Görevli/İzinli Olan Öğretmenlerin Ek Ders Durumu
Ek Ders Kararının Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Hâller Başlıklı 16. Maddeye Göre:
Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, belirli şartlar altında görevli ya da izinli olan öğretmenlerin ek ders üretinden faydalanma durumu aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:
Ek Ders Kararının Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Hâller Başlıklı 16. Maddeye Göre:
Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, belirli şartlar altında görevli ya da izinli olan öğretmenlerin ek ders üretinden faydalanma durumu aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:
- Bakanlık veya Valiliklerce Yurt İçinde Düzenlenen Faaliyetler:
- Bakanlık veya verilen yetki uyarınca valiliklerce düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilen öğretmenler, bu etkinlikler süresi boyunca görevlerini yapmış sayılır.
- Bu durumda, etkinlik tarihindeki ek ders görevleri varsa, bu ek ders üretleri kadrolarının bulunduğu kurumlar tarafından ödenir.
Örnek: Bir öğretmen, haftada 12 saat ek ders görevi bulunan bir okulda çalışıyor ve bir kursa katılıyor ise bu şartlar altında haftalık 12 saatlik ek ders üretini almaya devam eder. Ancak, kadrosunun bulunduğu kurumda ek ders görevi bulunmayan bir öğretmen bu kapsamda ek ders üretinden faydalanamaz.
- Resmî Tatillerde ve Benzer Günlerde Ek Ders Durumu:
- Resmî tatil, yarıyıl tatili, yaz tatili gibi dönemlerde öğretmenin kadrosunun bulunduğu okulda ek ders görevini yerine getirme şartı olmadığından, bu dönemlerde ek ders üretinden faydalanılmaz.
- Bayram Kutlamaları ve Hazırlıkları:
- Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, milli ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen öğretmenler ve törenlere öğrencilerle birlikte katılan öğretmenler, bu tür etkinlikler süresince görevlerini yapmış sayılır ve bu kapsamda ek ders üretinden yararlanabilir.
- Öğretmenler, sadece Bakanlık ya da valilik yetkisi kapsamında yurt içinde düzenlenen eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlere katıldıklarında bu üretten faydalanabilir.
- Bir öğretim yılında toplamda 90 günün üzerinde bu hakka sahip olunamaz.
- Diğer bakanlıklar veya kurumlar tarafından düzenlenen etkinliklere katılımlar bu kapsamda değerlendirilmez.
Örnek: Sportif faaliyetlere hakem ya da sporcu olarak katılan öğretmenler veya başka bir bakanlığa ait seminerlerde görevlendirilen öğretmenler ek ders üretinden faydalanamaz.
- Özel eğitimli öğrencilerle ilgili kurs, konferans veya seminerlere katılan öğretmenler, ders görevlerini yapmış sayılır ve bu kapsamda ek ders üretinden faydalanabilir.