Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi (BİTEM) Yönetmeliği Yayımlandı (Kapsamlı Rehber)
Değerli EğitimWeb üyeleri, sağlık profesyonelleri ve akademisyen adayları,
19 Şubat 2024 tarihli ve 32465 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren "Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTEM)" yönetmeliği yenilenmiş ve 2015 yılına ait eski yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Özellikle eczacılık, tıp, diş hekimliği fakültesi öğrencileri ile tıbbi bitkiler üzerine AR-GE yapmak isteyen araştırmacılarımız için yeni yönetmeliğin öne çıkan faaliyet alanlarını sizler için özetledik:
1. Merkezin Temel Amacı ve Eğitim Faaliyetleri (Madde 5 ve 6)
Merkez sadece akademik araştırma değil, aynı zamanda ciddi bir eğitim misyonu da üstlenmektedir:
2. İlaç, Gıda ve Kozmetik Sanayisine Ar-Ge Desteği (Madde 6)
Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında BİTEM'in çok kritik sektörel hedefleri bulunmaktadır:
3. Bilimsel Altyapı: Kütüphane ve Koleksiyon Oluşturma
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: BİTEM'in açılımı nedir ve nerede faaliyet göstermektedir?
Cevap: BİTEM'in açılımı "Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi"dir ve Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi bünyesinde faaliyet göstermektedir.
Soru 2: Fitoterapi eğitimlerine kimler katılabilir?
Cevap: Yönetmeliğin 5. maddesine göre merkezin eğitimleri; hekimlere, diş hekimlerine, eczacılara ve diğer sağlık çalışanlarına yöneliktir. Ayrıca halkın bilgi düzeyini yükseltmek için halka açık kurs ve seminerler de düzenlenecektir.
Soru 3: Merkez yalnızca eğitim mi verecek, üretim de yapacak mı?
Cevap: Merkez yalnızca eğitim vermeyecek. Aynı zamanda tıbbi bitkilerden gıda, kozmetik ve ilaç sanayii için yeni ve nitelikli hammaddeler (sabit yağlar, ekstreler vb.) üretecek, standardize edecek ve ekonomik değer oluşturacaktır.
Soru 4: Merkezin yönetim kadrosu kimlerden oluşur ve görev süreleri ne kadardır?
Cevap: Merkezin yönetim organları "Müdür" ve "Yönetim Kurulu"ndan oluşur. Müdür ve 5 üyeden oluşan Yönetim Kurulunun görev süresi 3 yıldır. Süresi bitenler yeniden atanabilir.
Soru 5: Bu alanda 2015 yılında çıkan eski yönetmelik hala geçerli mi?
Cevap: Hayır. Yönetmeliğin 13. maddesi gereğince, 5 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan eski yönetmelik tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. Artık tüm işlemler bu yeni yönetmeliğe göre yürütülecektir.
Tıp, Eczacılık ve Biyoloji/Ziraat alanında okuyan veya kariyer planlayan üyelerimiz; üniversitelerdeki bu tarz uygulamalı Ar-Ge merkezlerinin tıbbi aromatik bitkiler sektörüne katkısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sertifika eğitimleri hakkındaki sorularınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri, sağlık profesyonelleri ve akademisyen adayları,
19 Şubat 2024 tarihli ve 32465 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren "Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTEM)" yönetmeliği yenilenmiş ve 2015 yılına ait eski yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Özellikle eczacılık, tıp, diş hekimliği fakültesi öğrencileri ile tıbbi bitkiler üzerine AR-GE yapmak isteyen araştırmacılarımız için yeni yönetmeliğin öne çıkan faaliyet alanlarını sizler için özetledik:
1. Merkezin Temel Amacı ve Eğitim Faaliyetleri (Madde 5 ve 6)
Merkez sadece akademik araştırma değil, aynı zamanda ciddi bir eğitim misyonu da üstlenmektedir:
- Sağlık Çalışanlarına Eğitim: Hekim, diş hekimi, eczacı ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik fitoterapi alanında sertifika eğitimleri, çalıştaylar ve konferanslar düzenlemek.
- Toplumsal Farkındalık: Sadece profesyonellere değil, halka yönelik de fitoterapi alanında bilgilendirici kurs ve seminerler vermek.
2. İlaç, Gıda ve Kozmetik Sanayisine Ar-Ge Desteği (Madde 6)
Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında BİTEM'in çok kritik sektörel hedefleri bulunmaktadır:
- Hammadde Üretimi: Tıbbi bitkilerden gıda, kozmetik ve ilaç sanayii için nitelikli hammaddeler ve yeni ürünler geliştirmek.
- Kalite Kontrol ve Ruhsatlandırma: Fitoterapi alanında kullanılan ürünlerin kalite kontrollerini yapmak. Sağlık ile Tarım ve Orman Bakanlığı kriterlerine göre ruhsatlandırılacak bitkisel ürünler için sektöre danışmanlık ve uzman desteği vermek.
3. Bilimsel Altyapı: Kütüphane ve Koleksiyon Oluşturma
- Standart bitkisel drogların, sabit yağların, uçucu yağların ve ekstrelerin bulunduğu geniş çaplı bir koleksiyon oluşturulacak.
- Fitoterapi ile ilgili kitap, görsel ve videoları barındıran özel bir kütüphane kurulacak.
Soru 1: BİTEM'in açılımı nedir ve nerede faaliyet göstermektedir?
Cevap: BİTEM'in açılımı "Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi"dir ve Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi bünyesinde faaliyet göstermektedir.
Soru 2: Fitoterapi eğitimlerine kimler katılabilir?
Cevap: Yönetmeliğin 5. maddesine göre merkezin eğitimleri; hekimlere, diş hekimlerine, eczacılara ve diğer sağlık çalışanlarına yöneliktir. Ayrıca halkın bilgi düzeyini yükseltmek için halka açık kurs ve seminerler de düzenlenecektir.
Soru 3: Merkez yalnızca eğitim mi verecek, üretim de yapacak mı?
Cevap: Merkez yalnızca eğitim vermeyecek. Aynı zamanda tıbbi bitkilerden gıda, kozmetik ve ilaç sanayii için yeni ve nitelikli hammaddeler (sabit yağlar, ekstreler vb.) üretecek, standardize edecek ve ekonomik değer oluşturacaktır.
Soru 4: Merkezin yönetim kadrosu kimlerden oluşur ve görev süreleri ne kadardır?
Cevap: Merkezin yönetim organları "Müdür" ve "Yönetim Kurulu"ndan oluşur. Müdür ve 5 üyeden oluşan Yönetim Kurulunun görev süresi 3 yıldır. Süresi bitenler yeniden atanabilir.
Soru 5: Bu alanda 2015 yılında çıkan eski yönetmelik hala geçerli mi?
Cevap: Hayır. Yönetmeliğin 13. maddesi gereğince, 5 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan eski yönetmelik tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. Artık tüm işlemler bu yeni yönetmeliğe göre yürütülecektir.
EğitimWeb Yönetimi
Son düzenleme: