Türkiye'nin Eğitim Elçisi: 6721 Sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu Rehberi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve yurt dışında görev yapmayı hedefleyen meslektaşlarım,
Türkiye Cumhuriyeti'nin yurt dışındaki eğitim vizyonunu temsil eden ve merkezi İstanbul olan Türkiye Maarif Vakfı'nın kuruluşu, işleyişi ve sağladığı haklar 6721 Sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Vakıf, okul öncesinden üniversiteye kadar dünyanın dört bir yanında eğitim kurumları açmakta ve Türkiye'nin eğitim tecrübesini uluslararası alana taşımaktadır.
Özellikle vakıf bünyesinde görev alacak personeli ve sağlanan mali kolaylıkları ilgilendiren kritik maddeleri sizler için özetledik:
1. Vakfın Temel Faaliyetleri (Madde 2)
Türkiye Maarif Vakfı, yurt dışında şu faaliyetleri yürütmekle yetkilidir:
2. Kamu Personelinin Görevlendirilmesi (Ek Madde 1)
Devlet memurları ve öğretim elemanları, Vakıf bünyesinde yurt dışında görevlendirilebilirler:
3. Mali Muafiyetler ve Gelirler (Madde 5)
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: MEB bünyesindeki bir öğretmen Maarif Vakfı'na nasıl başvurur?
Cevap: Vakıf, ihtiyaç duyduğu personel için duyuruya çıkar. Gerekli nitelikleri taşıyan öğretmenler, Vakfın talebi ve kendi istekleri üzerine kurumlarınca (MEB) görevlendirilir (Ek Madde 1).
Soru 2: Vakıf personeli pasaport konusunda hangi haklara sahiptir?
Cevap: Kanunun 4. maddesine göre; Vakıf organlarında görev alanlar "Müşavir" statüsünde, öğretmen ve yöneticiler ise "Resmi Vazife ile Gönderilenler" statüsünde Pasaport Kanunu haklarından faydalanırlar.
Soru 3: Görev süresi bitiminde göreve dönmeyenlerin durumu ne olur?
Cevap: Görevlendirme bitimini izleyen 15 gün içinde asıl görevine dönmeyen memurlar, memuriyetten çekilmiş (müstafi) sayılırlar.
Soru 4: Vakıf sadece okul mu açıyor?
Cevap: Hayır. Madde 2 uyarınca Vakıf; ders içerikleri geliştirme, internet siteleri kurma, bilimsel araştırmalar yapma ve yurt içi/yurt dışı gelir getirici işletmeler kurma yetkisine de sahiptir.
Soru 5: Vakıf çalışanlarının sağlık giderleri nasıl karşılanır?
Cevap: Aylıksız izinli görevlendirilen personel ve ailelerinin yurt dışındaki sağlık giderleri, sürekli görevle yurt dışına gönderilen Devlet memurları ile aynı usulde karşılanır.
Değerli meslektaşlarım; yurt dışında eğitimcilik yapmak ve Türkiye'nin kültürel diplomasisine katkı sağlamak hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Daha önce Maarif Vakfı okullarında görev yapan üyelerimiz tecrübelerini bizlerle paylaşabilir mi?
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve yurt dışında görev yapmayı hedefleyen meslektaşlarım,
Türkiye Cumhuriyeti'nin yurt dışındaki eğitim vizyonunu temsil eden ve merkezi İstanbul olan Türkiye Maarif Vakfı'nın kuruluşu, işleyişi ve sağladığı haklar 6721 Sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Vakıf, okul öncesinden üniversiteye kadar dünyanın dört bir yanında eğitim kurumları açmakta ve Türkiye'nin eğitim tecrübesini uluslararası alana taşımaktadır.
Özellikle vakıf bünyesinde görev alacak personeli ve sağlanan mali kolaylıkları ilgilendiren kritik maddeleri sizler için özetledik:
1. Vakfın Temel Faaliyetleri (Madde 2)
Türkiye Maarif Vakfı, yurt dışında şu faaliyetleri yürütmekle yetkilidir:
- Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açmak.
- Yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt ve kültür merkezleri kurmak.
- Öğrencilere burs, nakdi destek ve materyal (kitap, bilgisayar vb.) yardımı sağlamak.
- Eğitmen, okutman ve akademisyen yetiştirmek amacıyla eğitim tesisleri kurmak.
- Kütüphane, laboratuvar, sanat ve spor tesisleri inşa etmek.
2. Kamu Personelinin Görevlendirilmesi (Ek Madde 1)
Devlet memurları ve öğretim elemanları, Vakıf bünyesinde yurt dışında görevlendirilebilirler:
- Aylıklı İzin: En fazla 2 yıl süreyle (3 kez uzatılabilir) aylıklı izinli olarak görevlendirilebilirler.
- Aylıksız İzin: Memuriyetleri süresince toplamda 10 yıla kadar aylıksız izin yoluyla görev alabilirler.
- Derece/Kademe İlerlemesi: Vakıfta geçirilen sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine, her 3 yılı bir derece yükselmesine sayılır.
- Sosyal Güvenlik: Aylıksız izinli sayılanların sigorta primleri Vakıf tarafından ödenir ve emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınır.
3. Mali Muafiyetler ve Gelirler (Madde 5)
- Vakıf; kurumlar vergisinden, veraset ve intikal vergisinden ve emlak vergisinden muaftır.
- Vakfa yapılan her türlü bağış ve yardımlar, bağışçıların gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilir.
- Bütçenin 2/3'ü doğrudan eğitim amaçlarına ve yatırımlara ayrılmak zorundadır.
Soru 1: MEB bünyesindeki bir öğretmen Maarif Vakfı'na nasıl başvurur?
Cevap: Vakıf, ihtiyaç duyduğu personel için duyuruya çıkar. Gerekli nitelikleri taşıyan öğretmenler, Vakfın talebi ve kendi istekleri üzerine kurumlarınca (MEB) görevlendirilir (Ek Madde 1).
Soru 2: Vakıf personeli pasaport konusunda hangi haklara sahiptir?
Cevap: Kanunun 4. maddesine göre; Vakıf organlarında görev alanlar "Müşavir" statüsünde, öğretmen ve yöneticiler ise "Resmi Vazife ile Gönderilenler" statüsünde Pasaport Kanunu haklarından faydalanırlar.
Soru 3: Görev süresi bitiminde göreve dönmeyenlerin durumu ne olur?
Cevap: Görevlendirme bitimini izleyen 15 gün içinde asıl görevine dönmeyen memurlar, memuriyetten çekilmiş (müstafi) sayılırlar.
Soru 4: Vakıf sadece okul mu açıyor?
Cevap: Hayır. Madde 2 uyarınca Vakıf; ders içerikleri geliştirme, internet siteleri kurma, bilimsel araştırmalar yapma ve yurt içi/yurt dışı gelir getirici işletmeler kurma yetkisine de sahiptir.
Soru 5: Vakıf çalışanlarının sağlık giderleri nasıl karşılanır?
Cevap: Aylıksız izinli görevlendirilen personel ve ailelerinin yurt dışındaki sağlık giderleri, sürekli görevle yurt dışına gönderilen Devlet memurları ile aynı usulde karşılanır.
EğitimWeb Yönetimi