can

Yönetici
Yönetici

Boş Geçen Derslere Nöbetçi Öğretmenin Girmesi Gerekliliği​

Boş geçen derslere nöbetçi öğretmenlerin girip girmeyeceği konusunda Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatında doğrudan bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak Bakanlığın yayımladığı resmi görüş yazıları, bu konuda rehber niteliğindedir. İşte bu görüşlere göre boş geçen derslerle ilgili dikkat edilmesi gereken önemli hususlar:

1. Sınıf Öğretmeninin Görevi

İlkokul ve ortaokulun birlikte bulunduğu eğitim kurumlarında, dersine diğer bir branş öğretmeninin girdiği sınıf öğretmeni, öncelikli olarak 1-4. sınıflarda boş geçen derslere girmekle yükümlüdür. Bu, öğrencilerin ders dışı süreçlerde de güvende ve düzenli bir ortamda bulunmasını sağlamak amacıyla önem taşır.

2. Nöbetçi Öğretmenin ve Yöneticinin Görevi

• 5-8. Sınıflarda Boş Geçen Dersler
    Bu sınıflarda, boş geçen derslere nöbetçi öğretmenlerin ve yöneticilerin girmesi gerektiği belirtilmiştir. Böylece, öğrencilerin ders boyunca gözetim altında tutulması sağlanır.

3. Boş Derslerde Nöbetçi Öğretmen Ek Ders Ücreti Alır mı?​

• Gözetim Amaçlı Derslerde Ek Ders Ödemesi
    Boş geçen derslere yalnızca düzeni sağlamak ve sükûneti korumak amacıyla giren nöbetçi öğretmenlere herhangi bir ek ders ücreti ödenmemektedir.
  • Müfredatın İşlenmesi Durumunda Ek Ders Ödemesi
    Ancak, nöbetçi öğretmen kendi branşı dışında bir derse girerek müfredatı işlerse, bu durumda ek ders ücretinden faydalanabilir. Örneğin, İngilizce branşından bir nöbetçi öğretmen, boş geçen bir matematik dersine girip müfredatı işlerse, ek ders ücreti alması mümkündür. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ek ders kararına göre, bir öğretmenin kendi branşı dışındaki alanlarda ihtiyaç durumunda derse girmesinin önünde bir engel bulunmamaktadır.

4. Görev ve Sorumlulukların Önemi

Boş geçen derslerde öğretmenlerin ve yöneticilerin rolü, öğrencilerin eğitim-öğretim süreçlerinin aksamadan devam etmesini sağlamak ve onların güvenliğini temin etmektir. Özellikle nöbetçi öğretmenlerin bu sorumluluğu üstlenmesi, okul disiplininin korunması açısından büyük önem taşır.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar