Admin

Yönetici
Yönetici
Değerli EğitimWeb ailesi ve kıymetli meslektaşlarım,

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve eğitim camiasında merakla beklenen "Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği" taslağına dair detaylar netleşmeye başladı. Taslak metinde, yöneticilik sürelerinin hesabından atama kriterlerine, sınav konularından "Milli Eğitim Akademisi"nin rolüne kadar köklü değişiklikler öngörülüyor.

Egitimweb.com olarak taslağı sizler için inceledik. İşte okul müdürü ve müdür yardımcılarını bekleyen kritik değişiklikler:

1. "Takvim Yılı" Bitti, "Ders Yılı" Esası Geldi​

Mevcut yöneticilerin en çok merak ettiği süre hesabı değişiyor. Artık 4 yıllık görev süresi hesaplanırken göreve başlama tarihi (gün/ay/yıl) değil, "ders yılı" esas alınacak.

• Yöneticiler görev sürelerini, 4. yılın sonunda ders yılının sona erdiği tarih itibarıyla tamamlamış sayılacak.

• Örneğin; Eylül ayında göreve başlayan bir müdürün süresi, 4 yıl sonraki Eylül ayında değil, o yılın Haziran ayında (ders yılı bitiminde) dolacak.

2. "Yönetici Yetiştirme Programı" Zorunluluğu ve Akademi​

Yönetici atamalarında Milli Eğitim Akademisi başrolde olacak.

• Yönetici olmak isteyenler veya yeniden görevlendirilecek olanlar, Akademi tarafından düzenlenecek **"Yönetici Yetiştirme Programı"**na katılmak ve sertifika almak zorunda.

Mevcut yöneticiler de süreleri dolmadan önce bu programa katılmak ve sertifika almaya hak kazanmak durumunda. Aksi takdirde görev süreleri bitiminde yöneticilikleri sona erecek.

3. Yazılı Sınavda "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Sürprizi​

İlk defa yönetici olacaklar için yapılacak yazılı sınavın konu dağılımı güncellendi. Sınavda "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" %15 ağırlıkla yer alacak. Konu dağılımı şöyle:

• Mevzuat: %20
  • Genel Kültür: %20
  • Eğitim Bilimleri: %15
  • Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: %15
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi: %10
  • Değerler Eğitimi: %10
  • Eğitim ve Öğretimde Etik: %10.

4. Yeniden Görevlendirme Puanı Nasıl Hesaplanacak?​

4 veya 8 yılını dolduran yöneticilerin yeniden görevlendirilmesinde sadece EK-1 puanı değil, Akademi başarısı da etkili olacak.

• Puanlama: (Yönetici Yetiştirme Programı Başarı Puanı + Yönetici Değerlendirme Formu Puanı) / 2 formülüyle aritmetik ortalama alınarak yapılacak.

5. Ek Puanlar ve Öncelikler​

• Kendi Okulunda Kalmak İsteyenler: Müdür veya Müdür Yardımcısı olarak 4 yılını doldurup kendi okulunu tercih edenlere +4 puan verilecek.

• Branş Önceliği: İmam Hatip, Fen Lisesi, Okul Öncesi gibi kurumlara, ilgili branş öğretmenlerinin (Örn: Anaokuluna Okul Öncesi öğretmeni) müdür yardımcısı olarak atanmak istemesi durumunda +5 puan verilecek.

6. Mevcut Yöneticilerin Durumu Ne Olacak?​

Yönetmelik yürürlüğe girdiğinde görevde olanlar, 4 yıllık süreleri bitene kadar görevlerine devam edecek. Ancak bir sonraki dönem için mutlaka Akademi sertifikası almaları gerekecek.

Tartışalım:Sizce "Ders Yılı" esasına geçilmesi ve "Akademi" zorunluluğu sahadaki işleyişi nasıl etkiler? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar