can

Yönetici
Yönetici
Katılım
20 Ara 2023
Mesajlar
795
Tepkime puanı
13
KKTC'de Yüzlerce Öğretmen Adayını Şoke Eden Mahkeme Kararı: "36 Ay Geçici Öğretmenlik" İptal Edildi!

Değerli Eğitim Web üyeleri ve Kıbrıs'taki eğitim camiamız;

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yıllardır süregelen bir atama uygulaması, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği son kararla tamamen altüst oldu. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) tarafından yargıya taşınan Öğretmenler Yasası'ndaki kritik madde iptal edildi ve yüzlerce geçici öğretmen adayının kadroya geçiş hakkı elinden alındı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun çok sert tepki gösterdiği bu kararın perde arkasını, iptal edilen "36 ay" kuralını ve bundan sonra yaşanacakları sizler için özetledik.



⚖️ 1. Anayasa Mahkemesi Neyi İptal Etti?​


KTÖS’ün 2023 yılında açtığı dava (11/2023 sayılı dava) sonucunda, Anayasa Mahkemesi, Öğretmenler Yasası’nın 16’ncı maddesinin 1’inci fıkrasının (Ç) bendini ve Geçici 2’nci maddesini Anayasa’nın 72’nci maddesine (Eşitlik İlkesi ve Kamu Hizmetine Girme Hakkı) aykırı bularak iptal etti.

Bu iptal kararı, fiilen okullarda "geçici öğretmen" olarak çalışan ve belirli bir süreyi doldurduğu için kadro sınavına girme hakkı kazanan yüzlerce adayın bu hakkını kaybetmesi anlamına geliyor.

⏳ 2. Tartışmaların Odağındaki "36 Ay Kuralı" Neydi?​


KKTC'de 1985 yılından bu yana uygulanan bir sisteme göre; devletin öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere görevlendirilen geçici öğretmenler, kesintisiz 36 ay görev yaptıklarında kadrolanmak üzere özel bir sınava girme hakkı kazanıyordu.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun açıklamalarına göre; 2023 yılında Meclis'te tüm partilerin ve sendikaların mutabakatıyla yapılan yasa değişikliği, aslında bu geçici öğretmenlik uygulamasını genişletmeyi değil, 2028 yılına kadar kademeli olarak tamamen sona erdirmeyi hedefliyordu. Ancak sendikanın bu geçiş sürecini mahkemeye taşıması, halihazırda 36 ayını doldurmuş ve hayatını buna göre planlamış adayları mağdur etti.

🗣️ 3. Bakan Çavuşoğlu'ndan KTÖS'e Sert Tepki: "Bu Bir Hak Savunusu Değil, Hak Kaybıdır!"​


Kararın ardından KTÖS'ü hedef alan Bakan Çavuşoğlu, sendikanın tutumunu şu sözlerle eleştirdi:

  • Mağduriyet Vurgusu: Yıllarca okullarda devletin yükünü omuzlayan, Bakanlığın onayıyla çalışan ve 36 ayını doldurarak kadro sınavına girmeyi bekleyen yüzlerce öğretmenin umutları yıkılmıştır.
  • Gerçeklerin Çarpıtılması: Sendika, bu uygulamanın 1985'ten beri var olduğunu kamuoyundan saklayarak yeni ve keyfi bir uygulamaymış gibi lanse etmiştir.
  • Tarihi Sorumluluk: 1985’ten beri devam eden bir sisteme dava açarak öğretmen adaylarının kaybolan yıllarının ve bozulan hayat planlarının sorumluluğu Bakanlığa değil, davayı açanlara (KTÖS'e) aittir. Bu vebalin hesabı verilmelidir.

❓ 4. Bundan Sonra Ne Olacak? Mağduriyetler Giderilecek Mi?​


Kadro hayali kurarken bir anda haklarını kaybeden geçici öğretmenler şimdi "Ne yapacağız?" sorusunun yanıtını arıyor.

Bakanlık, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı kendilerine ulaştıktan sonra kapsamlı bir hukuki değerlendirme yapacaklarını duyurdu. Hükümetin, öğretmen adaylarının mağduriyetini önlemek ve kazanılmış hakları korumak adına hukuka uygun yeni adımlar atacağı (yeni bir yasal düzenleme veya geçiş formülü) ifade ediliyor.



Öğretmenlerimize ve Üyelerimize Sorularımız

Bir yanda anayasal "eşitlik" ilkesini savunan yargı kararı ve sendika, diğer yanda yıllarını geçici statüde devlete hizmet ederek geçirmiş ve "kazanılmış hak" bekleyen yüzlerce öğretmen adayı...

  • Sizce 36 ay geçici öğretmenlik yapanların doğrudan veya özel bir sınavla kadroya alınması, dışarıda atama bekleyen diğer öğretmen adayları açısından bir haksızlık mıydı, yoksa emeğin karşılığı mıydı?
  • Sendikanın (KTÖS), 2028'de bitecek bir uygulamayı erkenden yargıya taşıyıp mevcut geçici öğretmenleri mağdur etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • Hükümet, mahkeme kararına rağmen bu öğretmenlerin mağduriyetini giderecek adil bir formül bulabilir mi?

Özellikle KKTC'de görev yapan veya atama bekleyen meslektaşlarımızın bu sıcak gündem hakkındaki düşüncelerini yorumlarda bekliyoruz. Hukuki süreçteki gelişmeleri Eğitim Web olarak anbean takip etmeye devam edeceğiz!

Eğitim Web Hukuk Masası' Alıntı:
Eğitimde adalet terazisi kurulurken, sistemin boşluklarını yıllarca emeğiyle dolduran öğretmenlerin hayat planları göz ardı edilmemelidir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst