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar