Kar Tatili ve İdari İzinlerde Ek Ders Rehberi: Hangisi Ödenir, Hangisi Kesilir?
Değerli meslektaşlarım;
Kış aylarının vazgeçilmezi olan "Kar Tatili" (İdari İzin) durumlarında, ek ders ve diğer ücret ödemeleri konusunda sıkça kafa karışıklığı yaşanmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili yönetmelikleri ve Toplu Sözleşme hükümlerine göre; Valiliklerce okulların tatil edildiği günlerde ücretlerin akıbeti şöyledir:
1. Normal Müfredat Ek Dersi (Zorunlu ve İsteğe Bağlı)
DURUM: ÖDENİR.Toplu Sözleşme gereği; kar, sel, doğal afet veya salgın hastalık gibi nedenlerle kurumların tatil edilmesi (idari izin) halinde, öğretmenler ders görevlerini yapmış sayılırlar.
O gün programınızda kaç saat ders varsa (Maaş karşılığı veya Ek ders), hepsini yapmış gibi ücretinizi tam alırsınız.
2. Nöbet Ücreti
DURUM: ÖDENMEZ (KESİLİR).En çok itiraz edilen nokta burasıdır. Ancak mevzuat (KDK kararları ve MEB görüş yazıları) nöbet görevini "fiilen yerine getirilmesi gereken" bir görev olarak tanımlar. Okul kapalıysa fiili nöbet tutulamayacağı için, o güne denk gelen nöbet ücreti ödenmez.
(Not: Bazı sendikalar bu konuda dava açıp kazanmaktadır, ancak MEB'in genel uygulaması hala kesinti yönündedir.)
3. DYK (Destekleme ve Yetiştirme Kursları)
DURUM: ÖDENİR.Toplu Sözleşme'deki "Ders görevini yapmış sayılırlar" ibaresi DYK'yı da kapsar. Kar tatili nedeniyle yapılamayan hafta içi veya hafta sonu DYK derslerinin ücreti, görevi yapmış sayılarak ödenir.
[WARNING]Dikkat: Eğer tatil kararı "Sadece Taşımalı Öğrenciler İçin" ise ve okul açıksa, kursu yapmak zorundasınız. Okul tamamen tatilse ödenir.[/WARNING]
4. İYEP ve Evde Eğitim
DURUM: ÖDENİR.İYEP kursları ve Evde Eğitim hizmetleri de "Ders niteliğinde yönetim görevi" veya ders görevi kapsamında değerlendirildiği için idari izinli sayılan günlerde ücretleri ödenir.
5. Egzersiz (Ders Dışı Eğitim Çalışmaları)
DURUM: TARTIŞMALI (Genelde Ödenmez).Egzersizler için idarelerin uygulaması farklılık gösterir. Ancak genel görüş; egzersizin "telafisi mümkün olan" bir çalışma olduğu yönündedir. Çoğu ilçe MEM, "O gün yapamadıysan başka gün yap, yoksa ödemem" der. İdari izinde doğrudan ödenmesi zordur.
6. Ücretli Öğretmenler ve Usta Öğreticiler
DURUM: ÖDENİR (2024 Düzenlemesi Sonrası).Eskiden ücretli öğretmenlerin kar tatilinde ücreti kesilirdi. Ancak yapılan son düzenlemelerle, Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan Ücretli Öğretmenler ve Usta Öğreticiler de kar tatillerinde ek ders ücretlerini tam almaktadır.
Özet Tablo
| Görev Türü | Ödenir mi? |
|---|---|
| Normal Ders (Müfredat) | |
| Nöbet Görevi | |
| DYK / İYEP | |
| Rehberlik (PDR) Ek Dersi | |
| Belleticilik (Pansiyon) |
İdarecilerimize Not:
Devamsızlık defteri doldurulurken, kar tatili olan günleri "G" (Görevli/Geldi) değil, "İ" (İzinli/İdari İzin) veya "Kar Tatili" olarak (ancak tam saat girerek) işlemeniz, olası denetimlerde "Ders defteri neden boş ama para ödenmiş?" sorusuna yanıt olur.