Bursa Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği Yayımlandı (15 Şubat 2026)
Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli akademisyenlerimiz,
15 Şubat 2026 tarihli ve 33169 sayılı Resmî Gazete'de "Bursa Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği" yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yeni düzenleme ile birlikte, 1999 yılından beri yürürlükte olan eski yönetmelik yürürlükten kaldırılmış ve üniversitenin döner sermaye faaliyet alanları günümüz şartlarına (dijital içerik üretimi, arabuluculuk, yazılım hizmetleri vb.) uygun olarak tamamen yenilenmiştir.
Üniversite bünyesinde döner sermaye üzerinden proje, danışmanlık veya eğitim faaliyeti yürüten/yürütmek isteyen hocalarımız ve idari personelimiz için yönetmeliğin kritik maddelerini aşağıda özetledik:
1. Döner Sermaye Kapsamında Hangi Faaliyetler Yürütülebilecek?
Eğitim-öğretim ve AR-GE faaliyetlerini aksatmamak koşuluyla işletmenin yürütebileceği başlıca gelir getirici faaliyetler şunlardır:
2. Yönetim Organları Kimlerden Oluşuyor?
3. Harcama Yetkilisi Kimdir?
Harcama yetkilisi, bütçe ile ödenek tahsis edilen her bir birimin en üst yöneticisi veya bu görevi yürütmekle görevlendirilen kişidir. Yetkilerini yazılı olarak yardımcılarına veya bir alt kademedeki yöneticilere devredebileceklerdir.
4. İşletmenin Sermaye Limiti
Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca işletmenin sermaye limiti nominal olarak 2.808,61 TL olarak belirlenmiştir.
----------------------------------------------------
Üniversitelerdeki döner sermaye dağıtım oranları, danışmanlık ücretlerinin vergilendirilmesi veya yeni yönetmeliğin getirdiği "dijital içerik üretimi" kalemi hakkında fikirlerinizi ve akademik tecrübelerinizi bu konu altından paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli akademisyenlerimiz,
15 Şubat 2026 tarihli ve 33169 sayılı Resmî Gazete'de "Bursa Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği" yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yeni düzenleme ile birlikte, 1999 yılından beri yürürlükte olan eski yönetmelik yürürlükten kaldırılmış ve üniversitenin döner sermaye faaliyet alanları günümüz şartlarına (dijital içerik üretimi, arabuluculuk, yazılım hizmetleri vb.) uygun olarak tamamen yenilenmiştir.
Üniversite bünyesinde döner sermaye üzerinden proje, danışmanlık veya eğitim faaliyeti yürüten/yürütmek isteyen hocalarımız ve idari personelimiz için yönetmeliğin kritik maddelerini aşağıda özetledik:
1. Döner Sermaye Kapsamında Hangi Faaliyetler Yürütülebilecek?
Eğitim-öğretim ve AR-GE faaliyetlerini aksatmamak koşuluyla işletmenin yürütebileceği başlıca gelir getirici faaliyetler şunlardır:
- Akademik & AR-GE: Kurum dışından talep edilen bilimsel görüş, proje, analiz, model denemeleri, iş değerlendirmesi ve danışmanlık hizmetleri vermek.
- Sağlık Hizmetleri: Klinik, poliklinik, laboratuvar ve ameliyathanelerde yapılan her türlü tahlil, tetkik, bakım ve sağlık hizmeti üretimi.
- Eğitim & Kurslar: Pedagojik formasyon, yabancı dil, yabancılara Türkçe öğretimi, bilirkişilik, arabuluculuk gibi konularda yüz yüze veya elektronik ortamda (uzaktan) eğitimler düzenlemek.
- Teknoloji & Yazılım: Bilgisayar/internet tabanlı yazılım hizmeti sunmak, kamu ve özel sektör için dijital içerik üretmek.
- Sanat & Spor: Grafik tasarım, tanıtım filmleri, belgesel çekimi, konser, sergi düzenlenmesi; spor ve antrenörlük seminerleri ile tesislerin işletilmesi.
- Üniversite-Sanayi İşbirliği: Sanayi kuruluşlarınca üretilen mal/hizmetlerin standartlara uygunluk raporlarını hazırlamak, mekanik deneyler ve kalite kontrol hizmetleri sunmak.
2. Yönetim Organları Kimlerden Oluşuyor?
- Yönetim Kurulu: İşletmenin en üst yönetim organı Üniversite Yönetim Kuruludur.
- Yürütme Kurulu: İşletmeyi idare etmek üzere oluşturulur. Bir rektör yardımcısı, üç öğretim elemanı (dekan/müdür olabilir) ve döner sermaye işletme müdürü olmak üzere toplam 5 kişiden oluşur. Kararlar salt çoğunlukla alınır.
3. Harcama Yetkilisi Kimdir?
Harcama yetkilisi, bütçe ile ödenek tahsis edilen her bir birimin en üst yöneticisi veya bu görevi yürütmekle görevlendirilen kişidir. Yetkilerini yazılı olarak yardımcılarına veya bir alt kademedeki yöneticilere devredebileceklerdir.
4. İşletmenin Sermaye Limiti
Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca işletmenin sermaye limiti nominal olarak 2.808,61 TL olarak belirlenmiştir.
----------------------------------------------------
EğitimWeb Yönetimi