Ekys 2025 Ne Zaman? Yönetici Atama Takvimi Ve Yeni Sistem Detayları - Mülakat Süreci

can

Yönetici
Yönetici
2025 yılında, Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (EKYS) son kez mevcut yönetici atama sistemi çerçevesinde uygulanacak; başvurular 15–21 Ocak 2025, yazılı sınav 2 Mart 2025 tarihinde, sonuçlar 21 Mart 2025’te açıklanacak. Sınav sonrası sözlü mülakat ve atama süreçleri için takvim, MEB tarafından detaylandırıldı. Aynı zamanda, 2025–2026 eğitim‑öğretim yılı atamalarında yürürlüğe girecek yeni Yönetici Atama Yönetmeliği hazırlanıyor; bu yönetmelik 1 Eylül 2025’te yürürlüğe girecek. Adaylar, hem mevcut EKYS sürecine hem de yeni atama usullerine hazırlıklı olmalılar.

EKYS 2025 Son Kez Uygulanacak: Yönetici Atamalarında Yeni Dönem Başlıyor

MEB, “2025‑MEB‑EKYS” duyurusunu 15 Ocak 2025 tarihinde yayımladı; başvurular 15–21 Ocak 2025 arasında elektronik ortamda alınacak, geç başvuru ve ücret yatırma için son gün 31 Ocak 2025 olarak belirlendi.

Yazılı sınav, 2 Mart 2025 Pazar günü saat 10:15’te 80 soruluk test formatında ve 150 dakika süreyle gerçekleştirilecek. Sınav Adana’dan Zonguldak’a kadar 70’in üzerinde il merkezindeki ÖSYM sınav salonlarında eş zamanlı uygulanacak.

ÖSYM, sınav sonuçlarını 21 Mart 2025 tarihinde adayların T.C. Kimlik Numarası ve şifreleri ile https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyuracak . Başarılı adaylar, yazılı puanlarına göre sözlü mülakat aşamasına çağrılacaklar; puan barajı 60 olarak belirlendi.

Son Kez Düzenlenecek EKYS ve Yeni Yönetici Atama Sistemi​

Milli Eğitim Bakanlığı, mevcut yönetici atama sistemi kapsamında düzenlenen EKYS’nin 2025 yılında “son kez” uygulanacağını açıkladı Eğitim Web. 2025 EKYS sonrasında, adaylar Millî Eğitim Akademisi tarafından yürütülecek bir “Yönetici Yetiştirme Programı”na katılacak; yazılı ve sözlü değerlendirmelerden en az 60 puan alan adaylar yeni sisteme dahil olacaklar.

Yeni sistemde, atama işlemleri 4 ders yılı görevlendirme süresiyle kısıtlanacak; aynı kurumda maksimum 8 yıl süreyle yönetici olarak kalınabilecek. Bu değişiklikler, adayların mesleki gelişimini kurumsal eğitimlerle desteklemeyi amaçlıyor.

Yönetmelik Değişikliği ve Geçiş Süreci​

MEB, 2025–2026 öğretim yılından itibaren yürürlüğe girecek yeni Yönetici Atama Yönetmeliği üzerinde çalışmalarını sürdürmekte; taslak yönetmelik, 1 Eylül 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Bu yönetmelik; adayların adaylık süresi, liyakat, akademik eğitim ve başarı koşullarını yeniden tanımlayacak; sendika ve meslek kanunu gerekliliklerini karşılayacak şekilde tasarlanıyor. Ancak 2025 EKYS ve mevcut atama süreçleri, yürürlüğe girene dek eski yönetmelik çerçevesinde tamamlanacak.

2025 Yönetici Atama Takvimi​

EKYS sonuçlarının ardından başvuru yapan ve mülakata hak kazanan adaylar için MEB’in duyurduğu atama takvimi şu şekilde belirlendi:

AşamaTarih aralığıAçıklama
Boş kadrolar ve sınav komisyonlarının duyurulması17 Nisan 2025Adayların hangi kurumlarda yönetici alımı olacağını öğrenmesi için.
Sözlü sınav başvuruları18–21 Nisan 2025Adayların mülakat için MEBBİS üzerinden başvuruları.
Değerlendirme & itirazlar22 Nisan – 7 Mayıs 2025Sözlü sınav sonuçlarına itiraz hakkı.
Sözlü sınava katılacak adayların belirlenmesi8–9 Mayıs 2025Yazılı puan sıralamasına göre mülakata davet listesi.
Sözlü sınavların gerçekleştirilmesi20–26 Mayıs 2025Adayların mülakatları tamamlanacak.
Sözlü sınav sonuçları & itirazlar27 Mayıs – 5 Haziran 2025Adaylar sonuçlara itiraz edebilecekler.
Nihai puanların MEBBİS’e girilmesi ve duyurulması10–12 Haziran 2025Kesin puanlar resmi sistemde ilan edilecek.
Tercih ve görevlendirme süreci13–24 Haziran 2025Adaylar il/ilçe tercihlerini yaptıktan sonra atamalar gerçekleştirilecek.
Göreve başlama25 Haziran – 11 Temmuz 2025Yeni yöneticiler resmen göreve başlayacak.

Gelecek Adımlar ve Adaylara Öneriler​

1. Sınav ve Mülakata Hazırlık: Yazılı sınav konuları ve mülakat formatı, EKYS kılavuzunda detaylıca belirtildi. Adayların kılavuzu dikkatle incelemesi, geçmiş yıl soru dağılımlarını gözden geçirmesi önem taşıyor.
  2. MEBBİS Takibi: Başvuru ve sonuç duyuruları MEBBİS üzerinden yapılacağından, sistemde kayıtlı iletişim bilgilerinin güncel tutulması gerekiyor ..
  3. Yönetmelik Değişikliği: Yeni yönetmeliğe ilişkin taslak metin yayımlandığında, adaylara sunulacak sınav ve eğitim kriterlerine hızlı adapte olmak için MEB’in resmi duyurularını takip etmeleri tavsiye ediliyor.

EKYS 2025, hem mevcut sınav sistemiyle son kez yönetici belirlenecek hem de yeni atama sürecine geçişin temelini oluşturacak. Adayların takvime uyarak adımlarını zamanında tamamlamaları, hem geçici hem de kalıcı atamalarda avantaj sağlayacaktır.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar