can

Yönetici
Yönetici
Arı Zehri Üretiminde "Sözleşmeli Üretim" Zorunluluğu Başladı: 2026 Yönetmeliği Yayımlandı!

Değerli arıcılar, apiterapi sektörü profesyonelleri ve üretici birliği üyelerimiz;

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve arı zehri üretim süreçlerini; izlenebilirlik, arı sağlığı ve kalite standartları açısından yasal bir zemine oturtan "Arı Zehrinin Toplanmasına İlişkin Yönetmelik", 3 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sektörde "kontrolsüz" üretimin önüne geçmeyi amaçlayan bu yönetmelikle, artık arı zehri toplamak isteyen her arıcının "sözleşmeli üretim" modeline dahil olması ve eğitim sertifikası alması şart koşuluyor. İşte yönetmeliğin getirdiği kritik kurallar:

📜 1. Sözleşmesiz ve Sertifikasız Üretim Devri Bitti!​

Yönetmeliğin en önemli maddesi "sözleşmeli üretim" zorunluluğudur. Artık:
  • Sözleşme Şartı: Arı zehri işletmesi ile sözleşmesi bulunmayan arıcılar, sertifikaları olsa dahi arı zehri toplayamayacaklar.
  • Eğitim ve Sertifika: Arı zehri toplayacak kişilerin, Bakanlık onaylı eğitim programlarına katılarak "Arı Zehri Toplama Sertifikası" almaları zorunludur.

🐝 2. Arı Kolonilerini Korumaya Yönelik Teknik Standartlar (Madde 4 ve 5)​

Arı sağlığını hiçe sayan "yüksek gerilimli" veya "arıları öldüren" yöntemler artık kesinlikle yasak:
  • Aparat Özellikleri:** Kullanılacak cihazların frekans ve voltaj sınırları belirlendi (12-30V arası gerilim, 50-1000 Hz arası frekans).
    [*]Kovan İçi Süre:** Toplama aparatı kovanda 15-20 dakikadan fazla tutulamaz.
    [*]7 Gün Kuralı:** Aynı kovandan 7 günden daha kısa aralıklarla zehir toplanamaz. (Arı popülasyonunu ve koloniyi korumak için).
    [*]Duman Yasağı:** Zehir toplama sırasında kovanlarda körük veya repellent (uzaklaştırıcı) etkili duman/destek malzemesi kullanılamaz.

🛡️ 3. Üretim Hijyeni ve Güvenlik (Madde 5 ve 6)​

Arı zehrinin "saf" kalması için çok sıkı hijyen kuralları getirildi:
  • Kişisel Koruyucu Donanım: Üreticinin maske, gözlük, cerrahi eldiven ve önlük kullanması artık yasal zorunluluk.
  • Soğuk Zincir:** Toplanan zehirler amber renkli şişelerde, -18 derecede soğuk zincirde muhafaza edilmek zorunda.
    [*]İlaç Kullanımı:** Arı zehri toplama döneminde sistemik etkili ilaçların kullanımı yasak. İlaçlama yapıldıysa zehir toplamak için en az 15 gün beklenmesi gerekiyor.

⚠️ 4. Önemli Uyarı: "Gıda Sanayiinde Kullanılamaz"​

Yönetmeliğin 9. maddesinde çok net bir ifade yer alıyor: "Bu işletmelerden elde edilen arı zehri gıda sanayiinde kullanılamaz." Arı zehri üretimi yapan tesisler, sadece tıbbi, kozmetik veya farmakolojik amaçlı (ilaç sanayi vb.) üretim yapan işletmeler olarak tescillenecek.

Arıcılarımıza ve Üreticilerimize Sorularımız

Sektörün daha profesyonel bir yapıya kavuşması adına bu yönetmelik oldukça önemli adımlar içeriyor.

• Sözleşmeli üretim modelinin ve sertifika zorunluluğunun arı zehri fiyatları ve piyasa istikrarı üzerinde nasıl bir etkisi olacağını düşünüyorsunuz?
  • Arı sağlığını korumak adına getirilen "7 günde bir toplama" ve "maksimum 20 dakika" sınırlamaları, üretim kapasitenizi nasıl etkiler?
  • Bölgenizdeki arıcıların bu sertifikasyon sürecine bakış açısı nasıl?

Arı zehri üretimi yapan, sertifika sürecine başlayan veya yönetmelik hakkında soruları olan meslektaşlarımızı konu altında tartışmaya bekliyoruz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar