can

Yönetici
Yönetici
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, Öğretmenlik Mesleği Kanunu çerçevesinde hazırlanan "2024 Yılı Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Kılavuz" doğrultusunda, toplamda 315 bin 856 öğretmen "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" unvanı aldı.

Bu kapsamda, kariyer basamaklarında ilerleyen öğretmenler, 15 Ocak itibarıyla yeni unvanlarına uygun olarak eğitim öğretim tazminatından yararlanmaya başladılar.

Süreç Nasıl İşledi?​

Millî Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na uygun olarak hazırladığı kılavuzu, 23 Aralık 2024 tarihinde yayımladı. Bu kılavuz, öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemelerine ilişkin şartları ve süreci net bir şekilde belirtti.

• Başvurular:
    Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanı için başvurular, 25 Aralık 2024 - 1 Ocak 2025 tarihleri arasında MEBBİS üzerinden alındı.
  • Eğitim Programı:
    Başvuru yapan öğretmenler için eğitim programı, 27 Aralık 2024 itibarıyla Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden erişime açıldı.
  • Unvanların Verilmesi:
    Eğitim programını tamamlayan ve gerekli şartları yerine getiren öğretmenlere, unvanlarına uygun olarak sertifikaları verildi.

2024 Yılında Kaç Öğretmen Unvan Aldı?​

Kılavuz kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda:

• 66 bin 658 öğretmen "uzman öğretmen" unvanı aldı.
  • 249 bin 198 öğretmen ise "başöğretmen" unvanını elde etti.
Bu süreçle birlikte toplamda 315 bin 856 öğretmen, kariyer basamaklarında ilerleyerek yeni unvanlarına kavuşmuş oldu.

Kariyer Basamakları Neden Önemli?​

Kariyer basamakları, öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklemek, bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla tasarlanmıştır. Öğretmenler, bu sistem sayesinde yalnızca mesleklerinde uzmanlaşmakla kalmıyor, aynı zamanda aldıkları unvanlara göre eğitim öğretim tazminatı gibi ek haklardan da yararlanıyorlar.

Bu sistemin hayata geçirilmesi, öğretmenlik mesleğinin daha cazip hale gelmesini ve öğretmenlerin bireysel kariyer planlarını daha bilinçli yapmalarını sağlıyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar