can

Yönetici
Yönetici

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS), öğretmen adaylarının mesleki yeterliliklerini ölçmek amacıyla ÖSYM tarafından düzenlenen ve 13 Temmuz 2025 tarihinde uygulanacak önemli bir sınavdır. Bu sınav, ilk defa AGS ve ÖABT testlerinin birlikte yapıldığı bir formatta gerçekleştirilmekte olup; toplamda 120 soru (AGS 80, ÖABT 50) üzerinden adayların genel yetenek, genel kültür ve branş bilgileri değerlendirilmektedir.

Sınavın Genel Yapısı:

• Sınav Tarihi: 13 Temmuz 2025
  • Soru Sayısı: Toplam 80 soru
  • Süre: 110 dakika

1. MEB-AGS Genel Test (AGS) Konuları​

Toplam 80 Soru – Ağırlıklandırmalar:

• Sözel Yetenek – %18,75 (Ör. 15 soru)
    • Sözcükte Anlam
    • Cümlede Anlam
    • Anlatımın Oluşması
    • Paragrafta Anlam
    • Sözel Mantık
  • Sayısal Yetenek – %18,75 (Ör. 15 soru)
    • Temel Matematik
    • Grafik ve Tablo Yorumlama
    • Mantıksal Muhakeme Problemleri
  • Tarih – %12,5 (Ör. 10 soru)
    • Osmanlı Öncesi Türk Devletleri Tarihi
    • Osmanlı Tarihi
    • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
    • Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi
  • Türkiye Coğrafyası – %10 (Ör. 8 soru)
    • Türkiye Fiziki Coğrafyası
    • Türkiye Beşerî ve Ekonomik Coğrafyası
  • Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi – %30 (Ör. 24 soru)
    • Eğitim Biliminin Genel Kavramları, Kuramları, Süreçleri ve Uygulamaları
    • Türk Millî Eğitim Sisteminin Genel Yapısı
    • Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin Genel Yapısı
    • Eğitim ve Öğretimde Etik
    • Eğitim ve Öğretim Teknolojileri
  • Mevzuat – %10 (Ör. 8 soru)
    • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
    • 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
    • 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
    • 7528 Sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu

2. ÖABT Konuları (Alan Bilgisi Testleri)​

ÖABT kısmı, adayların branşlarına yönelik alan bilgilerini ölçmeyi amaçlar. Toplamda 50 soru yer alan ÖABT’de, adaylar kendi öğretmenlik alanlarına göre detaylandırılmış konu dağılımlarından sorular alırlar. Örneğin:

• Türkçe Öğretmenliği
    • Anlama ve Anlatma Teknikleri, Dil Bilgisi, Çocuk Edebiyatı, Türk Halk ve Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Edebiyat Bilgi ve Kuramları
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği / Matematik Öğretmenliği
    • Analiz, Cebir, Geometri, Uygulamalı Matematik
  • Fen Bilimleri Öğretmenliği
    • Fizik, Kimya, Biyoloji, Jeoloji, Astronomi, Çevre Bilimi
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
    • Tarih, Coğrafya, Siyaset Bilimi, Sosyal Bilim Temelleri
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
    • Eski ve Yeni Türk Dili, Türk Halk Edebiyatı, Eski ve Yeni Türk Edebiyatı
  • Tarih Öğretmenliği
    • Tarih Metodolojisi, Osmanlı, Cumhuriyet ve Çağdaş Tarih
  • Coğrafya Öğretmenliği
    • Fiziki, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Kıtalar ve Ülkeler Coğrafyası
  • Diğer Branşlar:
    Rehberlik, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Beden Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi gibi alanlar da kendi konu dağılımlarına göre sınavda yer almaktadır.
Ayrıca yabancı dil öğretmenliği alanında, adayların AGS puanının %50’si ile Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS/e-YDS) puanları üzerinden MEB-AGS puanı hesaplanır.

3. Sınav Formatı ve Puan Hesaplama​

• Sınav Süreleri:
    • AGS: 80 soruluk test için 110 dakika
    • ÖABT: Branş testlerinin süreleri, alanlara göre 70–90 dakika arasında değişir
  • Puan Hesaplama:
    • Her testte adayların ham puanları hesaplandıktan sonra, ortalama 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür.
    • AGS ve ÖABT puanları, belirlenen ağırlık oranlarına göre toplanarak final MEB-AGS puanı oluşturulur.
AGS'nin yanı sıra, adaylar kendi branşlarına yönelik 50 soruluk ÖABT'ye de tabi tutulacaklardır. ÖABT, adayların branşlarına özgü bilgi ve becerilerini ölçmeyi hedeflemektedir. Her branş için konu dağılımları ve soru sayıları farklılık gösterebilir. Detaylı bilgi için ÖSYM'nin resmi web sitesindeki ilgili kılavuzlara başvurulması önerilir.

Konu Sahibi
can

can

Yönetici
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

13 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek olan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için aşağıdaki ek bilgileri paylaşmak istiyorum.

Sınavın Amacı ve Hedefi:

MEB-AGS, öğretmen adaylarının mesleki bilgi ve becerilerini değerlendirmeyi amaçlayan bir sınavdır. Bu sınav, öğretmenlik mesleğine girişte yeni bir dönemi başlatmakta olup, adayların pedagojik yeterliliklerini ölçmeyi hedeflemektedir.

Sınavın Yapılacağı Kurum:

AGS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecektir. ÖSYM, sınavın uygulanmasından sorumlu olan kurumdur.

Sınavın Değerlendirilmesi:

Sınavın değerlendirilmesi ve sonuçların açıklanması süreci hakkında detaylı bilgilere henüz ulaşılmamıştır. Bu konuda resmi açıklamalar yapıldığında, adaylara duyurulacaktır.

Sınav Ücreti:

Sınavın başvuru ücreti ve ödeme yöntemleri hakkında henüz bir bilgi bulunmamaktadır. Bu konuda da resmi açıklamalar yapıldığında, adaylara duyurulacaktır.

Bu ek bilgiler, MEB-AGS sınavına hazırlık sürecinde adayların daha bilinçli bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olacaktır.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar