Matematik BEP Planları Hazırlama Rehberi: İlkokuldan Liseye (1-10. Sınıf)
Değerli sınıf öğretmenlerimiz, matematik zümrelerimiz ve özel eğitim gönüllüleri;
Matematik, pek çok öğrenci için "korkulu rüya" gibi görünse de aslında doğru yöntemlerle her öğrencinin kendi seviyesinde başarabileceği bir disiplindir. Özel gereksinimli (kaynaştırma) öğrencilerimiz için hazırlanan Matematik Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP), müfredatın ağırlığı altında ezilen öğrenciye bir "nefes alanı" açar. Bu kapsamlı rehberde, 1. sınıftan 10. sınıfa kadar tüm kademelerin matematik BEP planlarını bulabilir, kazanımları nasıl sadeleştireceğinize dair ipuçlarına ulaşabilirsiniz.
1. İlkokul Kademesi (1-4. Sınıf): Sayı Hissini Oluşturma
İlkokulda odak noktamız dört işlem ve temel geometrik şekillerdir.
2. Ortaokul Kademesi (5-8. Sınıf): Akıl Yürütme ve Problem Çözme
Ortaokulda matematik daha karmaşık hale gelir. Rasyonel sayılar, üslü ifadeler ve denklemler BEP'li öğrenci için ürkütücü olabilir.
3. Lise Kademesi (9-10. Sınıf): Temel Yaşam Matematiği
Lise seviyesinde soyut matematik zirveye çıkar. Ancak BEP'li öğrenci için bu kademede "Fonksiyonlar" yerine "Fonksiyonun günlük hayattaki karşılığı" veya "Temel istatistik" gibi daha işlevsel konular seçilebilir.
Matematik BEP Planları İndirme Bağlantıları (Güncel)
Öğrencinizin RAM raporu ve kaba değerlendirme sonuçlarına göre düzenleyebileceğiniz Word ve Excel formatındaki planlarımız aşağıdadır:
İlkokul Matematik BEP Dosyaları
Ortaokul Matematik BEP Dosyaları
Lise Matematik BEP Dosyaları
1. Soru Sayısını Azaltın: BEP'li öğrenciye 20 soru yerine, o kazanımları ölçen 5-10 nitelikli soru sorun.
2. İşlem Basamaklarına Puan Verin: Sonuç yanlış olsa bile, doğru yöntemi denediği için öğrenciyi motive edecek ara puanlar verin.
3. Okuma Yardımı (Okuyucu-İşaretleyici): Eğer öğrencinin okuma güçlüğü (disleksi) varsa, matematik sorularını sizin okumanız öğrencinin performansını %100 artıracaktır.
4. Hesap Makinesi Kullanımı: Eğer öğrencinin "diskalkuli" tanısı varsa ve amacımız sadece mantık yürütmekse, işlem kalabalığı içinde boğulmaması için hesap makinesi kullanımına izin verilebilir (bu durum BEP planına işlenmelidir).
Eğitim Web Notu: Matematik sabır işidir. Öğrencinin "Ben yapamıyorum" duvarını yıkmak, ona 1+1'i öğretmekten daha önemlidir. Paylaştığımız dosyaları şablon olarak kullanıp, her öğrencinin "özel" olduğunu unutmadan revize ediniz.
Değerli sınıf öğretmenlerimiz, matematik zümrelerimiz ve özel eğitim gönüllüleri;
Matematik, pek çok öğrenci için "korkulu rüya" gibi görünse de aslında doğru yöntemlerle her öğrencinin kendi seviyesinde başarabileceği bir disiplindir. Özel gereksinimli (kaynaştırma) öğrencilerimiz için hazırlanan Matematik Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP), müfredatın ağırlığı altında ezilen öğrenciye bir "nefes alanı" açar. Bu kapsamlı rehberde, 1. sınıftan 10. sınıfa kadar tüm kademelerin matematik BEP planlarını bulabilir, kazanımları nasıl sadeleştireceğinize dair ipuçlarına ulaşabilirsiniz.
Neden Matematik BEP Planı Yapmalıyız?
Matematik dersinde konular sarmal bir yapıda ilerler. Eğer bir öğrenci 2. sınıfta "toplama" işleminin mantığını kavrayamadıysa, 5. sınıfta "kesirlerde toplama" yapması imkansızdır. BEP planı, öğrencinin Eğitsel Performans Düzeyi'ni belirleyerek, eksik olan temel basamaktan eğitime başlamamıza olanak tanır. Amacımız müfredatı yetiştirmek değil, öğrenciye yaşam boyu kullanabileceği temel matematik becerilerini kazandırmaktır.Kademelere Göre Matematik BEP Stratejileri
1. İlkokul Kademesi (1-4. Sınıf): Sayı Hissini Oluşturma
İlkokulda odak noktamız dört işlem ve temel geometrik şekillerdir.
