(Bu listeyi kesin ve buzdolabınıza asın!)
1. Çabaya Odaklanın:
Eğer bunu bir matbaada veya okul yazıcısında bastıracaksanız şu format çok ilgi görür:
1. Çabaya Odaklanın:
2. İlerlemeyi Vurgulayın:"Bu işi bitirmek için ne kadar çok uğraştığını görüyorum."(Sonuç mükemmel olmasa bile emeğini gördüğünü hissettirir.)
3. Merak Uyandırın:"Hatırlıyor musun, geçen hafta bunu yapamıyordun. Şimdi başardın, gelişim gösterdin!"(Kendisini başkasıyla değil, eski haliyle kıyaslamayı öğretir.)
4. Sabrını Takdir Edin:"Bu fikri nereden buldun? Bana nasıl yaptığını anlatır mısın?"(Çocuğun düşünce sürecini anlatmasını sağlar ve muhakeme yeteneğini geliştirir.)
5. İşbirliği İçin:"Parçalar uymadığında sinirlendin ama vazgeçmedin. Denemeye devam etmen harikaydı."(Duygusunu onaylar ve azmini över.)
6. Detayları Fark Edin:"Yardımın işimi çok kolaylaştırdı, teşekkür ederim."(İşe yaradığını hissetmek, çocuğun aidiyet duygusunu güçlendirir.)
7. Güven Verin:"Resmindeki ağaçlarda kullandığın yeşilin tonu çok değişik olmuş."(Sadece "Güzel olmuş" demek yerine, dikkatle incelediğinizi gösterir.)
8. Hatayı Fırsata Çevirin:"Bu sorunu tek başına çözebileceğine inanıyorum. Bir dene bakalım."(Özgüven pompalar ve sorumluluk verir.)
9. Seçimlerine Saygı Duyun:"Hata yapman sorun değil. Sence bunu düzeltmek için ne yapabiliriz?"(Hata yapmaktan korkmayan, çözüm odaklı çocuklar yetiştirir.)
10. Koşulsuz Sevgi (En Önemlisi):"Bu kıyafeti/oyuncağı seçmen çok ilginç. Bunu seçmene ne sebep oldu?"(Kendi kararlarının arkasında durmayı öğretir.)
"Seni izlemek/dinlemek bana çok keyif veriyor."(Bir şey başardığı için değil, sadece var olduğu için değerli olduğunu hissettirir.)
Tasarım Önerisi (Okul Yönetimi İçin)
Eğer bunu bir matbaada veya okul yazıcısında bastıracaksanız şu format çok ilgi görür:- Format: Buzdolabı Magneti veya Kitap Ayracı.
- Başlık: "Büyüten Sözler"
- Alt Not: Okulunuzun Logosu ve "Sevgiyle Büyütüyoruz..." sloganı.