7528 Sayılı Yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Hakkında Her Şey!
Değerli EğitimWeb üyeleri ve meslektaşlarım,
Türk eğitim tarihinde yeni bir dönemi başlatan 7528 Sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte sadece öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tescillenmekle kalmadı, aynı zamanda öğretmen yetiştirme sistemi "Millî Eğitim Akademisi" çatısı altında yeniden yapılandırıldı.
İşte tüm öğretmenleri ve öğretmen adaylarını ilgilendiren devrim niteliğindeki düzenlemeler:
1. Millî Eğitim Akademisi ve Hazırlık Eğitimi (Madde 8 - 14)
Artık öğretmen olarak atanabilmek için sadece KPSS yeterli olmayacak.
2. Kariyer Basamakları: Uzman ve Başöğretmenlik (Madde 20)
Öğretmenlikte ilerleme sistemi netleşti:
3. Öğretmene Şiddete "Sıfır Tolerans" (Madde 33)
Eğitim çalışanlarına karşı işlenen suçlarda cezalar ağırlaştırıldı:
4. Yeni Disiplin Hükümleri ve Sözleşmeliden Kadroya Geçiş
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: 20 yıllık öğretmenim ama uzman değilim. Başöğretmen olabilir miyim?
Cevap: Evet. Kanunun Geçici 3. maddesine göre, 20 yıllık kıdemi olan öğretmenler uzmanlıkta 10 yıl bekleme şartı aranmadan doğrudan Başöğretmenlik eğitimine başvurabilirler.
Soru 2: Millî Eğitim Akademisi eğitimleri ne zaman başlıyor?
Cevap: Kanuna göre Akademinin hazırlık eğitimine ilişkin hükümleri 1 Eylül 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu tarihten sonraki atamalar yeni sisteme tabi olacaktır.
Soru 3: Hazırlık eğitimi sırasında sigortalı olacak mıyım?
Cevap: Evet. Adaylar hazırlık eğitimi süresince Genel Sağlık Sigortalısı sayılacak ve primleri Bakanlık tarafından ödenecektir. Ayrıca bu süreçte askerlikleri de tecil edilecektir.
Soru 4: Uzman veya Başöğretmen unvanı alınca maaşım artacak mı?
Cevap: Evet. Kanun uyarınca uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik unvanı alanlara, her unvan için ayrı ayrı olmak üzere birer derece verilecek ve buna bağlı mali haklar tazminat olarak maaşa yansıyacaktır.
Soru 5: Özel okul öğretmenlerine şiddet uygulayanlar da aynı kapsamda mı yargılanacak?
Cevap: Evet. Kanun, ceza artırımı ve erteleme yasağı konularında özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenleri de tam koruma altına almıştır (Madde 33).
Yeni kanunla gelen "20 yıla Başöğretmenlik" hakkı ve Akademi süreci hakkındaki düşünceleriniz neler? Özellikle "Hazırlık Eğitimi"nin mesleki niteliği artıracağına inanıyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve meslektaşlarım,
Türk eğitim tarihinde yeni bir dönemi başlatan 7528 Sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte sadece öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tescillenmekle kalmadı, aynı zamanda öğretmen yetiştirme sistemi "Millî Eğitim Akademisi" çatısı altında yeniden yapılandırıldı.
İşte tüm öğretmenleri ve öğretmen adaylarını ilgilendiren devrim niteliğindeki düzenlemeler:
1. Millî Eğitim Akademisi ve Hazırlık Eğitimi (Madde 8 - 14)
Artık öğretmen olarak atanabilmek için sadece KPSS yeterli olmayacak.
- Adaylar, Akademi tarafından verilecek olan 3 veya 4 dönemlik hazırlık eğitimine alınacak.
- Hazırlık eğitimi sürecinde adaylara her ay yaklaşık 23.310 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında (mevcut asgari ücret civarı) ödeme yapılacak.
- Teorik derslerden en az 60, uygulamalı derslerden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak.
2. Kariyer Basamakları: Uzman ve Başöğretmenlik (Madde 20)
Öğretmenlikte ilerleme sistemi netleşti:
- Uzman Öğretmenlik: Meslekte 10 yıl hizmeti olan ve Akademi eğitimini tamamlayanlara verilecek.
- Başöğretmenlik: Uzman öğretmenlikte 10 yıl hizmeti olan ve eğitimi tamamlayanlara verilecek.
- Geçici Madde Müjdesi: Kanun yürürlüğe girdiğinde 20 yıllık çalışma süresini tamamlamış olan öğretmenler, uzmanlıkta 10 yıl bekleme şartı aranmaksızın doğrudan Başöğretmenlik için başvurabilecekler!
3. Öğretmene Şiddete "Sıfır Tolerans" (Madde 33)
Eğitim çalışanlarına karşı işlenen suçlarda cezalar ağırlaştırıldı:
- Öğretmenlere karşı işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret ve direnme suçlarında cezalar yarı oranında artırılacak.
- Bu suçlarda hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.
- Bu madde özel öğretim kurumlarında çalışan meslektaşlarımızı da kapsamaktadır.
4. Yeni Disiplin Hükümleri ve Sözleşmeliden Kadroya Geçiş
- Özel ders için öğrenci yönlendirenlere veya taraflı davrananlara aylıktan kesme cezası verilecek.
- Sözleşmeli öğretmenler 3 yıl sonunda kadroya geçebilecek, kadroya geçtikten sonra 1 yıl daha yer değiştiremeyecekler (3+1 kuralı korunmuştur).
Soru 1: 20 yıllık öğretmenim ama uzman değilim. Başöğretmen olabilir miyim?
Cevap: Evet. Kanunun Geçici 3. maddesine göre, 20 yıllık kıdemi olan öğretmenler uzmanlıkta 10 yıl bekleme şartı aranmadan doğrudan Başöğretmenlik eğitimine başvurabilirler.
Soru 2: Millî Eğitim Akademisi eğitimleri ne zaman başlıyor?
Cevap: Kanuna göre Akademinin hazırlık eğitimine ilişkin hükümleri 1 Eylül 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu tarihten sonraki atamalar yeni sisteme tabi olacaktır.
Soru 3: Hazırlık eğitimi sırasında sigortalı olacak mıyım?
Cevap: Evet. Adaylar hazırlık eğitimi süresince Genel Sağlık Sigortalısı sayılacak ve primleri Bakanlık tarafından ödenecektir. Ayrıca bu süreçte askerlikleri de tecil edilecektir.
Soru 4: Uzman veya Başöğretmen unvanı alınca maaşım artacak mı?
Cevap: Evet. Kanun uyarınca uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik unvanı alanlara, her unvan için ayrı ayrı olmak üzere birer derece verilecek ve buna bağlı mali haklar tazminat olarak maaşa yansıyacaktır.
Soru 5: Özel okul öğretmenlerine şiddet uygulayanlar da aynı kapsamda mı yargılanacak?
Cevap: Evet. Kanun, ceza artırımı ve erteleme yasağı konularında özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenleri de tam koruma altına almıştır (Madde 33).
EğitimWeb Yönetimi