can

Yönetici
Yönetici
teacher.png

Nöbet Görevi Rehberi: Kimler Muaf? Kimlere Nöbet Yazılamaz?​

Değerli meslektaşlarım;
Okullardaki en yorucu ve sorumluluğu en yüksek görevlerin başında şüphesiz "Nöbet" geliyor. Özellikle kış aylarında bahçe nöbeti veya kalabalık koridorlar hepimizi zorluyor.

Peki, mevzuatımızda kimlere "Nöbet Yazılamaz" veya kimlerin "İstememe Hakkı" vardır?
İlköğretim ve Ortaöğretim yönetmeliklerini tarayarak haklarınızı derledik.

1. Kıdemli Öğretmenler (Meslekte 25 Yıl)​

En çok tartışılan konudur. Yönetmeliklere göre; meslekte 25 yılını dolduran öğretmenler, istememeleri halinde nöbet görevinden muaf tutulabilirler.

[WARNING]Önemli Detay: Bu bir "kesin muafiyet" değildir. Yönetmelik der ki: "Öğretmen ihtiyacı karşılanamazsa, bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir."
Yani okulunuzda nöbet tutacak yeterli sayıda genç öğretmen yoksa, müdür bey/hanım "İhtiyaç var" diyerek 25 yıllık öğretmene de nöbet yazabilir. Ancak yeterli öğretmen varsa öncelik kıdemlilerin muafiyetidir.[/WARNING]

2. Sağlık Sorunu Olanlar​

Ciddi bir sağlık problemi olan öğretmenler, bu durumu "Sağlık Kurulu Raporu" ile belgelendirmeleri durumunda nöbet görevinden muaf tutulurlar.
* Basit tek hekim raporları genellikle idare tarafından geçici kabul edilir, süreklilik için heyet raporu şarttır.

3. Engelli Öğretmenler​

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile atanan veya sonradan engelli durumu oluşan öğretmenlere;
  • Kendi istekleri dışında nöbet görevi verilemez.
  • Ancak engelli öğretmen "Ben nöbet tutmak ve ücretini almak istiyorum" derse nöbet yazılır.

4. Hamilelik ve Süt İzni Süreci​

Kadın öğretmenler için pozitif ayrımcılık içeren en net maddeler buradadır:
  • Hamileliğin 24. haftasından itibaren doğum yapana kadar nöbet yazılamaz.
  • Doğum sonrası:
    * İlköğretim Kurumlarında: Analık izni bitiminden itibaren 1 yıl süreyle (Süt izni süresince) nöbet yazılamaz.
    * Liselerde (Ortaöğretim): Doğumdan itibaren 2 yıl süreyle nöbet görevi verilmez (Yönetmelik Madde 91/g).

5. Rehber Öğretmenler (Psikolojik Danışmanlar)​

Rehber öğretmenlerin nöbeti diğer branşlardan farklıdır.
  • Bahçe veya koridor nöbeti tutmazlar.
  • Sadece "Nöbetçi olduğu gün", kendi odalarında veya idarenin gösterdiği yerde PDR hizmetlerini yürütürler. Boş derslere girmek gibi bir görevleri yoktur.

6. Çift Okul / Başka Okulda Görevlendirme​

Eğer kadronuzun bulunduğu okul dışında başka bir okulda da derse giriyorsanız (Maaş karşılığını doldurmak vb. için):
  • Nöbet görevinizi en fazla dersinizin olduğu okulda tutarsınız.
  • Diğer okulda size nöbet yazılamaz.

Örnek Dilekçe: 25 Yıl Muafiyet Talebi​

25 yılınızı doldurduysanız ve okulda öğretmen sayısı yeterliyse, aşağıdaki dilekçe ile şansınızı deneyebilirsiniz.

Kod:
.......... OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE

Okulunuzda ...... branş öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Meslekte 25 hizmet yılımı doldurmuş bulunmaktayım.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 44 (veya Ortaöğretim için Madde 91) gereğince; nöbet görevinden muaf tutulmam hususunda;

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

ADRES: ...                                    TARİH: ../../202..
...                                           İMZA:
Tel: ...

Sizin Okulda Durumlar Nasıl?
İdareniz 25 yılını dolduranlara kolaylık sağlıyor mu? Hamilelik sürecinde sorun yaşayan oldu mu? Tecrübelerinizi yorumlarda paylaşın.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar