5450 Sayılı Kanun: Kamu Kurum Okullarının MEB'e Devri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Eğitim sistemimizde önemli bir yapısal değişikliği temsil eden 5450 Sayılı Kanun, farklı kamu kurum ve kuruluşları (Sağlık, Tarım, Adalet, Tapu Kadastro vb.) bünyesinde faaliyet gösteren meslek liselerinin Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesini düzenleyen temel kanundur. 2006 yılında yürürlüğe giren bu kanun, bugün Bakanlığımıza bağlı olan birçok mesleki eğitim kurumunun yasal dayanağını oluşturmaktadır.
Özellikle devir süreçleri, personel hakları ve kurumların yeni statüleri hakkında kritik bilgileri sizler için özetledik:
1. Hangi Okullar MEB'e Devredildi? (Madde 3)
Kanun kapsamında aşağıdaki kurumlar ve bunlara ait döner sermaye işletmeleri bedelsiz olarak MEB'e devredilmiştir:
2. Personelin Durumu ve Kadro Hakları (Madde 5)
Devredilen kurumlarda görev yapan personel, tüm özlük haklarıyla birlikte MEB kadrolarına aktarılmıştır:
3. Taşınmazlar ve Döner Sermaye (Madde 4)
Devredilen okulların binaları, motorlu taşıtları, her türlü taşınır malları ve bütçe ödenekleri tüm hak ve yükümlülükleriyle birlikte MEB'e geçmiştir. Bu taşınmazlar tapuda re’sen Hazine adına tescil edilerek MEB'e tahsis edilmiştir.
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Bu devir işleminden sonra kurumlar arasındaki işbirliği bitti mi?
Cevap: Hayır. Kanunun 6. maddesine göre, ilgili kurumlar (Örn: Sağlık veya Tarım Bakanlığı) insan gücü planlaması ve müfredat hazırlama konusunda MEB ile işbirliği yapmaya devam etmektedir. Hatta öğretmen ihtiyacı karşılanamazsa ilgili kurumlar personel desteği sağlar.
Soru 2: Devredilen okullardaki işçilerin durumu ne oldu?
Cevap: Sürekli işçi kadrosunda çalışanlar kadroları ile birlikte MEB'e devredilmiştir. Ancak MEB'e geçmek istemeyen işçilere tazminatları ödenerek kurumlarıyla ilişikleri kesilmiştir.
Soru 3: Devir işlemleri sırasında personelin maaşında azalma oldu mu?
Cevap: Hayır. Kanun, personelin mali haklarını koruma altına almıştır. Eğer yeni unvandaki maaş eskisinden düşükse, fark giderilinceye kadar kişiye aradaki fark tazminat olarak ödenir (Madde 5).
Soru 4: Bu kanunla askeri okullar ve polis okulları da MEB'e mi geçti?
Cevap: Hayır. Kanunun 2. maddesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullar kapsam dışı bırakılmıştır.
Soru 5: Sağlık Meslek Liselerindeki memurların ek ödeme hakları ne oldu?
Cevap: Geçici Madde 1 uyarınca, devredilen sağlık meslek liselerindeki memurların devir öncesi süreleri de ek ödemeden (375 sayılı KHK kapsamında) yararlandırılmıştır.
Özellikle Sağlık Meslek veya Tarım Meslek Lisesi kökenli öğretmenlerimiz; bu devir sürecinin okulların eğitim kalitesine ve personel huzuruna etkileri hakkındaki gözlemleriniz nelerdir? Tecrübelerinizi aşağıda paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Eğitim sistemimizde önemli bir yapısal değişikliği temsil eden 5450 Sayılı Kanun, farklı kamu kurum ve kuruluşları (Sağlık, Tarım, Adalet, Tapu Kadastro vb.) bünyesinde faaliyet gösteren meslek liselerinin Millî Eğitim Bakanlığına devredilmesini düzenleyen temel kanundur. 2006 yılında yürürlüğe giren bu kanun, bugün Bakanlığımıza bağlı olan birçok mesleki eğitim kurumunun yasal dayanağını oluşturmaktadır.
Özellikle devir süreçleri, personel hakları ve kurumların yeni statüleri hakkında kritik bilgileri sizler için özetledik:
1. Hangi Okullar MEB'e Devredildi? (Madde 3)
Kanun kapsamında aşağıdaki kurumlar ve bunlara ait döner sermaye işletmeleri bedelsiz olarak MEB'e devredilmiştir:
- Sağlık Meslek Liseleri (Sağlık Bakanlığı)
- Tarım Meslek Liseleri (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı)
- Adalet Meslek Liseleri (Adalet Bakanlığı)
- Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi
- Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi
- Turizm Eğitim Merkezleri (TUREM) ve kurslar (Kültür ve Turizm Bakanlığı)
2. Personelin Durumu ve Kadro Hakları (Madde 5)
Devredilen kurumlarda görev yapan personel, tüm özlük haklarıyla birlikte MEB kadrolarına aktarılmıştır:
- Devir tarihinde müdür ve müdür yardımcısı kadrosunda olanların bu görevleri sona ermiş, kendileri MEB bünyesinde Öğretmen veya durumlarına uygun diğer kadrolara atanmış sayılmışlardır.
- Personelin eski kurumlarında geçen tüm hizmet süreleri MEB'de geçmiş kabul edilir.
- Mali Hak Garantisi: Atandıkları yeni kadronun net geliri, eski kadrolarından aldıkları net gelirden az olması durumunda, aradaki fark "tazminat" olarak ödenir (Maaş düşüşü engellenmiştir).
3. Taşınmazlar ve Döner Sermaye (Madde 4)
Devredilen okulların binaları, motorlu taşıtları, her türlü taşınır malları ve bütçe ödenekleri tüm hak ve yükümlülükleriyle birlikte MEB'e geçmiştir. Bu taşınmazlar tapuda re’sen Hazine adına tescil edilerek MEB'e tahsis edilmiştir.
Soru 1: Bu devir işleminden sonra kurumlar arasındaki işbirliği bitti mi?
Cevap: Hayır. Kanunun 6. maddesine göre, ilgili kurumlar (Örn: Sağlık veya Tarım Bakanlığı) insan gücü planlaması ve müfredat hazırlama konusunda MEB ile işbirliği yapmaya devam etmektedir. Hatta öğretmen ihtiyacı karşılanamazsa ilgili kurumlar personel desteği sağlar.
Soru 2: Devredilen okullardaki işçilerin durumu ne oldu?
Cevap: Sürekli işçi kadrosunda çalışanlar kadroları ile birlikte MEB'e devredilmiştir. Ancak MEB'e geçmek istemeyen işçilere tazminatları ödenerek kurumlarıyla ilişikleri kesilmiştir.
Soru 3: Devir işlemleri sırasında personelin maaşında azalma oldu mu?
Cevap: Hayır. Kanun, personelin mali haklarını koruma altına almıştır. Eğer yeni unvandaki maaş eskisinden düşükse, fark giderilinceye kadar kişiye aradaki fark tazminat olarak ödenir (Madde 5).
Soru 4: Bu kanunla askeri okullar ve polis okulları da MEB'e mi geçti?
Cevap: Hayır. Kanunun 2. maddesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullar kapsam dışı bırakılmıştır.
Soru 5: Sağlık Meslek Liselerindeki memurların ek ödeme hakları ne oldu?
Cevap: Geçici Madde 1 uyarınca, devredilen sağlık meslek liselerindeki memurların devir öncesi süreleri de ek ödemeden (375 sayılı KHK kapsamında) yararlandırılmıştır.
EğitimWeb Yönetimi