Ders Tamamlama Görevi: Sürgün mü, Zorunluluk mu? Haklarınız Neler?
Değerli meslektaşlarım;
Özellikle ders saati az olan branşlarda (Fizik, Kimya, Felsefe, Tarih vb.) çalışan öğretmenlerimizin korkulu rüyası: "Hocam senin dersin az, haftada 2 gün şu okula gideceksin."
Peki, idarenin sizi başka okula gönderme yetkisi sınırsız mı? "Ben gitmek istemiyorum" deme hakkınız var mı? Yolluk alabilir misiniz?
Mevzuatın (Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar) derinliklerine inelim.
1. Maaş Karşılığı (15 Saat) Kuralı ve Yasal Zorunluluk
Bir branş öğretmeninin maaşını hak edebilmesi için haftada 15 saat derse girmesi esastır.Eğer kendi okulunuzda;
- Ders yükü 15 saatin altındaysa (Örn: 10 saat dersiniz varsa),
- Kalan 5 saati tamamlamak üzere, aynı eğitim bölgesindeki başka bir okulda görevlendirilebilirsiniz.
2. Hangi Durumlarda "Gitmiyorum" Diyebilirsiniz?
İdarenin yetkisi sınırsız değildir. Aşağıdaki durumlarda itiraz hakkınız doğar:A) Eğitim Bölgesi Dışı İse:
Sizi öncelikle "Aynı Eğitim Bölgesi" içindeki okullara göndermek zorundalar. Eğer eğitim bölgenizde ihtiyaç yoksa ve sizi ilçe dışına veya çok uzak bir bölgeye göndermeye çalışıyorlarsa, rızanız olmadan gönderemezler.
B) Branşınız Dışında Ders Veriliyorsa:
Sizi başka okula sadece kendi branşınızdaki veya aylığı karşılığı okutabileceğiniz dersler için gönderebilirler. (Örn: Tarihçiyi Beden Eğitimi dersine zorla gönderemezler).
C) 21 Saati Aşıyorsa:
Öğretmen maaş karşılığı (15) + zorunlu ek ders (6) toplamda 21 saate kadar zorunlu tutulabilir.
Örnek: Kendi okulunuzda 15 saatiniz dolu. Başka okulda ihtiyaç var diye sizi zorla gönderemezler. Çünkü maaş karşılığını zaten doldurmuşsunuz. Bu durumda görevlendirme "isteğe bağlı" olur.
3. En Çok Merak Edilen: Yolluk (Yevmiye) Alabilir miyim?
Burada kavram kargaşası çok yaşanıyor.- Belediye Sınırları İçindeyse (Memuriyet Mahalli): Genellikle aynı ilçe merkezinde veya büyükşehirlerde merkez ilçeler arasında yapılan görevlendirmelerde Yolluk ve Yevmiye ödenmez. Mevzuat, bunu "memuriyet mahalli" sayar.
- İlçe Dışına / Köye Görevlendirme: Eğer görevlendirildiğiniz okul, "Memuriyet Mahalli" sınırları dışındaysa (Örn: Merkezden bir köy okuluna veya başka bir ilçeye), o zaman Geçici Görev Yolluğu almanız gerekir.
4. Görevlendirme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Görevlendirmeniz Kaymakamlık/Valilik Onayı ile yapılmalıdır. Sözlü olarak "Hadi git başla" denilemez.
- Hangi gün hangi okula gideceğiniz, iki okul müdürünün koordinasyonuyla belirlenir. Ancak ana kadronuzun olduğu okulun programı önceliklidir.
- Nöbet görevi, dersinizin en fazla olduğu okulda tutulur. Diğer okulda nöbet yazılamaz.
Örnek İtiraz Dilekçesi (Uzak Mesafe Durumu)
Eğer eğitim bölgeniz dışında veya ulaşımı imkansız bir yere resen gönderiliyorsanız:
Kod:
.......... İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE
(Görevli Olduğu Okul Müdürlüğü Aracılığıyla)
İlgi: .../.../202.. tarihli ve .... sayılı görevlendirme onayı.
Okulunuzda .... öğretmeni olarak görev yapmaktayım. İlgili yazı ile ..... okulunda ders tamamlama görevi için görevlendirildiğim tebliğ edilmiştir.
Ancak görevlendirildiğim okul, ikamet ettiğim ve kadromun bulunduğu eğitim bölgesi dışındadır ve ulaşım imkanları kısıtlıdır. MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri gereğince; söz konusu görevlendirmenin iptalini ve maaş karşılığımı kendi eğitim bölgem içinde tamamlamak istediğimi arz ederim.
Adres: ...
İmza: ...
Siz Hiç Başka Okula Gittiniz mi?
İki okul arasında mekik dokuyan arkadaşlarımız var mı? Yolluk alabildiniz mi? Programınız nasıl ayarlandı? Tecrübelerinizi paylaşın.