573 Sayılı Özel Eğitim Khk Rehberi: Kaynaştırma, Bep Ve Tanılama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

can

Yönetici
Yönetici
Özel Eğitimin Anayasası: 573 Sayılı KHK Hakkında Her Şey (2026 Güncel Rehber)

Türkiye'de özel eğitim gereksinimi olan bireylerin eğitim haklarını güvence altına alan en temel belge 573 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'dir. "Özel eğitimde feda edilecek fert yoktur" anlayışıyla hazırlanan bu kararname, bugün okullarımızda uygulanan kaynaştırma eğitiminden RAM süreçlerine kadar her adımın yasal dayanağıdır.

Eğitim Web ekibi olarak, bu karmaşık hukuk metnini öğretmenler, idareciler ve veliler için madde madde sadeleştirdik.

💡 Bölüm 1: 573 Sayılı KHK'nın 4 Temel İlkesi​

Kararnamenin 4. maddesi, özel eğitimin kırmızı çizgilerini belirler:
  • Erken Tanı: Özel eğitime erken başlamak esastır.
  • Sosyal Çevreden Ayırmama: Bireyin ailesinden ve akranlarından koparılmadan eğitilmesi hedeflenir.
  • Bireyselleştirme (BEP): Her özel eğitim öğrencisi için BEP (Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı) hazırlanması yasal bir zorunluluktur.
  • Aile Katılımı: Aileler eğitim sürecinin her aşamasında aktif karar verici konumundadır.

🏫 Bölüm 2: Eğitim Kademeleri ve Zorunluluklar​

1. Okul Öncesi Eğitimi (Madde 7):
Pek çok velinin bilmediği bir gerçek: Tanısı konulmuş özel eğitim gerektiren çocuklar için okul öncesi eğitimi zorunludur. Normal çocuklarda yaş sınırı esnek olsa da özel eğitimde bu eğitim hayati önem taşır.

2. İlköğretim ve Hazırlık Sınıfları (Madde 8):
Örgün eğitime uyum sağlayamayacak çocuklar için özel hazırlık sınıfları açılabilir. Temel amaç, çocuğu akranlarıyla birlikte eğitim görebilecek düzeye getirmektir.

3. Kaynaştırma Eğitimi (Madde 12):
Kararnamenin en kritik maddesidir. Özel eğitim gerektiren bireylerin, uygun yöntem ve tekniklerle akranları ile birlikte aynı sınıfta eğitim görmesi esas alınır. Ayrı bir okul (Özel Eğitim Okulu), sadece kaynaştırmanın mümkün olmadığı durumlarda tercih edilir.

📝 Bölüm 3: Sınavlar ve Değerlendirme (Madde 16)​

Özel eğitim öğrencileri sınavlarda "ayrıcalık" değil, "hakkaniyet" bekler. Kararnameye göre:
  • Kaynaştırma öğrencileri, devam ettikleri okulun yönetmeliğine göre değerlendirilir.
  • Ancak, engellilik durumu ve özellikleri dikkate alınarak sınavlarda gerekli önlemler (ek süre, okuyucu-kodlayıcı desteği, muafiyet vb.) alınması zorunludur.
  • Değerlendirmede normal müfredat değil, öğrenci için hazırlanan BEP amaçları esas alınır.

🔍 Bölüm 4: RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezleri) Rolü​

21. madde uyarınca RAM'lar; özel eğitim gerektiren bireylerin incelenmesi, tanılanması ve en uygun eğitim ortamına (kaynaştırma veya özel alt sınıf) yerleştirilmesi için tek yetkili mercidir.

Önemli Not' Alıntı:
RAM tarafından konulan eğitsel tanılama, sadece eğitim haklarını belirler. Tıbbi tanı ile karıştırılmamalıdır.

🛠️ Bölüm 5: Araç-Gereç ve Personel Desteği​

• Ücretsiz Destek (Madde 27): Resmi okullarda eğitim gören özel eğitim öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu özel araç-gereçler (kabartma yazı, özel masalar, işitme cihazı destekleri vb.) Bakanlıkça karşılanır.
  • Personel Önceliği (Madde 25): Özel eğitim okul ve kurumlarının öğretmen ve uzman personel ihtiyacı, atamalarda her zaman önceliklidir.

Sıkça Sorulan Sorular

S: Çocuğumu normal okula kaydetmek istedim ama okul müdürü 'kontenjan yok' diyerek reddetti. Ne yapmalıyım?

C: 573 Sayılı KHK ve 24. maddeye göre; resmi ve özel tüm okullar çevrelerindeki özel eğitim öğrencilerine hizmet sağlamakla yükümlüdür. Reddetme hakkı yoktur; RAM raporu ile başvuru yapıldığında kayıt zorunludur.

S: BEP planı her yıl yenilenmeli mi?
C: Evet, öğrencinin eğitsel performansı her yıl (veya dönemlik) değiştiği için plan güncellenmelidir.

Sizin okulunuzda kaynaştırma uygulamaları nasıl gidiyor?
  • BEP hazırlarken en çok hangi aşamada zorlanıyorsunuz?
  • RAM süreçlerinde randevu ve rapor alma hızı 2026'da nasıl?
  • Sınavlarda çocuklarınız için gerekli uyarlamalar yapılıyor mu?

Deneyimlerinizi ve sorularınızı yorumlarda paylaşın, uzman öğretmenlerimiz yanıtlasın!

Eğitim Web Özel Eğitim Masası' Alıntı:
573 Sayılı KHK, sadece bir metin değil; binlerce çocuğun toplumla bütünleşme biletidir. Haklarınızı bilin, geleceği birlikte inşa edelim.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar