can

Yönetici
Yönetici
AYM Kararı Sonrası Milli Eğitim Akademisi'nde Yeni Dönem: 550 Saatlik Eğitim ve Atama Şartları

Değerli Eğitim Web üyeleri ve meslektaşlarım,

Bildiğiniz üzere Anayasa Mahkemesi (AYM), Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) öğretmenlerin nitelikleri, seçimi ve hizmet içi eğitimlerini düzenleyen kritik bazı maddelerini iptal etmişti. Bu iptal kararı, eğitim camiasında "Atama süreçleri ve hizmet içi eğitimler nasıl şekillenecek?" sorusunu beraberinde getirmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı, AYM'nin iptal gerekçelerini dikkate alarak yepyeni bir kanun taslağı hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in açıklamaları doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki kurula sunulan bu yeni taslağın en önemli ayağını **"Milli Eğitim Akademisi"** oluşturuyor.

İşte AYM kararı sonrası baştan aşağı revize edilen Akademi sürecinin öne çıkan detayları:

1. Hukuki Boşluk Yeni Taslakla Dolduruluyor
AYM'nin iptal kararı, öğretmen yetiştirme ve seçme süreçlerinin kanuni çerçevesinin daha net, şeffaf ve ölçülebilir olmasını talep ediyordu. MEB'in hazırladığı yeni taslak, bu yasal zemini sağlamlaştırmayı ve öğretmenlerin pedagojik formasyonlarını daha sağlam temellere oturtmayı hedefliyor.

2. 550 Saatlik Zorunlu Eğitim Programı
Yeni düzenlemenin en çarpıcı maddesi, akademiye kabul edilen öğretmen adaylarına getirilen **550 saatlik eğitim** zorunluluğu.
  • Adaylar, sadece teorik bilgiyle değil, sınıf yönetimi, kriz çözme, güncel eğitim teknolojileri ve uygulamalı pedagojik eğitimlerden geçecek.
  • Bu 550 saatlik yoğun programı başarıyla tamamlayan adaylar, doğrudan sözleşmeli öğretmen olarak atanma hakkı kazanacak.

3. Avrupa Standartlarında Öğretmen Yetiştirme Modeli
Bakanlığın yeni vizyonu, eğitim sürelerini ve öğretmen yetiştirme standartlarını Avrupa'daki çağdaş örneklerle paralel hale getirmek. Öğretmen adaylarının sadece üniversite sıralarında değil, bizzat MEB'in kendi kurumsal kültürü ve "Milli Eğitim Akademisi" süzgecinden geçerek sahaya inmesi planlanıyor.

4. Hizmet İçi Eğitimlerde Revizyon
Taslak sadece yeni atanacak öğretmenleri değil, mevcut öğretmenleri de kapsıyor. AYM'nin iptal ettiği hizmet içi eğitim hükümleri, Akademinin çatısı altında dünya standartlarına uygun ve güncel gelişmelere hızla entegre olabilen yepyeni bir yapıya kavuşacak.

Eğitim Web Soruyor' Alıntı:
Sizce Milli Eğitim Akademisi'nde öngörülen 550 saatlik eğitim programı, sahada karşılaştığımız pedagojik eksiklikleri gidermede yeterli olacak mı? Avrupa standartlarına uyum sağlama hedefi, mevcut sınıf gerçeklerimizle örtüşüyor mu? Fikirlerinizi aşağıda tartışalım!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar