4357 Sayılı Kanun: İLKSAN'ın Yasal Temeli ve Öğretmen Hakları Rehberi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli ilkokul öğretmenlerimiz,
İlkokul öğretmenlerinin sosyal dayanışmasını sağlamak amacıyla kurulan ve bugün kısa adıyla İLKSAN olarak bildiğimiz yardım sandığının yasal dayanağı olan 4357 Sayılı Kanun, 1943 yılından bu yana yürürlüktedir. Bu kanun, sandığın kimlerden oluşacağını, gelirlerini ve sağladığı güvenceleri belirleyen en temel metindir.
Özellikle üyeliğin zorunluluğu ve sağlanan yardımlar hakkında en çok merak edilen noktaları sizler için özetledik:
1. İLKSAN Üyeliği Kimler İçin Zorunludur? (Madde 11)
Kanuna göre aşağıdaki unvanlarda görev yapan personel sandığın doğal azasıdır (üyesidir):
2. Sandığın Gelir Kaynakları ve Aidatlar (Madde 11)
Sandık faaliyetlerini şu gelirlerle yürütür:
3. Mali Dokunulmazlık ve Muafiyetler (Madde 14)
İLKSAN'ın üyelerine sağladığı en büyük güvencelerden biri şudur:
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: İLKSAN üyeliğinden ayrılmak (istifa etmek) mümkün mü?
Cevap: Kanunun 11. maddesi "azadırlar" diyerek üyeliği görev unvanına bağlamıştır. Dolayısıyla, kapsama giren unvanlarda görev yaptığınız sürece üyelik yasal bir zorunluluktur ve isteğe bağlı olarak ayrılma hakkı bulunmamaktadır.
Soru 2: Branş öğretmeni oldum, üyeliğim devam eder mi?
Cevap: İlkokullarda sınıf öğretmeni iken branş değişikliği ile ortaokul veya liseye geçen öğretmenlerin zorunlu üyeliği sona erer. Ancak biriken aidatlar, İLKSAN Ana Statüsü hükümlerine göre emeklilik veya ayrılma yardımı olarak geri alınabilir.
Soru 3: İLKSAN üyelerine hangi yardımları yapar?
Cevap: Kanunun 11. maddesi yardımların "Ana Statü" ile belirleneceğini söyler. Güncel statüye göre; Emekli Yardımı, Ölüm Yardımı, Maluliyet Yardımı, Evlenme Yardımı ve Afet Yardımı gibi karşılıksız ödemeler yapılmaktadır.
Soru 4: Terfi aldığım ay aidatım neden iki katı kesiliyor?
Cevap: Bu durum doğrudan 4357 sayılı Kanunun 11. maddesinin 1. fıkrasına dayanmaktadır. Terfi sonrası maaş artışı olduğu için, artışın olduğu ilk ay aidat iki misli alınarak sandık sermayesine eklenir.
Soru 5: Sandıktaki param güvencede mi?
Cevap: Evet. Kanunun 14. maddesi uyarınca sandığın mevcutları ve alacakları "Devlet malı" hükmündedir ve bu haklara sahiptir.
Değerli meslektaşlarım; İLKSAN'ın sunduğu evlilik yardımı, emekli yardımı veya ikraz (borç) imkanlarından yararlandınız mı? 4357 sayılı bu köklü kanun hakkındaki görüşlerinizi ve sandık yönetiminden beklentilerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli ilkokul öğretmenlerimiz,
İlkokul öğretmenlerinin sosyal dayanışmasını sağlamak amacıyla kurulan ve bugün kısa adıyla İLKSAN olarak bildiğimiz yardım sandığının yasal dayanağı olan 4357 Sayılı Kanun, 1943 yılından bu yana yürürlüktedir. Bu kanun, sandığın kimlerden oluşacağını, gelirlerini ve sağladığı güvenceleri belirleyen en temel metindir.
Özellikle üyeliğin zorunluluğu ve sağlanan yardımlar hakkında en çok merak edilen noktaları sizler için özetledik:
1. İLKSAN Üyeliği Kimler İçin Zorunludur? (Madde 11)
Kanuna göre aşağıdaki unvanlarda görev yapan personel sandığın doğal azasıdır (üyesidir):
- Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki İlkokul Öğretmenleri,
- İlkokul yardımcı ve stajyer öğretmenleri,
- Yetiştirme yurtlarında görevli öğretmenler,
- Özel eğitim (arızalı çocuklara eğitim veren) okulu öğretmenleri,
- İlköğretim müfettişleri ve denetmenleri,
- İLKSAN bünyesinde çalışan memurlar.
- Not: Emekliye ayrılanlar isterlerse azalıklarını devam ettirebilirler.
2. Sandığın Gelir Kaynakları ve Aidatlar (Madde 11)
Sandık faaliyetlerini şu gelirlerle yürütür:
- Üye Aidatları: Her ay maaştan kesilen aidatlar. (Terfi alınan aylarda aidat iki misli olarak kesilir).
- Bağışlar ve devlet yardımları.
- Sandık gelirlerinin yatırımlarda değerlendirilmesinden (nema) elde edilen karlar.
- Sandığa ait tesislerin (kaplıca, prevantoryum vb.) işletme ve kira gelirleri.
3. Mali Dokunulmazlık ve Muafiyetler (Madde 14)
İLKSAN'ın üyelerine sağladığı en büyük güvencelerden biri şudur:
- Sandığın gelirleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.
- En önemlisi; sandık gelirleri ve alacakları haciz edilemez ve temlik edilemez.
Soru 1: İLKSAN üyeliğinden ayrılmak (istifa etmek) mümkün mü?
Cevap: Kanunun 11. maddesi "azadırlar" diyerek üyeliği görev unvanına bağlamıştır. Dolayısıyla, kapsama giren unvanlarda görev yaptığınız sürece üyelik yasal bir zorunluluktur ve isteğe bağlı olarak ayrılma hakkı bulunmamaktadır.
Soru 2: Branş öğretmeni oldum, üyeliğim devam eder mi?
Cevap: İlkokullarda sınıf öğretmeni iken branş değişikliği ile ortaokul veya liseye geçen öğretmenlerin zorunlu üyeliği sona erer. Ancak biriken aidatlar, İLKSAN Ana Statüsü hükümlerine göre emeklilik veya ayrılma yardımı olarak geri alınabilir.
Soru 3: İLKSAN üyelerine hangi yardımları yapar?
Cevap: Kanunun 11. maddesi yardımların "Ana Statü" ile belirleneceğini söyler. Güncel statüye göre; Emekli Yardımı, Ölüm Yardımı, Maluliyet Yardımı, Evlenme Yardımı ve Afet Yardımı gibi karşılıksız ödemeler yapılmaktadır.
Soru 4: Terfi aldığım ay aidatım neden iki katı kesiliyor?
Cevap: Bu durum doğrudan 4357 sayılı Kanunun 11. maddesinin 1. fıkrasına dayanmaktadır. Terfi sonrası maaş artışı olduğu için, artışın olduğu ilk ay aidat iki misli alınarak sandık sermayesine eklenir.
Soru 5: Sandıktaki param güvencede mi?
Cevap: Evet. Kanunun 14. maddesi uyarınca sandığın mevcutları ve alacakları "Devlet malı" hükmündedir ve bu haklara sahiptir.
EğitimWeb Yönetimi