- Nesne ile Modelleme: Sayıları sadece rakam olarak değil, fasulye, sayma çubuğu veya onluk taban blokları gibi nesnelerle somutlaştırın.
- Ritmik Sayma: Çarpım tablosuna geçmeden önce ritmik sayma becerisinin tam oturduğundan emin olun.
- Para Kavramı: Matematiği hayatla ilişkilendirmek için alışveriş senaryoları üzerinden paralarımızı tanıma etkinliklerine ağırlık verin.
2. Ortaokul Kademesi (5-8. Sınıf): Akıl Yürütme ve Problem Çözme
Ortaokulda matematik daha karmaşık hale gelir. Rasyonel sayılar, üslü ifadeler ve denklemler BEP'li öğrenci için ürkütücü olabilir.
- Kazanım Sadeleştirme: Örneğin, "üslü sayılarda çarpma-bölme yapar" yerine "üslü sayının mantığını kavrar, tam sayıların karesini hesaplar" gibi temel bir hedef koyun.
- Görselleştirme: Geometri konularında öğrencinin şekle dokunmasını, alan ve çevre kavramlarını sınıf içindeki nesnelerle (sıra yüzeyi, pano vb.) ölçerek öğrenmesini sağlayın.
3. Lise Kademesi (9-10. Sınıf): Temel Yaşam Matematiği
Lise seviyesinde soyut matematik zirveye çıkar. Ancak BEP'li öğrenci için bu kademede "Fonksiyonlar" yerine "Fonksiyonun günlük hayattaki karşılığı" veya "Temel istatistik" gibi daha işlevsel konular seçilebilir.
Öğrencinizin RAM raporu ve kaba değerlendirme sonuçlarına göre düzenleyebileceğiniz Word ve Excel formatındaki planlarımız aşağıdadır:
- Ekli dosyayı görüntüle 781 1. Sınıf Matematik BEP Planı - (Rakam tanıma, nesne sayma)
- Ekli dosyayı görüntüle 795 2. Sınıf Matematik BEP Planı - (Eldesiz toplama, basit çıkarma)
- Ekli dosyayı görüntüle 788 3. Sınıf Matematik BEP Planı - (Çarpma mantığı, bölmeye giriş)
- Ekli dosyayı görüntüle 798 4. Sınıf Matematik BEP Planı - (Dört işlem ve temel ölçme birimleri)
- Ekli dosyayı görüntüle 809 5. Sınıf Matematik BEP Planı - (Kesirler ve ondalık gösterim girişi)
- Ekli dosyayı görüntüle 819 6. Sınıf Matematik BEP Planı - (Tam sayılar ve basit oranlama)
- Ekli dosyayı görüntüle 827 7. Sınıf Matematik BEP Planı - (Denklem çözme mantığı ve yüzdeler)
- Ekli dosyayı görüntüle 834 8. Sınıf Matematik BEP Planı - (LGS odaklı temel geometri ve veri analizi)
- Ekli dosyayı görüntüle 843 9. Sınıf Matematik BEP Planı - (Kümeler ve mantık temel seviye)
- (Not: 10. Sınıf için linklerinizi buraya ekleyebilirsiniz.)
Matematik Sınavlarında BEP Uygulaması Nasıl Olmalı?
1. Soru Sayısını Azaltın: BEP'li öğrenciye 20 soru yerine, o kazanımları ölçen 5-10 nitelikli soru sorun.
2. İşlem Basamaklarına Puan Verin: Sonuç yanlış olsa bile, doğru yöntemi denediği için öğrenciyi motive edecek ara puanlar verin.
3. Okuma Yardımı (Okuyucu-İşaretleyici): Eğer öğrencinin okuma güçlüğü (disleksi) varsa, matematik sorularını sizin okumanız öğrencinin performansını %100 artıracaktır.
4. Hesap Makinesi Kullanımı: Eğer öğrencinin "diskalkuli" tanısı varsa ve amacımız sadece mantık yürütmekse, işlem kalabalığı içinde boğulmaması için hesap makinesi kullanımına izin verilebilir (bu durum BEP planına işlenmelidir).
Eğitim Web Notu: Matematik sabır işidir. Öğrencinin "Ben yapamıyorum" duvarını yıkmak, ona 1+1'i öğretmekten daha önemlidir. Paylaştığımız dosyaları şablon olarak kullanıp, her öğrencinin "özel" olduğunu unutmadan revize ediniz.
Eğitim Web Tartışma Köşesi' Alıntı:Saygıdeğer matematik öğretmenlerimiz; sınıfta bir konuyu anlatırken kaynaştırma öğrencisi için o konuyu anında "mikro kazanımlara" nasıl bölüyorsunuz? Örneğin "Üslü Sayılar" anlatırken BEP'li öğrenciye ne gibi bir görev veriyorsunuz? Yaratıcı fikirlerinizi bekliyoruz!