2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS), öğretmen adaylarının mesleki ve pedagojik yeterliliklerini değerlendirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından organize edilecek. 13 Temmuz 2025 tarihinde ÖSYM tarafından uygulanacak olan AGS, bu yıl itibariyle yeni bir sisteme kavuşuyor.
AGS'ye katılmak isteyen adayların şu şartları taşıması gerekiyor:
AGS 2025 Sınav Sistemi ve Yenilikler
AGS, bu yıl ilk kez iki oturumda gerçekleştirilecek:- AGS (Akademi Giriş Sınavı)
- ÖABT (2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi)
AGS 2025 Sınav İçeriği
AGS'de adaylara 80 soru sorulacak olup şu konuları kapsayacak:- Sözel ve Sayısal Yetenek
- Tarih
- Türkiye Coğrafyası
- Eğitimin Temelleri
- Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı
- Anayasa
- 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
- 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
- 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu
ÖABT (2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi)
Alan bilgisi testi, öğretmen adaylarının branşlarına yönelik bilgi seviyelerini ölçecek ve 50 sorudan oluşacaktır.AGS Puan Hesaplama Sistemi
MEB-AGS puanının hesaplanmasında adayların sınav performansları aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilecek:- Biyoloji, Coğrafya, Fen Bilimleri, Fizik, İlköğretim Matematik, Kimya, Matematik, Okul Öncesi, Rehberlik, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler, Tarih, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Beden Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri gibi alanlarda, AGS puanının %50'si ile ÖABT puanının %50'si alınarak MEB-AGS puanı hesaplanacak.
- Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adayları için AGS'nin %50'si ile YDS veya e-YDS'nin %50'si toplanarak MEB-AGS puanı oluşturulacak.
- ÖABT veya YDS uygulanmayan diğer alanlarda MEB-AGS puanı sadece AGS sonucu ile belirlenecek.
AGS 2025 Sınav Tarihi ve Başvuru Koşulları
AGS 2025, 13 Temmuz 2025 tarihinde ÖSYM tarafından uygulanacak. Sınava başvurular, ÖSYM'nin açıklayacağı takvim doğrultusunda yapılacak.AGS'ye katılmak isteyen adayların şu şartları taşıması gerekiyor:
- Öğretmenlik mesleğine kaynak teşik eden en az lisans düzeyinde bir yükseköğretim programından mezun olmak
- Pedagojik formasyon eğitimi almış olmak
- İlgili alanda öğretmen adayı olarak atanabilme şartlarını taşıyor olmak