can

Yönetici
Yönetici
Kamuda Atama ve Kadro Rehberi: 2 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Neleri Kapsar? (2026 Güncel)

Değerli memur adayları ve Eğitim Web üyeleri;

Atama beklerken sıkça duyduğunuz "Kurum kadro ihdası bekliyor", "Cumhurbaşkanlığından izin çıkmadı" veya "Norm kadrolar güncelleniyor" gibi ifadelerin hukuki dayanağı 2 Sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'dir. Bu kararnamenin temel amacı; kamu kurum ve kuruluşlarındaki kadro ile pozisyonların açılması (ihdası), iptal edilmesi ve kullanılmasına dair tüm usulleri belirlemektir[cite: 6].

Sürekli güncellenen bu kararname, kamu personelinin statülerini ve kurumlara alım süreçlerini nasıl düzenliyor? İşte madde madde detaylar:

📋 Bölüm 1: Kamudaki 5 Temel Kadro ve Pozisyon Cetveli​

Kararnameye göre kamu kurumlarında çalışan tüm personel, 5 farklı yasal cetvel üzerinde sınıflandırılır. Sizin statünüz bu cetvellerden hangisinde?

• (I) Sayılı Cetvel: 657 sayılı Kanuna tabi asli devlet memurlarının (öğretmen, polis, büro personeli vb.) bulunduğu cetveldir[cite: 13].
  • (II) Sayılı Cetvel: Hâkim ve savcılık mesleğinde bulunanların kadrolarını içerir[cite: 14].
  • (III) Sayılı Cetvel: Üniversitelerdeki öğretim elemanlarının (akademisyenlerin) kadrolarıdır[cite: 15].
  • (IV) Sayılı Cetvel: Kamuda 4/B statüsünde çalışan sözleşmeli personelin pozisyonlarını kapsar[cite: 16].
  • (V) Sayılı Cetvel: Kamudaki sürekli işçilerin (temizlik, güvenlik, bakım-onarım vb.) kadrolarıdır[cite: 17].

⚙️ Bölüm 2: Memur ve Akademisyen Atamaları Nasıl Belirlenir?​

Kurumların kendi başlarına sınırsız personel alma yetkisi yoktur. Kararnamenin 11. maddesine göre;
  • Kurumların memur ve öğretim elemanı kadrolarına yıl içinde yapabilecekleri açıktan veya nakil (geçiş) suretiyle atama sayıları Cumhurbaşkanınca belirlenir[cite: 61, 62]. (Her yıl yayımlanan atama izni kararları bu maddeye dayanır).
  • Kurumlar, sahip oldukları boş kadroların unvan ve derecelerini değiştirmek isterlerse, bu işlemi yılda en fazla iki defa yapabilirler[cite: 32, 33, 36].

📝 Bölüm 3: Sözleşmeli Personel ve Sürekli İşçi Alım Kuralları​

Özellikle son yıllarda kamuda en çok tercih edilen istihdam modeli olan sözleşmeli personel ve sürekli işçi alımları için çok net kurallar getirilmiştir:

1. İzin Şartı: Boş olan sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel pozisyonlarına yeni (açıktan) alım yapılabilmesi için Cumhurbaşkanlığının izni kesinlikle şarttır[cite: 43, 47].
  2. İstisna Durum: Yükseköğretim kurumlarının (üniversitelerin) araştırma-geliştirme (Ar-Ge) projelerinde çalıştırılacak sözleşmeli personel için bu açıktan alım izni aranmaz[cite: 48].
  3. Kaçak Çalıştırma Yasağı: Kararname çok nettir; resmi kadro ihdası (açılışı) ve atama izni işlemleri tamamlanmadan kurumlarda sürekli işçi veya sözleşmeli personel çalıştırılamaz[cite: 49].

Adaylar İçin Neden Önemli?

Bir kamu kurumu personel alım ilanına çıkmak istediğinde, öncelikle 2 Sayılı Kararnameye göre kendi bünyesinde o pozisyon (Örn: IV Sayılı Cetvelde Sözleşmeli Mühendis) için bir kadro bulunmalı ve bu boş kadronun kullanımı için o yılki izinler Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmış olmalıdır. İlanların gecikmesinin veya sayıların kısıtlı olmasının temel sebebi bu bürokratik planlamadır.

Siz hangi kadro cetvelinde yer almayı hedefliyorsunuz veya şu an hangisinde çalışıyorsunuz? Atama izin sayıları ve kadro taleplerinizle ilgili yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz!

Eğitim Web Mevzuat Masası' Alıntı:
Kadro ihdası olmadan atama olmaz. 2 Sayılı Kararname, devletin personel planlamasındaki en üst düzey pusuladır.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar