Aşağıdaki bilgiler 657, 1739, 222, 4483 ve 3071 sayılı kanunlardan derlenmiştir. Sınavda zaman kazandıracak "Net Bilgiler"dir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu (Kritik Süreler)
- Adaylık Süresi: Aday memurluk süresi 1 yıldan az, 2 yıldan çok olamaz.
- Mazeret İzinleri:
- Memurun kendisine evlenmesi halinde: 7 Gün
- Eşinin doğum yapması halinde (Babalık İzni): 10 Gün
- Eşinin veya çocuğunun ölümü halinde: 7 Gün
- Yıllık İzinler:
- Hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlar: 20 Gün
- Hizmeti 10 yıldan fazla olanlar: 30 Gün
- Savunma Hakkı: Memura savunma hakkı tanınmadan disiplin cezası verilemez. Savunma için verilen süre 7 günden az olamaz.
- Cezalarda Silinme:
- Uyarma ve Kınama cezaları: 5 Yıl sonra silinir.
- Aylıktan Kesme ve Kademe İlerlemesinin Durdurulması: 10 Yıl sonra silinir.
- Çekilme (İstifa): İstifa eden memur, yerine atanan kimse gelmedikçe 1 ay görevine devam etmek zorundadır. Usulüne uygun istifa eden 6 ay, usulüne uymayan 1 yıl geçmeden tekrar memur olamaz.
4483 Sayılı Memurların Yargılanması Kanunu (Soruşturma İzni)
- Soruşturma İzni Verme Yetkisi:
- İlçe Milli Eğitim Müdürü için: Kaymakam
- İl Milli Eğitim Müdürü için: Vali
- Öğretmen / Okul Müdürü için: Kaymakam (İlçede ise) / Vali (Merkez ilçede ise)
- Ön İnceleme Süresi: Yetkili merci, soruşturma izni kararını 30 gün içinde vermelidir. Zorunlu hallerde bu süre 15 gün daha uzatılabilir (Toplam 45 gün).
- İtiraz Süresi: Soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi kararına karşı itiraz süresi 10 gündür.
- İtiraz Yeri: İtirazlar Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılır.
1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
- Eğitim Sisteminin Yapısı: Türk Milli Eğitim Sistemi iki ana bölümden oluşur: Örgün Eğitim ve Yaygın Eğitim.
- Fırsat ve İmkan Eşitliği: "Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkan eşitliği sağlanır" ilkesi.
- Karma Eğitim: Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. (Ancak imkanlara göre sadece kız veya sadece erkek okulları da açılabilir.)
222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
- Mecburi Öğrenim Çağı: 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.
- Okul Arazi Tespiti: Okul yapılacak arazinin tespiti; Tarım, Tapu, Maliye ve MEB temsilcilerinden oluşan bir komisyonca yapılır.
- Nüfus Bildirimi: Köy muhtarları ve nüfus müdürleri, mecburi öğrenim çağına giren çocukların listesini hazırlayıp okul müdürlüğüne bildirir.
Bilgi Edinme ve Dilekçe Hakkı (Süreler)
- Dilekçe Hakkı (3071): Vatandaşların TBMM'ye veya yetkili makamlara gönderdikleri dilekçelere cevap verilme süresi 30 gündür.
- Bilgi Edinme Hakkı (4982): Kurumlar, başvuruya 15 iş günü içinde cevap vermelidir. Eğer başvuru birden fazla kurumu ilgilendiriyorsa bu süre 30 iş günü olur.
İdare Hukuku ve Yönetim (Ekstra)
- Harcama Yetkilisi: Okullarda bütçe ile ilgili işlemlerde (örneğin Okul Aile Birliği harcamaları hariç, genel bütçe ödeneklerinde) harcama yetkilisi Okul Müdürüdür.
- MEB En Yüksek Danışma Kurulu: Milli Eğitim Bakanlığı'nın en yüksek bilimsel danışma ve inceleme kurulu Talim ve Terbiye Kurulu'dur.